Alles over de LIBOR manipulatie

32

Zoals beloofd zijn we verder in het LIBOR schandaal gedoken. Om meteen maar met de deur in huis te vallen, quoten we Bill Black. Deze econoom zegt over de LIBOR manipulatie het volgende: ‘It is the largest rigging of prices in the history of the world by many orders of magnitude.’ Oftewel, de grootste scam ooit, we zijn met z’n allen weer eens spreekwoordelijk genaaid door de banken. Het vertrouwen in de economie en het financiële systeem is heden ten dage nou al niet bijster groot. Door LIBOR-gate krijgt het vertrouwen in banken onder burgers wederom een flinke knauw. Een kartel van banken die afspraken maken over de prijs van geld. Het effect hiervan behelst een markt met een waarde van 800 biljoen dollar.

LIBOR schandaal begint bij Barclays

Het Libor schandaal dat 28 juni aan het licht kwam door de Financial Serivces Authority (FSA) gaat door tot de bovenste rangen. Constant komen er weer nieuwe feiten naar buiten. Het begon allemaal met de Britse bank Barclays. De FSA publiceerde e-mail uitwisselingen tussen verschillende Barclays medewerkers waarin men elkaar op een patserige manier luxueuze cadeaus beloofde als betaling voor het manipuleren van de rentestand.

Wat is LIBOR precies?

De (L)IBOR rente staat in dit geval voor de (London) Interbank Offered Rate en wordt gezien als de gemiddelde interbancaire referentierentevoet waartegen banken normaliter geld aan elkaar zouden uitlenen. Elke IBOR behandeld een aparte munteenheid. Zo gaat de LIBOR over de dollar, sterling en de Zwitserse frank. Naast de LIBOR zijn er tevens de Euribor (voor de euro) en de TIBOR (yen). Echter is de LIBOR de grootste en belangrijkste rentestand van allemaal: Er wordt voor in totaal $350 biljoen aan swaps, $10 biljoen aan leningen en $437 biljoen aan CME eurodollar geïndexeerd via de LIBOR.

Waar wordt LIBOR voor gebruikt?

LIBOR wordt in de financiële sector sinds jaar en dag beschouwd als één van de de belangrijkste benchmarks (zo niet dé belangrijkste benchmark) in de wereld voor de korte termijn rentes. De London Interbank Offered Rate wordt gebruikt als een soort van standaard, een basisrente voor een breed scala aan financiële producten. Hierbij kan je denken aan futures, opties en CDS (Credit Default Swaps). De banken gebruiken de rentes van de LIBOR voor de rentebepaling van hypotheken, leningen, spaarrekeningen en andere financiële producten. Vrijwel IEDEREEN heeft dus indirect te maken met de gemanipuleerde LIBOR rente.

LIBOR zeer intransparant

Het probleem van de LIBOR is dat het proces van de totstandkoming zeer schimmig is. De British Banking Association (BBA) stelt de rente vast aan de hand van de inzendingen die de LIBOR inzendingen doen. Het probleem is echter dat de banken wel onder toezicht staan, alleen de inzendingen niet. Dit betekent feitelijk dat een rentestand, die voor bijna $800 biljoen aan contracten beïnvloedt, zonder checks and balances wordt vastgesteld.

Leiding Barclays de laan uitgestuurd

De affaire is inmiddels zo hoog opgelopen dat de politiek zich ermee bemoeid. Zondagavond werd bekend gemaakt dat voorzitter van de RvC van Barclays, Marcus Aigus, zou opstappen vanwege het schandaal. Maandag 2 juli werd bekend dat de Britse overheid mogelijk zou overgaan tot publieke verhoren om het schandaal tot de bodem uit te pluizen. Volgens de Financial Times heeft Bob Diamond, Barclays CEO, als reactie hierop gedreigd met potentieel pijnlijke details naar buiten te komen. Het is dan ook goed mogelijk dat, mocht dit daadwerkelijk gaan gebeuren, het hele kaartenhuis naar beneden komt als Diamond zijn mond opentrekt (zowel voor toezichthouders als politici) “waarschijnlijk goed om te weten dat alle rentestanden niet de standen waren waarvoor banken bereid waren geld uit te lenen”, aldus het FT.

Miljoenen voor wanbeleid

Zover is het echter niet gekomen. Woensdag moest Diamond zich verantwoorden in het Britse parlement en heel schokkend was dit allemaal niet. De baas van Barclays liet weten spijt te hebben van de gebeurtenissen. Lekker makkelijk om spijt te betuigen als bankdirecteur. Is gebeurd, vervelend, maar helaas. Het meest bizarre feit is, dat het alle jaren bekend was dat dit door handelaren werd gedaan, maar dat er geen actie werd ondernomen. Diamond: ‘Op het moment dat dit drie jaar geleden aan het licht kwam, wilden we het direct tot de bodem uitzoeken.’ Alleen zijn ze dat even vergeten te doen, natuurlijk in de hoop dat niemand hier ooit achter zou komen.

Ook werd al snel bekend dat Diamond zou opstappen. De operationeel directeur, Jerry del Missier, is tevens opgestapt. Del Missier is jarenlang de rechterhand van Diamond geweest. Marcus Aigus blijft, als voorzitter van de RvC, voorlopig aan om de zoektocht naar een nieuwe CEO te leiden. Diamond die bijna £100 miljoen heeft binnen geharkt in zijn tijd bij Barclays, was pas sinds oktober 2010 CEO bij de Britse bank. Wanbeleid is klaarblijkelijk tientallen miljoenen waard. Volgens de BBC heeft een persoonlijk gesprek tussen RvC voorzitter Agius, BoE voorzitter Mervyn King en FSA voorzitter Lord Turner ervoor gezorgd dat Diamond zijn ontslag zou indienen.

Barclays krijgt drievoudige downgrade

Drie kredietbeoordelaars, te weten S&P, Fitch en Moody’s, hebben de kredietstatus van Barclays inmiddels afgewaardeerd. Verrassend kunnen we het beleid van de kredietbeoordelaars niet noemen, maar daar waren we al van op de hoogte. Barclays kreeg een dikke downgrade, onder andere doordat de financiële onderneming momenteel vrijwel stuurloos is. Verder waarschuwen de kredietbeoordelaars voor een groeiend risico voor de gehele Britse bankensector. Het is natuurlijk goed mogelijk dat er nog veel meer nieuwe feiten naar buiten komen, waaruit blijkt dat banken manipulatief de wetten naar hun eigen hand zetten.

Er wordt op grote schaal gemanipuleerd

Het is nog afwachten hoe de zaak verder zal uitpakken. De boete die Barclays opgelegd heeft gekregen (+/-€360 miljoen) is slechts klein onderdeel van het geheel. Inmiddels is er een groot internationaal onderzoek bezig naar meerdere internationale banken. Het gaat onder meer om RBS en Lloyds. Ook deze banken zouden betrokken zijn bij het manipuleren van de LIBOR en Euribor. Dat Barclays überhaupt geen geïsoleerde zaak is, blijkt wel uit het interview van een andere anonieme insider. In de Britse krant The Telegraph legt de insider uit dat “iedereen ervan afwist en dat iedereen meedeed”. Volgens de handelaar was er tijdens een teleconferentie zoveel openheid over het manipuleren van de rentes dat hij zich niet realiseerde dat wat er gebeurde fout was.

Sinds het hoogtepunt van de bankencrisis in 2008 was men vooral bezig met het stoppen van de crisis. De manipulaties zorgde ervoor dat de rentestanden lager waren dan anders het geval zou zijn. Hierdoor waren de kosten niet alleen voor banken lager, ook cliënten profiteerden hiervan. Afhankelijk van welke producten natuurlijk. Het was ook logisch dat de LIBOR tijdens de crisis veel lager noteerde dan normaal. Iedereen die naar de standen keek wist dat men niet tegen zulke niveaus kon lenen, men hoefde alleen maar te kijken naar de prijzen op Credit Default Swaps om dat te weten, aldus de handelaar.

Toezichthouders falen

Dat iedereen profiteerde van de lagere Libor standen is alom bekend. Daarom is de grootste troef van Barclays wellicht dat het de toezichthouders, die de zaak onderzoeken, kan chanteren met dezelfde middelen. Uit stukken van Barclays blijkt dat de bank in Oktober 2008 onder druk is gezet door de Bank of England om hun opgegeven rentes te verlagen. BoE gouverneur Paul Tucker zou Diamond onder druk hebben gezet de rentes ‘meer in lijn te laten lopen met die van andere banken’. Dit zou bijna op zeker impliceren dat de BoE (Bank of England) dit ook heeft gedaan bij andere banken.

