10 fouten in cryptobeleggen die je bankroet kunnen maken

2

De drempel naar potentiële welvaart is enorm verlaagd dankzij de komst van bitcoin en altcoins. Iedereen met een internetverbinding, een laptop of smartphone en een beetje kapitaal kan beginnen cryptomunten traden. Zelfs…de zovelen die niet gehinderd worden door veel kennis van de markt. En dat is jammer, want verliezen met cryptobeleggen hoeft helemaal niet. Tien tips waar je maar best aandacht aan kan besteden dus. Beware and be prepared! 

Wie wordt miljonair?

Een gewaarschuwd mens is er twee waard. En zeker een gewaarschuwd (crypto)belegger. De digitale wereld is met tien jaar bestaan nog betrekkelijk nieuw. Ook om in te beleggen. Toch is er reeds een ton aan verworven kennis en ervaring voorhanden. Van uw voorgangers. Sommigen zijn zelfs verheven tot het miljonair en miljardairschap! Ervaringen en verworven kennis dus waar zeker een beginner maar beter gebruik van kan maken. Wil hij/zij niet (veel) geld verliezen en misschien deze opwindende wereld, die van het cryptobeleggen, voorgoed de rug toe keren. Uit dégoût. Want het hoeft niet zo te zijn. Niet dat de winsten maar zijn op te rapen, verre van. Maar voorbereiding is ook in deze een sine qua non.

Papier

Handel eerst op papier. Dat is een oude beleggerswijsheid, die we kunnen aanpassen naar: met een schijnportefeuille op uw scherm. Handel, oefen, probeer u een systeem eigen te maken of kopieer dat van succesvolle handelaars. Eens u erin slaagt om op deze manier voor langere tijd winst te behalen, kunt u aan het echte werk beginnen. De tijd die u verliest met ‘schijnhandelen’ wint u vast en zeker terug door kostbare fouten te vermijden. Kijk uzelf zo bezig zijn, met uw resultaten; controleer vooral of u emoties van rationaliteit kunt scheiden.

Stoploss

Stel altijd een stoploss in; het maximaal dat u kunt en durft verliezen in één munt. In één trade. Zo voorkom je dat verliezen, die hoedanook zullen komen vroeg of laat, te hoog oplopen.

Balans

Cointelegraph.com: ‘Successful traders maintain a balanced portfolio. Personally, I only have 10% of my wealth in crypto. Within my crypto portfolio, 70% is long term holds (heavily weighted to Bitcoin), with 15% in cash and 15% for trading. I only trade with 15% of my portfolio and that portfolio as a whole is only 10% of my net worth.’ 

Geen goed geld naar slecht geld gooien

Gooi geen goed geld naar slecht geld. Dat wil zeggen: voeg niet nog meer middelen toe aan een verliezende positie of trade. ‘Never average down as a trader,’ aldus Cointelegraph nog. Wanneer een stoploss wordt geraakt, is het tijd om te verkopen, en niet nog méér geld te riskeren.

Handelsdagboek

‘Keep a journal and refer back to it. Record your thought process, emotional state and the trade results. It will help you immensely.’ Wel een heel nuttige tip vanwege Cointelegraph. Wat deed u precies en waarom? Hoe reageerde u op de winst of het verlies dat volgde? Was het toeval of (on)kunde? Wat kunt u leren van uw fouten. Want fouten maken we allemaal, in àlles, in ieders leven zelfs. Het gaat er maar om of je er iets van opsteekt. En nog dit: niet degene zonder fouten wint uiteindelijk, ook in ‘alles’, maar degene die het minste aantal fouten maakt. Een doordenkertje!

‘Risking more than they can afford to lose’

Dat worden dan de échte verliezers, stelt Cointelegraph terecht. U bepaalt vooraf (!) uw budget. En houdt u eraan! Anders wordt uw gedrevenheid misschien te groot, en riskeert u het collegegeld van uw kinderen nog. In dat waarvan u zéker wist dat het ‘niet kan verliezen’. Wat dan toch gebeurde of gebeuren zal of kan. Houd u aan uw budget, de som die u kunt riskeren zonder er wakker van te liggen. Zonder dat u dat geld op een onverwacht moment meteen nodig kunt hebben. Want dan moet u misschien wel met verlies verkopen. Het heet beleggen, en niet gokken, right?!

Te weinig kapitaal

Kijk, van honderd euro er honderduizend maken; het is reeds gebeurd, gedaan. Het gebeurt nog. En het zal ook blijven gebeuren. Jawel, in december 2017 en zelfs op vele andere tijdstippen en in periodes vanaf 2009. Maar je moet wel realistisch blijven in je verwachtingen. Wie in ernst (en met succes) wilt cryptobeleggen en het zelfs tot professioneel trader wilt schoppen, moet het ook serieus aanpakken. ‘A trader who wants to be a professional needs to be able to support their entire life with trading – that means their profit must cover their living expenses, without eating into their trading capital. In most parts of the world, this requires at least $50,000 – $100,000 to trade with, and a steady profit of 10% monthly.’

Hefboom

Gebruik vooral géén hefboom, zogenaamde leverage. Toch zeker niet als beginnende cryptohandelaar. Het is verleidelijk te berekenen (of fantaseren) hoeveel je zoveel sneller zult verdienen met een hefboom. Van drie of tien of zelfs honderd? Maar laat deze beker toch maar aan u voorbij gaan. Want het tegenovergestelde geldt eveneens, en nog vaker: uw verliezen stapelen zich ook des te sneller op…!

Technische analyse

Wanneer u een tool als T.A. wilt gebruiken, beheers deze stof dan ook. Want met technische analyse is alles en het tegengestelde te bewijzen. Net als met statistieken bijvoorbeeld. Besef je niet voor honderd procent waarmee je bezig bent, vervolmaak dan uw kennis en ervaringen. Maar stop er onmiddellijk mee. Tot u zelfverzekerd genoeg bent en deze manieren om koersrichtingen te ontleden en bepalen voldoende beheerst.

De massa

De tiende en laatste regel. Waarschuwing. Richtlijn. Goede raad vanwege genoemde website. Volg nooit de massa, de anderen, de meerderheid der cryptobeleggers. Val niet ten prooi aan FOMO. Fear Of Missing Out. Er komen altijd nieuwe kansen. Altijd! De cryptohandel is niet meer weg te denken anno 2019. Net als blockchain, de onderliggende techniek. Ze zijn hier om te blijven. Cryptomunten, tokens, de betreffende beurzen. Straks al of morgen of volgende maand bieden nieuwe winstkansen zich aan. Volg niet wat ‘de anderen’, zelfs en zeker ‘en masse’ doen of laten. Zonder dat u tenmiste weet waarom zij doen wat ze doen.