Via onze vaste bezoeker houtskool nog meer goudstatistieken. Hieronder een overzicht van World Gold Council over de wereldwijde goudreserves. Het gaat om de grootste goudvoorraden in augustus 2012. Hierbij de top 20:

goudvoorraad wereld

Nederland op 10e plek

Nederland staat momenteel op de 10e plek, met 612,5 ton goud. Dat was ooit veel meer. Nederland verkocht namelijk veel goud. Van 1970 tot begin 1990 had Nederland nog ongeveer 1.750 ton goud in bezit. Vanaf 1992 werd er door De Nederlandsche Bank veel goud verkocht. Via 925 vonden we deze grafiek hieronder, afkomstig van DNB.

Veel goud verkocht

In 1992 werd ongeveer 400 ton verkocht en in 1996 nog eens 300 ton. Ook in 1999 werd nog eens bijna 400 ton verkocht. Toentertijd was goud overigens een koopje. De prijs van goud noteerde van 1999 en 2002 tussen de $256 en $296 per troy ounce. Wij Nederlanders zijn veel geld misgelopen door de verkoop van een deel van onze goudvoorraad. De prijs van een troy ounce goud ligt momenteel rond de $1.615,- (ruim €1.300,-). Ook veel andere Europese centrale banken verkochten in dezelfde periode veel van hun goudvoorraaden. Lees ook: Waarom Gordon Brown goud verkocht tegen dumpprijzen

10 reacties

  1. Wacht eens even, “welke landen hebben het meeste goud” gaat over de goudreserves in de grond, en dit plaatje van houtskool gaat over welke landen het meeste goud bezitten? Want de twee lijsten verschillen erg veel van elkaar.

  2. Met goudverkoop kun je wel de prijs van goud drukken.
    Goed gedaan, en straks duurder weer kopen.
    Wie heeft er nu voordeel van gehad?
    Alleen de bankiers.
    Ik geloof er niks van dat het geld ten goede gekomen is van bijvoorbeeld scholing of gezondheidszorg toentertijd.
    Jammer, weer een gemiste kans om de eigen burger te beschermen.

  3. @3 Pietjes
    Sterker, de cijfers kloppen wel, maar is het fysiek aanwezig? Ik denk dat een discussie over een terugkeer naar een goudstandaard (of een mandje) wel eens in de doofpot kan verdwijnen omdat een of meerdere landen aangeven ‘niet direct over het goud te kunnen beschikken’.

  4. In deze “lopende”grafiek staan de landen in iets andere volgorde maar de getallen veranderen dan ook steeds.. Ook is te zien de productie van edelmetaal..

    http://www.usdebtclock.org/gold-precious-metals.html

    De eenheid is ounces en omgerekend heeft Nederland volgens deze chart ; 673.728,8 KILO dus bijna 674 ton.. Nou wil ik niet Pietje Precies zijn tegenover dit artikel maar voor het verschil teken ik !
    En dan de Gold supply/demand volgens de USA ;
    http://www.usdebtclock.org/gold-demand-by-country.html
    Let even op Japan , die staat 1 miljoen in de MIN !
    En de demand van India en China ! Las ik laatst niet ergens dat de Chinese vraag naar goud stopt ?

  5. Leuk, die cijfers van overheidsinstanties. Iedereen weet dat hieraan niet te zwaar moet worden gewogen. Immers hebben overheden nogal veel vertrouwen in zichzelf.

    De bezittingen van de burgers zeggen veel meer. De landen met de rijkste burgers zijn hierin goed vertegenwoordigd en natuurlijk de landen waarvan de burgers hun eigen overheid het minst vertrouwen.

    India staat bovenaan met een privébezit van ruim 20.000 ton!
    Onze Duitse buren bezitten privé nog eens 7.560 ton. De Italianen hebben privé 6.418 ton en de Fransen burgers bezitten 4.714 ton.

    Het land wat het snelste zijn goud heeft verkocht zijn de Amerikanen. Ooit had de overheid 25.000 ton, maar ook de burgers hadden een forse hoeveelheid goud.
    [b]Nu, is daar weinig van over. Zowel de staat als de burger heeft z’n goud verkocht en het kapitaal geconsumeerd![/b]
    Kennelijk hebben die Amerikanen blind vertrouwen in hun overheid!

    Natuurlijk is het goud wat in de geschiedenis is bedelft niet verloren gegaan ( 170.000 ton). Er is nog zeer veel in de handen van de Westerse maatschappij, maar er is ook een verschuiving waar te nemen richting het Oosten, de Oliestaten en de opkomende landen (Brazilië, Rusland etc.)

    Deze verschuiving laat de economische ontwikkelingen goed zien. Langzaam maar zeker zal de Westerse wereld steeds meer aanzien en edelmetaal gaan verliezen. De vraag is of de burger dit toestaat. Vroeg of laat zal de burger het wegvloeien van de welvaart gaan ervaren als onaangenaam en zal geprobeerd worden het tij te keren.

    [b]Hoogstwaarschijnlijk zonder succes. Een uitstervende cultuur, die net als een terminal zieke patiënt zelf nog niet weet dat het einde nabij is. [/b]

    Daarom is het van belang dit te herkennen, de echte cijfers te onderzoeken en er U voordeel mee te doen.

  6. @7
    Bezit van burgers (zilver & goud) zegt veel idd. Het ‘westen’ kent geen monetaire crises, althans niet de patat en iPad generaties. Elders is bezit van goud en zilver de normaalste zaak van de wereld 😆 . Om zichzelf te beschermen tegen fratsen van het financieel fascisme en gelieerde overheden.

    Enige bronvermelding zou leuk zijn. Het privé bezit van goud en zilver, zeker in een land als India, is lastig te monitoren.

  7. Je kunt als land wel een grote goudvoorraad hebben maar we weten ook dat heel veel fysiek goud beleend is dus wat is dan de werkelijke waarde van die goudvoorraad ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: