Goud & zilver crash: Grootste daling in 30 jaar

16

We wisten al dat wanneer de prijzen van goud en zilver in de lift zitten, margeverplichtingen worden verhoogd. Dat dit ook tijdens forse dalingen kan gebeuren, blijkt tijdens deze goud & zilver crash. De Shanghai Gold Exchange heeft de marges namelijk verhoogd, waardoor de initiële sell-off in goud en zilver nog groter wordt. Ten opzichte van vrijdagochtend 12 april staat goud nu 11% in de min en zilver zo’n 18%. Een bijna onvoorstelbaar gegeven en de grootste daling in 30 jaar.

goud crash

Edelmetalenbloedbad

Maandagmiddag noteert de goudprijs op $1.360,- per troy ounce, een daling van maar liefst 8% op één handelsdag. De zilverprijs doet zelfs -10%. Op 21 januari 1980 deed de goudprijs -13,25%, waarna de prijs van het gele edelmetaal in de dagen erna weer fors herstelde. Vooralsnog zijn het paniekverkopen alom. Na de technische doorbraak afgelopen vrijdag lijkt er nog geen nieuwe bodem gevonden. Ook de olieprijs doet mee aan de edelmetalencrash. De prijs voor een vat olie daalt maandagmiddag met 7%.

Zie ook: Daling goudprijs door verkoop Cypriotisch goud?

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on LinkedIn0

Over deze schrijver

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie, biflatie, de huizenmarkt, de eurocrisis, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie

 • Dre

  Niet te geloven dit, is de Fed papier gouden short aan het bijprinten ofzo? Wat een enorme daling. Niets kan dit ook meer echt verklaren, behalve angst. Angst voor goud, dat is me wat.

 • DrM

  Kan deze goud&zilver crash enorme gevolgen hebben voor het financiële systeem en daarmee ook voor de reële economie?

 • Jkm

  Mogelijk verklaring.

  Het afbetalen van schulden van de volgende domino-landen binnen de EU zal ook gebeuren met de aanwezige goud-voorraden. Het is dus logisch dat er door papieren-manipulaties door bizarre hoeveelheden shortopties de prijs zo laag mogelijk zal komen te liggen. Zodat de omgevallen landen grote hoeveelheden goud zullen moeten afstaan. Hoe lager de prijs hoe meer goud in de handen van de Centrale banken.
  Tevens zullen vele spaarders die bang zijn voor hun spaarcenten (Cyprus-taferelen) met deze opdonders niet met vertrouwen zichzelf indekken met fysiek goud of zilver.
  We weten uiteraard dat centrale bankiers het beste zijn in het financiële schaakspel. Maar een grote groep is gelukkig wakker en gelukkig zijn wij soms ook aan zet. De centrale banken hebben de springplank vast neergezet om voor een lage prijs grof goud in te slaan. Laten wij ook gretig gebruik maken van die springplank! Heb geduld, laat een aantal EU schandalen passeren en spring mee.

 • Martin K.

  Naast dat het edelmetaal forse klappen moet incasseren gaat het met de mijnbouw helemaal bergafwaarts.
  Bij deze super lage prijzen zullen een aantal overnamens gaan volgen en projecten worden stilgelegd.
  Daarnaast (en dat is zeer positief) zal de exploiratie worden stopgezet, ofwel er blijven steeds minder bedrijven die nog opzoek naar goud gaan.
  Als geen nieuwe bronnen worden aangeboord zal de wereld productie van goud in elkander klappen. Nu wordt jaarlijks nog zo’n 2.800 ton goud gedolven. Zonder nieuwe bronnen zal dat in 10 jaar dalen naar < 2.000 ton per jaar!
  De vraag is voor de komende jaren veel hoger…..ergens gaat de schoen wringen, dit moet wel helemaal fout gaan.

  Vergeet niet dat naast de centrale banken (die nu gretig kopen), ook de markten in India en China worden aangejaagt en wel tot mega volumes! De Aziaten zijn goudliefhebbers (uit ervaring met hun overheid geleert).

  Wie gaat dit goud leveren? Niemand, die dit weet, U misschien?

  Nee, deze grote daling zal niet het vertrouwen in goud doen verliezen, in tegendeel het zal de vraag naar fysiek goud aanjagen…en dan blijkt helaas een tekort op de markt aan beschikbaar goud, want de grote jongens verkopen niet, nee, die kopen ook bij!

  De mijnbouwbedrijven zijn helemaal voor niets te koop. want als blijkt dat er niet genoeg fysiek goud beschikbaar is om aan de mega vraag te voldoen, zullen de belegers maar 1 ding willen en dat zijn de mijnbouwbedrijven.

  Kortom een unieke kans. Nog even een paar dagen de echte bodem afwachten.

 • Dick s

  Volgens mij heeft de margin alleen te maken met volatiliteit en dat gebeurt natuurlijk niet alleen als de prijs stijgt. Ik weet niet of de Shanghai Gold Exchange dezelfde maatstaven hanteert als de westerse exchanges. Maar zo te zien wel dus. Het kunnen natuurlijk wel verschillende getalgrenzen zijn.

 • Wortel

  22-08-2011 was de top. Bodem op 15K/kg? Als je niet verkoopt heb je ook geen verlies, alleen nog maar 50 jaar wachten. Is er misschien weer eens gemanipuleerd met de goudprijs? Waar zijn nu al die goudbeleggers op Biflatie. Geef mij maar een huis.

  • Ronnie Retro

   Nou ik ben er nog steeds ben alleen druk bezig om bij te kopen heb dus ff geen tijd om mee te doen.

 • Berg

  Uitgelezen kans om edelmetaal voor een schnabbel aan te kopen. Wat mij betreft houden ze de prijzen nog even op dit niveau. Uniek koopmomentje!

 • Simon

  DAve, kom er maar in!

  Het wordt wel erg makkelijk gemaakt, om nog wat betaalbare bescherming te krijgen voor wat komen gaan, maar niet te snel, rustig aan, pas wanneer het QE nieuws weer op gang komt!

 • Arie

  De volgende bubbel die leeg loopt. What’s next?

 • knowtoomuch

  Ik had nooit gedacht deze zilverprijs nog ‘mogen’ mee te maken, ècht niet …

  Dd ‘Cabbal’ laat overduidelijk weer eens zien dat ‘ze’ alles nog onder controle hebben nu de mijn-kanaries de nek omgedraaid is …

  en wàt zullen de Chinezen en de Indiërs historische mega-orders aan het plaatsen zijn-gn-gnnn…

 • knowtoomuch

  Maar vandaag was dus het definitieve ‘water-scheiding-moment’ tussen de fysieke en de pampieren prijs van edelmetalen, en zéker voor zilver.

  Dat moge duidelijk zijn.

  Vanaf NU gaan we een steeds grotere discrepantie .. ehh.. verschil zien tussen de LBMA/COMEX-prijs en de ‘straatwaarde’ van het tastbare muntje of baartje.

  Het einde is dus nabij.

  En de oorlog-fase (militaire) zal binnenkort beginnen, gevolgd door een algemene economische implosie met de daarbij behorende fase van burgeroorlog (in het NAjaar, vermoedelijk DIT najaar )…

  GOT CANNED FOOD ..????

  (6 maanden per persoon ..? … m i n i m a a l ..! )

 • knowtoomuch

  Jim Willie on actual Gold War …

  http://www.youtube.com/watch?v=c5rZlkoDZKQ

  JUST LISTEN ! ! !

  COMEX BEING DESTROYED ! ! !

  (INEVITABLE) JUSTICE AFTER ALL …

  heheh …

  kom er maar in, houtskool hihi

  • houtskool

   Yep! Het is raak ktm. De feiten en geruchten gieren me om de oren, fysieke tekorten, imploderende Comex inventories, LBMA default, ASE’s niet meer te krijgen, bullion banks gaan long, grote Rio Tinto mijn ingestort, ga maar door. Een vette shitstorm!

 • knowtoomuch

  So just BUY whatever fyzz you can lay your hands on …

 • EU

  Volgende bubbel zal hopelijk de EU munt zijn, die mag van mij in elkaar storten, net als de hele Roverheid die ja en amen tegen de bendes van Brussel zeggen.

  Goud en zilver zal altijd z’n waarde houden en dat weten die boeven maar al te goed die nu massaal alles opkopen via achterdeurtjes.