Dat er nu onderzoek wordt gedaan naar de misstanden betekent overigens niet dat er een einde is gekomen aan de manipulatie. De LIBOR noteert al maanden op een zeer bedenkelijk laag niveau en komt soms dagenlang niet van zijn plek. Door toenemende onrust en het grootschalige onderzoek kan de LIBOR mogelijk flink omhoogschieten waardoor rentestanden van enorm veel contracten flink zouden stijgen. Dat zou een zeer onwenselijke situatie zijn in de huidige marktomstandigheden, want dit gaat grote consequenties hebben voor de economie.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Ruben van der Gun & Koen Dil

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • Madman

  Ach ja, het is eigenlijk dagelijkse kost.

  En weet je wat, ik heb medelijden, maar dan alleen met de gewone mensen.

  Met de gewone mensen in Italie, en in Spanje, maar ook in Griekenland…..

  Uiteindelijk komt het altijd op de gewone mensen aan. Die zijn de klos.En krijgen zelfs de schuld van de problemen, terwijl de echte schuldigen weglopen met de weelde verdiend door oplichting van de gewone man en vrouw.

  http://www.youtube.com/watch?v=B53YY74OMqc

  Ik denk dat het gewoon op een of andere manier in je genen moet zitten om jezelf te verrijken door een massa van goedwillende mensen voor je kar te spannen….

  Is dat de reden van de inteelt van de 13 banken families en van de monarchen?
  Het zou kunnen.

  Hoewel ik ook denk dat het veel met opvoeding te maken heeft…als ik zie hoe de dochters van wimlex en (grappig) MAXIMA worden gekneed om boven het volk te staan verbaast het me niet.

  En tegelijk is het te begrijpen dat er geen opstand is, omdat de gewone mensen geleerd wordt, dat als je maar werk hebt, je jezelf al gelukkig moet prijzen….

  Jimmy zei het al:

  ‘Whoever controls the media, controls the mind.’ Jim Morrison

  Wanneer je 10 vlooien in een jampotje stopt met het deksel erop zullen ze een poosje tegen het deksel springen om eruit te komen.
  Na een tijdje weten ze dat dat niet lukt en proberen ze het niet meer….
  Ook al is het deksel eraf…

  Zij wij die vlooien geworden? Het lijkt er verrot veel op…..

 • Jan Kees

  http://www.youtube.com/watch?v=wBCowBiXV7A&feature=player_embedded#!

  Banken kopen elkaars lonen op. Waardoor je cash kan maken. Zo maak je snel geld.

 • Jan Kees

  #3 Waarom zo een vraag?

 • Jan Kees

  #5 Vertel wat je niet begrijpt. Dan help ik je wel.

 • Jan Kees

  En Madman als je iets niet begrijpt kan je het gewoon vragen. Ik eet je niet op. Al vraag je het 100x. Niet letterlijk nemen 😉

 • Jan Kees

  #7 Wiskundige maken pakketjes. De meeste mensen snappen niet wat het pakketje inhoud. Vaak is de constructie zo opgebouwd dat het een voordeel van de banken moet zijn. De banken verkopen de pakketjes. De gewone burger u en anderen trappen er in. ”simpel gezegd”. De politiek komt met mooie verhalen waar door die nieuwe pakketjes er super mooi uit zien. Denk maar Rita verdonk pimpen ze op met ”tekst” en ze ziet er denk beeldig uit als Doutzen kroes. Dus je romantiseert het in je hoofd, tot dat je haar echt ziet.

 • Jan Kees

  Ik kan je een constructie geven wat wiskundige maken voor dit financiële systeem.
  Alleen het is veel denk werk. En aangezien jij dit al trollen voer vind laat ik dan maar niet dieper gaan met info.
  Misschien leuk om te weten. Schuld verkopen voor een aannemelijk bod. Dat verkoopt ook een bank. Maar ik kan je wiskundig laten zien hoe ze rommelen in boeken wordt gedaan. Je schuld verkopen aan banken. Gewoon dikke pakketjes maken als banken dan roepen naar de ECB. ”Ik heb pakketjes en die staan op springen. ECB je moet mijn pakketjes kopen want dit is een gevaar voor onze economie”. Ow en de ECB bibbert en koopt weer zo al die schulden pakketjes op. En de bank maar lachen. En de bank een flinke gouden handdruk. En dan maakt de ECB het pakketje open. En dan uhm hoe hadden ze zo een pakket kunnen samenstellen. En de ECB verrekent de koste op alle burgers via de verschillende banken.

 • Gaengphed

  Dank voor deze wijze les Ruben en Koen!
  Man dat het zo vies is dit allemaal, gatver! Ik vraag me af of er inmiddels niet bankruns gaande zijn in de UK. Ik zou het in elk geval voor geen stuiver vertrouwen!

