Let op: Uw spaargeld is in gevaar

35

Voor alle mensen die denken dat het spaargeld weer veilig is na de geruststellende woorden van Dijsselbloem, artikelen van belangrijke economen en de zachte zinnen van de Radio 1 presentatoren, think again. Wat er allemaal in Cyprus heeft plaatsgevonden, lijkt ondenkbaar in ons ‘beschaafde en corruptie-vrije landje’. Toch is er een heel ander toekomstperspectief denkbaar, zeker wanneer we terugkijken naar de crisissituaties en we de berichtgeving over grote en belangrijke onderwerpen eens bestuderen. Let met name op de volgorde van de berichten en het doel wat daar achter zit.

zaadje geplant

Duidelijk patroon zichtbaar

Er is een duidelijk patroon zichtbaar als je kijkt naar hoe bepaalde zaken in het nieuws worden gebracht door de belanghebbenden. Het is dit patroon, dat de titel van dit artikel bestaansrecht geeft. Keer op keer worden dezelfde tactieken toegepast om ons burgers voor te bereiden op grote (vaak negatieve) veranderingen. Het wordt gedaan met het doel om onze mening dusdanig te beïnvloeden dat de beleidmakers geen of weinig tegengeluiden zullen horen. Het meest recente voorbeeld is natuurlijk het veelbesproken Cyprus. Het land zelf zal de gemiddelde Nederlander een zorg zijn, maar het idee dat een Europees land wederom om zeep is geholpen door de bankenindustrie en dat nu wellicht ons eigen spaargeld niet meer veilig is, daar werd woedend, verbaasd en angstig op gereageerd.

Voorstel – paniek en woede – oplossing

De situatie in Cyprus laat duidelijk zien dat er ook hier sprake is van een terugkerende tactiek en een voor de hand liggend patroon als je het bekijkt vanuit een helicopter view. Allereerst is er de kritieke situatie bij de banken waardoor de sneeuwbal gaat rollen. Vervolgens wordt de angst voor instorting van het systeem massaal gevoed door de media en politici. Het eerste voorstel dat de oplossing moet zijn, wordt enkele dagen daarna gepresenteerd en hier zit nu juist de crux; alles met een mening schreeuwt moord en brand en “dit is onmogelijk en zelfs gevaarlijk wat er nu bedacht is!”. Vervolgens komen er allerlei economen, politici (met name de tandeloze-tijger-oppositiepartijen) en andere invloedrijke personen en belanghebbenden aan het woord om het voorstel te verdedigen of af te wijzen. Gesteggel heen en weer, lange vergaderingen, EU-top na EU-top en een paar dagen lang onzekerheid. Dan opeens ligt het nieuwe voorstel er: een iets minder desastreus voorstel dan het eerste. “Ziet u wel burger? Wij luisteren naar jullie!”. Het voorstel is echter in essentie hetzelfde, het wordt alleen iets milder gebracht.

Een zaadje in uw hoofd geplant…

Het eerste plan ter oplossing van het probleem slaat in als een bom. Het idee is als een zaadje in ons hoofd geplant; we weten er nu van en zijn op de hoogte. Iedereen boos, verontwaardigd en kwaad en vervolgens wordt het plan een beetje aangepast waardoor het wat makkelijker te behappen is voor de burger. De berichtgeving spreekt dan vaak over “voorstel van tafel, voorstel toch voordeliger voor burger, voorstel zo erg nog niet, voorstel nu veel minder hard…” et cetera. Het is toch duidelijk dat men een ballonnetje oplaat om de reactie van het volk te peilen, de reactie en mening bij te sturen door middel van de media om vervolgens het zelfde voorstel in een andere vorm te gieten en het alsnog door te voeren?

