Economische gevolgen van #crowdfunding

20

Ingezonden artikel van Lars Boelen | Ik begin inmiddels een beetje bedreven te raken in dat crowdfunden, en dat geeft ruimte voor wat filosofische overwegingen.

De hoeveelheid geld die in crowdfunding omgaat, groeit exponentieel maar is nu nog verwaarloosbaar klein. Maar exponentiële functies hebben de neiging om opeens alles overwoekerend aanwezig te zijn (slootkroos groei). En als crowdfunding de norm wordt dan gaat er iets heel interessants gebeuren in de economy, kijk maar:

Crowdfunding

In het midden de burger met spaargeld, de basis van ons leningen en geldcreatiesysteem. Vroeger in Economy 1.0 bracht je dit geld naar de bank. De bank deed zijn leveragetruc met de bankvergunning van DNB van elke euro 25 euro’s maken, het is precies hier waar inflatie gecreëerd wordt. Vervolgens leende de bank, na ellenlange boekonderzoeken en randvoorwaarden, die enorme berg nep geld uit aan bedrijven die forse rente moesten gaan betalen. Het overgrote deel van deze rente is gratis geld dat uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders van de bank, de 0,1% rijksten van deze aardbol. Een flintertje van de rente ging terug naar de inleggers van het oorspronkelijke spaargeld.

Enter economy 2.0

We brengen ons geld naar Geldvoorlekaar of Symbid en krijgen eerlijke rentes terug. De ondernemer heeft binnen twee weken zijn kapitaal bij elkaar en bovendien, een groep geldschieters die er alle belang bij heeft dat de zaak succesvol wordt en blijft. Zoals je in het plaatje kan zien is de rente die de ondernemer betaald bijna voor 100% voor de inleggers, alleen het crowdplatform krijgt een klein stukje voor de dienstverlening, zoals dat hoort. Het geld dat als rente terugkomt gaat natuurlijk never nooit meer naar een bank, dat gaat linearecta een nieuw crowdfundproject in.

Waarom ik dit blog schrijf is dus vanwege dat laatste aspect : het geld dat in de crowdwereld rondgaat onttrekt zich aan het geldcreatiecircuit van de centrale en commerciële banken en dus aan het inflatiecreatieproces! En als het om een paar miljoen gaat die zich onttrekt aan de macht van de inflatieverslaafde vingers van meneer Dijsselbloem dan is dat niet zo erg, maar als we massaal ons geld niet meer aan banken toevertrouwen dan zal de inflatie serieus gaan dalen en zal geld echt waarde gaan krijgen!

Wie had dat gedacht? We krijgen meer rente, de inflatie daalt, the TBTF-banken keren hun laatste kerstbonussen uit en gaan een terminale inkrimpronde in kortom, we krijgen een samenleving die weer om waarde creatie gaat, en niet om geldvermeerdering! De grootbanken weg, dood, opgeruimd, geschiedenisboekjes in, en alleen nog maar financiële dienstverleners die onze betalingen snel en efficiënt afhandelen en ons als klanten behandelen! Dat is geen filosofie meer, dat is je reinste dagdromerij!

Bron: Lars Boelen

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn3

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • Chris

  Crowdfunding + Bitcoin = banken overbodig

  Het afnemen van de geldcreatie en de deflatie die we daardoor krijgen gaat wel grote gevolgen hebben. De staatsschulden worden immers meer waard. Als rentes ook nog gaan stijgen is het afwachten welk land als eerste dominosteen omvalt.

  • Fluminis

   Als er echt veel mensen mee gaan doen met alternatieve monetaire methodesdan zullen de ‘powers that be’ het absoluut gaan verbieden. Zolang een klein groepje het doet is het allemaal gerommel in de marge.

   • Feit is dat ook al zouden ze cryptovaluta willen gaan verbieden dat ze dat niet gaat lukken. Filesharing zijn ze ook niet blij mee maar dat krijgen ze ook niet klein. Er zijn momenteel enorm veel ontwikkeling aan de gang om het internet te decentraliseren en te encrypten dat ze dit niet gaat lukken.

    Ik ben realistisch genoeg dat de ‘powers that be’ deze ontwikkelingen natuurlijk wel kunnen afremmen en in sommige landen zelfs verbieden maar als puntje bij paaltje komt zullen ze ermee moeten leren leven.

 • adam onesto

  Wat een geweldig idee.

  Allemaal meedoen en je geld van de bank halen.

  Dan ook graag nog even het huidige geld systeem vervangen en de MPE invoeren (Mathematically Perfected Economie) zie deze link voor uitleg http://holland4mpe.com/

  Dus; de euro en alle euro schulden opheffen. De teller op nul zetten en de schulden afboeken. Positieve banksaldi blijven bestaan. enkel ALLE schulden zijn weg.

  Het verlies komt dan waar het hoort, bij de banken en niet bij de bevolking. De regeringen (wij dus) zijn in 1 klap compleet uit de schulden.

  Hierdoor krijgt elk land direct 10 tot 20 % meer te besteden én we zadelen de komende generaties niet met een schuld op waar ze hun hele leven lang 50% belasting voor moeten gaan betalen. Alleen dat al zou volgens mij een nobel prijs waard zijn.

  Dus weg met de EUro, terug naar een nationale volks bank en weer zelf ons geld uitgeven zonder tussenkomst van prive bankiers .

  Vrij van schulden en nooit meer inlatie, speculatie of staats schulden!!
  Vrij van de Euro, de ECB, het EMS en de Trojka en bezuinigingen en hopelijk uiteindelijk ook vrij van Brussel…….

  Let’s hope so.

  • Ernst

   Leuk bedacht, maar mijn pensioen, waar ik al 30 jaar voor heb betaald, is dan ook foetsie, weggestreept…

   • HansPolderman

    Het is maar geld. Zag jij dit 30 jaar geleden niet aankomen? Drs.Hans Janmaat heeft Nederland gewaarschuwd. Hij werd uitgelachen. Jammer.

 • Piet Pineut

  Als dit een wending gaat nemen zoals Lars Boelen voorstelt dan zal dat toch zeker zeer negatieve gevolgen krijgen in economy 2.0. Wat te denken van de enorme verliezen die de banken ergens op moeten afwenden? In de huidige denkpatronen van de gevestigde orde draait gewoon de overheid op voor de verliezen van de banken. En zoals bekend draaien wij eerzame burgers weer op voor de daardoor ontstane begrotingstekorten. Staatsschuld nog verder omhoog is ook een mogelijkheid, maar dan zal de rente- en aflossingsverplichtingen de belastingdruk weer omhoog brengen. Hoe we het ook wenden of keren, de enorme schuldenberg blijft ook in economy 2.0 de maatschappij lastig vallen.

 • Yoep

  Economie 2.0 zal eerder geld zonder onderliggende waarde zijn. Soort fietsen zonder zijwieltjes, maar dan geld zonder koppeling aan wat dan ook -> puntensysteem.

  Maar ja, fietsen zonder wieltjes, dat leidt tot angstdromen en val-angst. En angst leidt tot kramp. In die kramp zitten we nu. Het hele zooitje houdt krampachtig vast aan de bekende maar achterhaalde systemen, en die kramp is zo erg dat zich overal neuroses ontwikkelen. Zie de controleneurose van Teeven en Opstelten, zie de xenofobie van 90% van de Nlers en zie de bezitsneuroses van de pensionado’s. Iedereen schijt zeven kleuren bagger momenteel, en dat zie je aan het steeds conservatievere stemgedrag en de angst om geld uit te geven. Nogal vrekkige mensen zie je om je heen, die elkaar niks gunnen en die elkaar zelfs met angst en beven gadeslaan. Allemaal boze mensen.

  Gaat dat nog goed komen? Of komt er eerst een tijdperk waarin al die onderbuikgevoelens met speren en sabels worden gebotvierd? Nee mensen, er is maar een redding: drugs en alcohol om de boel te sussen.

  Vandaar dat momenteel overal in de wereld wiet gelegaliseerd wordt.

  Soma… om u een beetje van de les te houden… 16 miljoen stonede apen is lekker makkelijk te controleren.

  • Bas

   Vandaar dat momenteel overal in de wereld wiet gelegaliseerd wordt. ?????
   Overal ter wereld ??? , Wat een onzin ! en wat een kennis over de uitwerking van een blowtje ten opzichte van alcohol… Totaal verschillend van elkaar.. Veel mensen die juist dat blowtje roken staan veel dichter bij het leven en de werkelijkheid dan menig mens die “nuchter” om zich heen kijken..
   Beetje kort door de bocht…

 • houtskool

  Ik, als crowdfunder, heb €15.000, maar ik sta garant voor €150.000,-. Komt u maar hoor, ze komen het toch niet allemaal tegelijk opvragen.

  Afijn….. kijk kijk….

  “The signatories will continue to coordinate their gold transactions so as to avoid market disturbances”

  http://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2014/html/pr140519.en.html

  De BIS blijft voorlopig nog we even kloten met de goud’prijs’, nu de fixers bijna dood zijn.

  Biflaten.

 • bertus

  Even voor de goede orde Biflatie,als wij op deze website niet volledig kunnen communiceren in onze eigen taal en onze eigen grammatica,dan zijn we eigenlijk al een soort 3e soort slaaf van de rest van de overgewaardeerde,geestelijk gestoorde wereld geworden.

  • J

   Doel je op je eigen stijlfouten, verkeerd gebruik van komma’s, rangtelwoorden en spaties Bertus? In het hierboven geschreven en niet bijster lange stukje zie ik het allemaal voorbij komen. Daarnaast overdrijf je nogal, vind je niet? Ik vraag me af of je, doordat je je hier zo druk om kan maken, nou een mooi leven hebt of een enorm zuur leven.

   • bertus

    Hallo J,

    Een ,of een spatie teveel of verkeerd,waar heb je het over.
    Heb het gevoel,dat je een overtuigend D66 aanhanger bent.
    Wacht met spanning,het oordeel over mijn grammatica af.
    Vraag je je wel eens af,of je echt goed begrijpt,wat hier beschreven en bedoeld wordt?
    Je komt bij mij over,als een gefrustreerde,gemanipuleerde mierenneuker.
    Je lijkt me niet slecht,maar wel behoorlijk onwetend.

    • HansPolderman

     Twee komma’s in een zin. Heren, wat een gedrag.

 • bertus

  Zulke projecten, waarbij veel particulieren een klein bedrag investeren,kan in bepaalde gevallen goed uitpakken,als de elementen en krachten het toelaten,of de tijd er echt gunstig voor is.
  In principe, ben ik hiervan wel een voorstander.
  Alleen,lijkt me het goede tijdstip gepasseerd.
  Maar,zo gaat dat altijd in de geschiedenis.
  Wanneer het menselijke en aardse geweld losbarst,zal een groot gedeelte van deze investeringen vernietigd worden.
  Ik heb het gevoel,dat u beter de toekomst van uw gezin,familie en vrienden een goede kans geeft.

 • Yoep

  Zo, goeiesmorgens zeg, wat een weertje… Dat wordt een mooie wandeling zo straks naar het stembureau! Wat zal het gaan worden dit keer? We moesten maar een voor de beestjes en de dieren gaan. Partij voor de Dieren. De mensheid heb ik immers allang opgegeven.

  Zit ik straks toch mooi aan de goede kant van de geschiedenis zeg! Terwijl al dat Pvd66VVD-volk straks zit met een inktzwart karma omdat ze ons heeft uitgeleverd aan de geldduivel.

  • Yoep

   Dus volgens Grunberg is een stem op de Partij voor de Dieren fascistisch:

   https://twitter.com/LavieJanRoos/status/469360741053890560

   Grunberg heeft mij voor fascist uitgemaakt. Dat is me niet eerder overkomen. Dat iemand mij voor fascist uitmaakte. Ook nog eens in een landelijk dagblad, dat kennelijk toestaat dat mensen die PvdD stemmen voor fascist worden uitgemaakt.

   • jaren tachtig

    die grunberg heeft als opleiding enkel een niet afgemaakte middelbare school en mag tegenwoordig op radio/televisie/krant een pro Europa verhaaltje ophangen, die man weet net zoveel van economie, handelsbetrekkingen, bedrijfsvoering, sociale wetgeving als de acteur die de rol van Pino in sesamstraat speelt,

    het is ongelofelijk dat er mensen zijn die waarde toekennen aan de visie van een schrijver, in dat kader is het is jammer dat jan wolkers en theo van gogh niet meer bij ons zijn, want ik denk dat hun mening meer impact zou hebben dan die van een nooit echt opgegroeide puber die semi intellectueel loopt te doen.

 • JJM Timmermans

  Dit kunnen we nu al, met contant geld.
  Al zouden we met zijn allen massaal gaan crowdfunden, denk je echt dat al die bedrijven dat geld in een kluis gaan leggen? Dit staat gewoon op een bankrekening. Je schiet er weinig mee op.

  • Rocksan

   Het verschil tussen bancaire kredietverlening en crowdfunding zit niet in de plek waar de kredietnemer zijn geld bewaard , maar in de manier waarop het krediet ontstaat. Banken verstrekken krediet door de creatie van geld ‘uit het niets’, crowdfunders uit hun besparingen.