 • Jan Kees

  #15 Bankrun gaat niet lukken. Het systeem is water dicht gemaakt. Er is geen mogelijkheid. En een bankrun kunnen banken aardig aan verdienen. Onze handels partners kunnen melden hoe geliefd de euro is. Ondanks dat veel mensen een run doen op het geld. En ze blokkeren de betaal automaten. Want in elke automaat zit een x bedrag voor elk gebied. Doe een run dan kunnen ze heb tijdelijk een week uit de lucht halen. En niemand kan dan nog geld op nemen. En geld over hemelen naar een anderen bank heeft geen zin. Elke bank werkt samen met elkaar.

 • Jan Kees

  #18
  Denken is niet weg gelegd voor de burgers. Ondanks denken de burgers van wel.

 • Knowtoomuch

  @Madman : Nee, die lezen alleen maar mee, slaan gegevens op en identificeren de mensen erachter.

  Doen ze trouwens op ieder blog van betekenis :zzz

  Bij deze dus mijn welgemeende groetjes aan de Zoetermeerse Zio-Zwaffelaars :-*

  @ de ZZZ : In wiens opdracht kijken jullie trouwens toe en doen [u]geen ene hol[/u] terwijl de nederlandse samenleving binnenkort over de rand wordt geduwd ?
  Want dat kan vanzelfsprekned geen nationaal belang zijn, hè ?
  Het is maar een vraagje natuurlijk…
  O ja, en zijn jullie er inmiddels al achter gekomen dat jullie slechts een verlengstuk(je) van de NSA zijn ?
  En dat die NSA een Private Jew Corp is ?
  Net als The Fed ?
  O … oké … wat goed van jullie, zeg !
  En nou weet je meteen van WIE jullie alleen maar mogen toekijken …
  En denken jullie daarbij ook wel eens aan het welzijn van jullie eigen familie die in NL woont ?
  Hmmm … het lijkt er niet ècht op, hè ?

 • Jan Kees

  #19
  De AIVD heeft geen belang hier bij. En de AIVD zijn gewone mensen, die bij bepaalde informatie geven dus van levens belang kan zijn. Dat vertellen ze aan de politie. Zelf mogen ze niet ingrijpen. De meeste AIVDers zijn ICTers. Dus je weet bij elke forum kan je nagaan dat ze de meeste teksten screenen. Zo ook hier op Biflatie. Is de tekst in hun ogen niet goed dan de del knop. De delete knop. En zo is je tekst verwijdert. En anderen mensen weten er dan niks meer vanaf. Dan alleen je zelf.
  En al die toeters en belle over de NWO . Het moet de WNO zijn. Nu klopt het stukje. En de N heeft een anderen naam.

 • Knowtoomuch

  @JanKees : de AIVD wist helemaal niks uit, wat een onzin …
  Ze verzamelen en analyseren gigantische informatie-stromen en grijpen onzichtbaar in als er een groot (lands-)belang in het geding is. Dat van die ICT-ers en burger-informanten klopt wel.

 • Jan Kees

  #13 Is goed.

 • Naam verplicht

  Jan Kees, jij ben een wiskundige he?

 • Naam verplicht

  +t

 • Dré

  Ik ga maandag mijn bank maar eens even bellen.

 • R

  #123
  Waar gaat dit over ??????

  Zullen we biflatie niet ’s een keer respecteren ? En ons niet verlagen tot het : Eerste ! Eerste !! Eerste reactie !!!, zoals op Xandernieuws.nl ?????

  Geef een zinvolle mening of houd je smoel ! Humor moet kunnen, zo nu en dan…

 • Gaengphed

  @Jan Kees, het is bekend dat bij Fractional Reserve Banking 10% aan flappen op vorraad gehouden worden. Als iedereen zijn/haar geld van de bank haalt is het gedaan. Is Dick Scheringa ook overkomen. Kan je vertellen…vond ie nie zo leuk.

  Ze zullen er alles aan doen om het tegen te gaan natuurlijk, ook ontkennen. Dat zeker. Maar als de particulier over gaat op oude sokken is het over en uit.

 • Bart Jefferson

  Ik denk dat de Libor manipulatie slechts het topje van de ijsberg is.De grote manipulatieoperaties van banken mogen het daglicht niet zien.Er wordt alles maar dan ook alles aan gedaan om het huidig systeem draaiende te houden en de elite te beschermen vanwege het groot kapitaal.Mogelijks blijven de manipulaties nog lang stand houden en blijft het ze nog lang lukken en ondertussen blijft de gewone burger slaaf en gaat zijn arbeid op in het systeem .Hoe langer het systeem stand houd hoe harder de landing echter zal zijn.Eerlijk gezegd denk ik dat enkel omzetten van ons spaargeld in goud ons kan redden.