Toegepaste tactieken

Deze tactiek is toegepast bij het korten op onze pensioenen, het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek, het verdrag van Lissabon, de premies van de zorgverzekering, de vorming van de Europese Unie, rekening rijden, ontslagrecht en en nog veel meer… Wanneer zijn politici en bankiers eens gewoon duidelijk, recht door zee en eerlijk? Dijsselbloem zou “verkeerd geciteerd” zijn over het woord ‘blauwdruk’ of ‘template’ of wat dan ook. De waarheid spreken, je aan je afspraken houden en het volk geven waar het recht op heeft, is er tegenwoordig niet meer bij. Politici verliezen de geloofwaardigheid, welke tactiek men ook toepast. En NATUURLIJK heeft de Nederlandse consument nog maar weinig vertrouwen in banken, dat is toch niet gek!?

Uw spaargeld

Terugkomend op uw spaargeld. Haal het van de bank, of laat het lekker staan, het zaadje is in ieder geval in uw hoofd geplant door de perikelen in Cyprus. Wat eigenlijk niet mag, kan nog steeds. De gedachte hierover is gecreëerd. De situatie bestaat, iedereen heeft het op een eigen manier ervaren. Wellicht heeft garantie in het woord ‘Depositogarantiestelsel’ over een paar jaar en hele andere betekenis.. Niets is meer zeker. U bent gewaarschuwd.

Share on Facebook5Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Meneer Teun ontdekt graag de geheimen van onze instituten, systemen en bankiers. Hij bezit een gezonde dosis scepticisme en wijst mensen er graag op dat veel in ons leven anders is dan het lijkt. Twitter: @Meneer_Teun

 • Madman

  Meneer Teun.

  Geld is een symbool van slavernij.

  Je krijgt het van werkgevers Bruto…. de belasting er op mag je zelf uitzoeken….

  En alles wat je koopt heeft een toegevoegde waarde die 6 of 21 procent is.

  Of ze nou je spaargeld gaan afpakken of niet, je leeft al in slavernij…
  En iedereen accepteerd dat omdat ze dat zo geleerd zijn , vanwege het feit dat het onderwijs , in de macht van de heersers, ons dat zo leerde….

 • Madman

  Goud en zilver , maar dan wel in huis……

 • knowtoomuch

  GOED gezegd, Mr Teun !

  (Toevoeging op Teuns advies je geld van de bank te halen : KOOP er fysiek ZILVER en goud (voor de (relatieve) losers onder ons) voor !!!

  Eén uitspraak aan het begin van je artikel hadden bijna tot gevolg dat ik het niet verder wilde lezen ivm gebrek aan realiteitszin, namelijk : “in ons beschaafde en corruptie-vrije landje.”

  WAHAHAAHAAAA !!! Deed me wel denken aan een artikeltje wat ik vanavond las op ‘The Digger’. ( http://diggerfortruth.wordpress.com/2013/03/27/mo-3/ )

 • knowtoomuch

  Kijk, ZO ziet Ktm het gaarne, zéér gaarne :

  http://www.cnbc.com/id/100593584

  … gettin’ off (of) (..) the Fysical Cilff … heheh …

 • arie mulder

  Helemaal mee eens. Het is een schande. Hetzelfde zie je in bedrijven op dit moment. “Nee, nu hoeven we nog niet te korten op jullie salaris zoals wel gebeurd is bij andere bedrijven. Het kost jullie slechts 4 vakantiedagen. Maar we kunnen natuurlijk niet iin de toekomst kijken ”

  Allemaal gelul, en alleen bedoeld om de matige winst te maximaliseren.
  Let goed op. De media werkt volgens mij op grote schaal mee aan dit proces. ( vals voorlichten )

  Ik ben bang dat het pas echt verande rd als het hier ook zo slecht gaat als in Griekenland. Maar er is het burgerforum. Let maar op, daar worden allerlei vertragingstactieken op losgelaten.

  Let goed op wat er gebeurt .!

  Aarie

 • knowtoomuch

  … binnenkort dus geen ‘blikje’ meer over om tegen te sgoppen-gn-gnn … :

  canada-includes-bail-in-provision-for-systemically-important-banks-in-2013-budget

  heheh …

 • knowtoomuch
 • gordijnen

  O.a. de volgende vragen heb ik gestuurd naar De Nederlandsche Bank.

  Veel bankvergunningen zijn afgegeven aan buitenlandse banken.

  Deze buitenlandse banken vallen onder het depositogarantistelsel.

  Welke risico’s lopen de burgers van Nederland voor buitenlandse banken.

  Is dit niet de tijd om eens opnieuw te kijken de risico’s die hieraan zijn verbonden?

  Hierop krijg ik geen antwoord wel op alle andere vragen van algemene aard.

 • Jan P.

  Doet me denken aan Urbanus: “En omdat jullie vandaag zo braaf geweest zijn, krijgen jullie maar een half pakske slaag.”

 • Benjaim

  De volgende fase van de grote roof is met Cyprus gekomen. Persoonlijk geloof ik wel degelijk dat men voornemens was ook een gedeelte van de tegoeden onder de 100.000 euro ‘te belasten’ (‘te plunderen’). Het feit dat het op dit moment een grote EU bankrun zou triggeren, en daarmee NU al de ondergang van de EU zou inluiden, is mijn inziens dè reden geweest dat men hiervan afzag.

  Toch was Cyprus inderdaad een proefballon voor de mindset van de onwetende mens. Vraag een collega of vriend en bijna zonder uitzondering vindt men dat de elite Cyprus gered heeft. ‘Men kon niet anders’, ‘Laat de rijken maar bloeden’ en ‘zonder de ingreep was het land failliet geweest en had de bevolking helemaal niets gehad’.

  Hoewel de MSM wel degelijk bericht over het feit dat Cyprus alsnog helemaal niets meer overhoudt dringt dit bij de onwetenden niet door.

  De roof is als het ware gelegitimeerd en de mindset is gezet, sterker nog het is de voorbode voor de grootste roof die nog moet komen ten gunste van de tegoeden van de elite. Dat het volk straatarm en als slaven van het ‘nieuwe’ systeem achter blijft beseft men geen eens.

  Het gaat er met een boodschap om hoe je het brengt, hoe lang je het laat bezinken en met (onjuiste) argumenten blijft voeden. Het vergelijk met de levende kikker in koud water dat na een langzame verhitting dood wordt gekookt gaat helaas volledig op en zal het einde zijn van onze (uit schulden gecreëerde) welvaart. Als men uiteindelijk tot het besef komt dat men met open ogen beroofd is van alles is het te laat, en is men zo afhankelijk van het systeem dat elke vorm van kritiek is verstomd.

 • max29

  Eu-ropa als Sinkhole:

  Zo uit de media: Huidige crisis, een wetmatigheid…. Is het einde van de euro nog af te wenden….? Het gezonde verstand zegt: stop met de Eu(ro)! …Vertrouwen in euro op dieptepunt..etc.etc.

  De huidige crisis moet juist (nog) niet afgewend worden of opgelost. Daar is ze helemaal niet voor geschapen.
  Waarom omdat ze nog niet met de oplossing komen …d.w.z .de oplossing: Meer eu-ropa Politische Union …Schauble.. is uitgezet doch blijkt niet te werken.
  Tot ze met ‘… de nieuwe oplossing…’ voor de eu-ropa en euro komen..Welke is de nieuwe oplossing voor euro en eu-ropa..

  In 2014 is IBAN verplicht. De ECB en Esm gaat-kan met 1 druk op de knop- bankrekeningen blokkeren en of belasten = direct afschrijven van met 40% over 100K…Zie ook de diverse Noodwetten in Nederlandse wetgeving – in ESM en- Eu-ropa Eu statuten.
  (Teun) publiceer de Noodwetten uit Nederland ESM en EU maar eens.