 • pit

  Probleem is dat je goud of zilver nagenoeg niet kan kopen.Ga maar eens aan je bank vragen naar edelmetaal.Ze doen het niet.
  Particulier kom je soms kleine hoeveelheden tegen,dikwijls met een zware zgn. “premie” bovenop de officiele prijs.Papieren goud en zilver daarentegen kan je massaal verwerven…

 • pit

  Kijk maar eens naar
  http://zilvergoudwinkel.nl/zilver-kopen/muntbaren
  Nagenoeg alles is “uitverkocht” en het weinige dat je kan krijgen wordt aangeboden met een reusachtige premie.(meer dan 18 % bovenop de officiele prijs)

 • Naam verplicht

  @ pit
  Je moet ook niet bij banken aankloppen hiervoor.
  Ten eerste: banken moet je nooit maar dan ook nooit vertrouwen. Nu niet en ‘nooit niet’.
  Ten tweede: er zijn andere aanbieders waar je wel kunt aankloppen hiervoor.

 • Gaengphed

  @Bart Jefferson +1 van mij. Of het je gaat redden weet ik niet, maar de kans om te overleven zal zeker aanzienlijk toenemen mocht het inderdaad dramatisch gaan eindigen.

 • Gaengphed

  -Edit- Reactie verwijderd //offtopic

 • Naam verplicht

  -Edit- Reactie verwijderd //offtopic

 • Gaengphed

  Oké, off topic…maar kunnen jullie er wat mee/gaan jullie er wat mee doen?

 • pit

  Simpel = als geld blijkt te zijn wat het werkelijk is (papier) is
  de vijfduizendjarige standaard terug : zeldzame metalen..Goud voor belangrijke aankopen,zilver voor de dagelijkse uitgaven . Voorwaarde is natuurlijk dat er na ” le grand debacle ” voldoende overheid of bugerlijke solidariteit bestaat om orde en veiligheid te garanderen.Zoniet ben je niets met goud of zilver en schuimen criminele bendes het land af.

 • Patrick

  Kunnen jullie niet even kijken naar EURIBOR? Als je een meer jaren grafiek naast elkaar legt dan lijken zich deze wel 1 op 1 te volgen.
  Tevens gebruikt Rabobank ook LIBOR en deze is marktleider in Nederland qua hypotheken. Dus dit heeft zeker impact op nederland. Maar tja het wordt bijna niet gemeld in de media..

 • Jan Kees

  #21 Goud is de dekking van een bank.
  Ze willen niet hun dekking kwijt. Elke bank heeft een hoeveelheid goud.

 • henk

  De Centrale banken hebben in 2008 liquiditeitsprogramma’s opgezet, deze heten FRFA, FEL en EOC, hierbij hebben ze liquiditeiten tegen niet marktconforme tarieven bij panelbanken geplaatst. Panelbanken lenen dit geld aan elkaar, met als gevolg dat Euribor zeer snel daalde maar dat de tarieven niet meer aansluiten bij de geldmarkt. De Rabobank vergoed op spaarrekeningen 2.4% dit geld is de funding van de bank. dat ga je niet uitlenen tegen 1% of minder. ECB, FED, Centrale banken van Engeland, Japan en Zwitserland hebben dit programma gezamenlijk uitgevoerd. Er is een separate geldmarkt voor Euribor gecreëerd die niet aansluit bij de marktwaardes van de geldmarkt.

 • joke

  banken kunne gewoon niet plat gaan ook de griekse niet

  kijk mee

  stadje van 200.000 dat zijn 100.000 gezinne gemiddelt pakweg 100.000 aan hypt en leningen uitstaan

  is 100.000 keer 100.000 euro =10.000.000.000 euro

  waarvan de bank 10 % zelf in huiis hoefd te hebben de 90 % komt uit het niets en word aan je uit geleent en is dikke winst als je terug betaald.

  5 % rente gemiddelt over die 10.000.000.000 euro = 500.000.000 wat er per jaar binnen komt aan rente.

  als de abnk al zijn geld heeft verspelt dan komt er nog genoeg binnen per maand om over eind te blijven

  ik denk dat de overheid denkt dat wij gek zijn

  er hoefd geen geld naar de griekse banken toe er komt genoeg egld binne bij een bank.

  ze spelen gewoon een vies spelletje met ons

  meer niet