  Een Sinkhole is meestal 9 meter diep en 3 meter breed. Wat zijn de afmetingen de eu-ropa Sinkhole.? Je slaapt en de volgend morgen ben je weg.

  Burgers slapen laten hun geld op de Bank etc..
  ze slapen en het wachten is op dus ze vragen erom of dagen DijsselblomESM Bank GSachs uit..
  Het komt van twee kanten.
  Van de10 mensen welke ik ontmoet laten 8 al hun spaargeld op de bank. Ze zijn dubbel angstig.
  Ze weten allen dat ze gepakt worden met zeg 40% anderzijds bang om t in te metselen of in zilver – grond- goud – bakstenen- om te zetten .

  Heeft Dijsselblom t goed gedaan… heel goed zelfs …..hij schept meer crisis al zijn voorgangers

 • Gaengphed

  Inderdaad meneer Teun. Het zijn gewoon massagetactieken. Net zoals Arie hierboven omschrijft.

  Echt te bizar dat we over zijn geleverd aan een stel bankenlutsers en politieke onbenullen.

  PVV zou wel eens heel groot kunnen worden samen met 50+

  • sickworld

   De PVV wordt niet groot, niet door de kiezer, niet door de vijfde colonne. Bovendien zal de heersende macht dit niet toestaan. Conservatisme onder de bevolking zal wel hoogtij vieren, geloof in hogere machten zal toenemen, de kerkbanken raken weer gevuld. Mensen zijn namelijk doodsbang voor veranderingen, laat staan zulke structurele. Verlies van je baan is al dermate traumatisch dat psychische problemen (met excessen als suicidaal gedrag) evident zijn. When asked “would you rather work for change or just complain?” 80% of the respondents replied “do i have to pick? This is hard”…

 • Dre

  Ik denk inderdaad dat dit een manier is om de massa voor te bereiden Teun. Goed artikel.

  Het idee heeft in veel hoofden gezorgd voor onrust. Vooral de rekeningen boven een ton hebben ook alle recht zenuwachtig te worden. Banken in Nederland hebben nog een forse partij vastgoed in de boeken staan, die nog moeten worden gewaardeerd tegen nieuwe waardes.

 • Dre

  Het probleem is, we kunnen allemaal wel ons spaargeld opnemen, maar er is lang niet genoeg voor iedereen. Lees ook dit: http://weblogs.vpro.nl/waarisdewoede/2009/12/22/het-systeem-van-fractioneel-reserve-bankieren-en-haar-gevolgen/

 • G.Deckzeijl

  Dijsselbloem heeft uit z’n nek zitten lullen inzake “template”.
  http://www.amsterdampost.nl/template-of-blueprint/#comments

 • G.Deckzeijl

  Je analyse klinkt zeer plausibel, meneer Teun. Als je alles de revue laat passeren kan het gewoon niet anders gegaan zijn, want het is de bedoeling van Rutte en consorten dat het volk rustig blijft. Het heeft ook alles te maken met het volgende:
  “Eine gute Regierung ohne Propaganda kann ebenso wenig bestehen wie eine gute Propaganda ohne eine gute Regierung. Beide müssen sich einander ergänzen.
  Wie zei dat?
  http://tinyurl.com/6v4z43c

 • dave

  “We wait to hear the first stories of shops across Europe refusing to accept euro notes issued by Cyprus, with a G in the serial number. ”

  http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/9957999/Cyprus-has-finally-killed-myth-that-EMU-is-benign.html

 • dave

  “the real costs of holding the euro together.”

  TARGET2-saldo zal weer worden verevend. EU is gesloten economie. Zuid koopt en Noord produceert. Spullen afgelopen 10 jaar van noord naar zuid gegaan, geld in omgekeerde richting. En al dat geld vloeit nu via bail-ins en -outs weer terug naar zuid. En wanneer de boel volledig verevend is, kan het spel weer opnieuw beginnen.

  Zodat onze kinderen en kleinkinderen later ook weer mogen zeuren op Biflatie.nl…

 • dave

  NL mensen – veelal zzpérs – die pensioen opbouwen door te banksparen lopen geweldige risico’s..

 • DutchAndreas

  It’s easier to fool people, than to convince them they’ve been fooled

  • knowtoomuch

   dat was een uitspraak van Mark Twain

 • houtskool

  iou’s; 50 x verhypothekeerd
  geheel wetmatig in uw haar gesmeerd
  digitaal fiat, waar ze u mee paaien
  vergeten in de waan van de dag
  tot ze aan de knoppen draaien

 • Madman

  Spaargeld en pensioenen zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon….allemaal in het kader van het creeren van de roep van het volk om meer centralisatie van de macht waarmee de oplossing voor ons allen beloofd zal worden….

 • Madman

  Lees ook dit artikel eens…

  http://www.geennieuws.com/2013/03/uw-geld-nog-veilig-bewaren/

  Goeie website ook trouwens..

 • Harski

  De politici zijn onwetend en tedom om te zien wat er gaat komen.
  Ik zie het en zeg het.
  Er komt oorlog in Europa.
  Dit gaat knappen.
  Wannneer is de vraag en hoe.
  Mensen zien ook geen gevaar meer en laten zich in slaap sussen door poppetjes op tv.
  Nl is ook kapot gemaakt.
  Er was een periode dat ik nog hoop had.Das nu voorbij.
  De oorlog zal ons herinneren aan het feit we telaat hebben ingegrepen.
  Wij en ik zijn slappelingen omdat we het zover hebben laten komen.

 • jaren tachtig

  de overheid hanteerd een oude chinese wijsheid: mensen zijn dol op een compromis,

  als je zegt het is hier te donker, laten wij een raam in het huis maken, dan willen mensen dit niet,
  als je vervolgens zegt; het is hier te donker laten wij het dak eraf halen, dan willen mensen als compromis een raam

  mensen zijn dom, ze trappen er keer op keer weer in, stel iets vreselijks voor en vervolgens krijg je de afgezwakte vorm er doorheen

 • G.Deckzeijl

  @Madman
  Link naar geennieuws geeft 403-melding.
  Homepage dito!!

  • Madman

   Hij ligt er tijdelijk uit, sorry…

 • harold

  Eindelijk een goede journalist, zouden ze ook bij bijvoorbeeld radio 1 nodig hebben, die slapjanussen.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ATg1ze0ac88

 • Gaengphed

  Men zit liever thuis voor de buis Ned 1 te kijken: het Alle Jezus feest is momenteel aan de gang. Veel belangrijker…ahum…

 • Vilseledd

  Goede analyse, jammer, dat je je hier gaat beklagen:

  “Wanneer zijn politici en bankiers eens gewoon duidelijk, recht door zee en eerlijk?”

  Zoals je waarschijnlijk al onderzocht hebt door de hele historie heen: nooit. Als mensen een mooie functie krijgen, zijn ze bereid zichzelf helemaal te verdraaien of, zoals een collega van me het verwoordde: “Als ik chef zou worden, dan ken je me niet meer terug.”

 • G.Deckzeijl
 • G.Deckzeijl
 • sickworld

  Heeft iemand enig idee wat de verwachting is inzake spaartegoeden gekoppeld aan spaarhypotheken, banksparen etc? Mijn gevoel zegt dat ook dat geld niet veilig is bij de “heren” en vraag mij af of daarmee niet sparke is van contractbreuk. Waarschijnlijk zal ik wel worden herinnerd aan mijn betaalverplichtingen… Zou zo-wie-zo graag meer aandacht voor dit item zien op biflatie: wat valt er te verwachten inzake vereffeningen hypotheekschulden-spaartegoeden-waardering onderpand etc etc.