We laten dadelijk professioneel investeerder Maarten Verheyen, die we nog voor Biflatie konden interviewen recent, aan het woord. Beleggen – hoe het moet of kan, en hoe het zeker niet moet of hoeft. De portefeuille van Paul D’Hoore wordt hier op de hak genomen en inderdaad: 1,1 procent winst over 2020 is niet iets om fier op te zijn. Hoewel wij persoonlijk toch vinden dat D´Hoore niet alle schuld draagt voor het lamentabele resultaat. De TV persoonlijkheid, die in België komt opdraven als er iets over geld of economie moet worden geduid, volgde namelijk het beleggersadvies van de bankenwereld. Helaas voor die banken, Paul en iedereen die de portefeuille volgde, is het resultaat om onder een steen of in een hol te kruipen, en je nooit meer te vertonen.

Een verloren beleggersjaar, is dat zo?

Commerciële zender VTM komt aan het begin van elk jaar met een Grote Geldbarometer. Haar financieel expert belicht dan de resultaten van de jaarlijkse fictieve, voorbeeldportefeuille. Met een blik acheruit en een blik vooruit. Waarin stopt u (het kijkerspubliek van de populairste Vlaamse televisiezender) best uw spaargeld voor de komende twaalf maanden. ´”2020 was in alle opzichten een verloren jaar. Eens om de zoveel tijd heb je zo’n jaar dat er niets te verdienen valt”, zegt financieel expert Paul D’Hoore, die in dit coronajaar van 10.000 euro nog net 10.111 euro wist te maken. Het op één na slechtste resultaat in zes jaar. “En daarom gaan we nog meer geld in aandelen stoppen. Het zou een verkeerde reflex zijn om na een minder goed jaar op de rem te gaan staan.”´ Een verloren jaar? Hmm…dat hangt er maar van af wat je met je spaargeld of te beleggen geld aangevangen hebt natuurlijk. Ik weet niet in wat voor jaar die banken en Paul met hen leefde, maar ondergetekende kende net zijn beste beleggersjaar ooit…

Conservatieve portefeuille breng niks op

Financieel expert D´Hoore doet een jaarlijks rondje bij de belangrijke Belgische banken en vermogensbeheerders. Op basis van een gemeenschappelijke noemer stelt hij dan en plein public een zogenaamde beleggingsportefeuille samen. Bedoeld om met alle kennis aanwezig in die kringen, het beste resultaat qua opbrengst van je geld te bekomen, voor het komende jaar. Hier ziet en hoort u hem aan het woord. Aandelen, obligaties, vastgoed, goud. Paul vindt spreiding heel belangrijk. Dat is ook correct. Maar om nu 83 euro van de 10.000 voor 2021 in goud te beleggen? En nog meer aandelen te kopen, een beleggingscategorie die al 11 jaar lang in een stierenmarkt zit? O.i. wordt het meer van hetzelfde, en als altijd enorm conservatief. Van bitcoin et al., altoins, alternatieve coins, wil de expert niks weten. Dat is een gokspel, zoals hij het benoemt. Het resultaat van de Grote Geldbarometer, zoals de portefeuille en de jaarlijkse voorstelling op 1 januari heet, kunnen we nu al voorspellen. In de lijn van de 1 procent winst – of nog minder natuurlijk. Wanneer de aandelenbeurzen de al zo lang uitgestelde correctie gaan doormaken.

Nieuw jaar, nieuwe strategie?

Dit is wat een andere expert doet met zijn geld (en tienduizenden volgers die hier reikhalzend naar uitkijken). Genoemde Maarten Verheyen en ook een Vlaming en financieel deskundige zoals Paul D´Hoore. ´Dit is niet de manier´ titelt Maarten zijn column. Helemaal mee eens dus. Verschil tussen Verheyens portefeuille samenstelling en die van ondergetekende, is wel dat ik een cryptoportefeuille bezit, en niets anders. Al mijn spaargeld, al mijn verdiensten zitten hier in en gaan hier bij in. En ik durf te stellen: wanneer u géén 100 procent of meer heeft verdiend in 2020, dan is het de hoogste tijd om uw geld wél te laten renderen. Nieuw jaar, nieuwe strategie misschien, ideetje…?

Wanneer alternatief niet alternatief meer wordt

´Aan het begin van ieder jaar verschijnt beursexpert Paul D’Hoore op TV en deelt hij zijn ideale portefeuille voor het nieuwe jaar met de VTM-kijkers. 

Het voorbije jaar ging die portefeuille er 1,1% op vooruit. 

Meneer D’Hoore is weinig origineel in zijn keuzes overigens. De gemiddelde vermogensbeheerder stopt ruwweg 60% van de centen in aandelen en 40% in obligaties. 

D’Hoore deed 51% in aandelen en 39% in obligaties. 

Van de resterende percentages ging het meeste in cash en toch ook nog 2% naar goud. 

Tja, zo kan je natuurlijk geen rendementen maken. Die 2% in goud is eigenlijk net hetzelfde als geen goud bezitten. Die paar percentages gaan je echt niet redden hoor. Dit is jezelf, en anderen, een rad voor de ogen draaien. 

Goud steeg (in $) 24,4% in 2020, zilver ging zelfs 47,4% hoger. 

Dat zijn rendementen die het verschil maken, maar dan moet je wel voldoende edelmetaal in portefeuille hebben.

Met welk percentage jij nog gemakkelijk slaapt, kan ik niet beoordelen, maar alles onder de 10% is wat mij betreft te weinig. 

Dat is hetzelfde als twee stukken taart eten en zoetstof in je koffie doen omdat je op je gewicht let. 

Ok, dit gezegd zijnde, ben je waarschijnlijk zeer benieuwd om te horen hoeveel euro’s ons beursgenie dit jaar in goud zal stoppen?´  

Leest u vooral hier verder…

 

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.

3 reacties

  1. Ik lees: “Verschil tussen Verheyens portefeuille samenstelling en die van ondergetekende, is wel dat ik een cryptoportefeuille bezit, en niets anders. Al mijn spaargeld, al mijn verdiensten zitten hier in en gaan hier bij in. En ik durf te stellen: wanneer u géén 100 procent of meer heeft verdiend in 2020, dan is het de hoogste tijd om uw geld wél te laten renderen. Nieuw jaar, nieuwe strategie misschien, ideetje…?”. Maar stel dat je schoonmoeder zou horen van je succes en zou vragen om al haar geld op dezelfde manier te beleggen. Zou je het dan ook voor haar zo doen en wat zou je als gefundeerde uitleg geven bij eventuele verliezen? Iedere belegger is al ooit op zijn bek gegaan. Maar kiezen voor alles of niets lijkt voor mij veel te gewaagd?

  2. Goeie vraag Ivo. Ja, zéker voor mijn schoonmoeder!! (grapje, mopjes over schoonmoeders, je weet wel…) De mijne leeft niet meer en was een lieve hoor. Nee, dit is alleen geschikt voor mensen die met grote risico´s omkunnen, en die weten hoeveel of weinig kans op succes ze hebben. Ook alleen maar beleggen met geld dat je kunt verliezen natuurlijk. Dat moet je letterlijk nemen! Er is een terechte beleggersregel die zegt: je moet spreiden. Klopt. Maar er is een tegendraadse regel die ook zegt: spreiden is jezelf beroven. Wanneer je ´zeker´ bent dat bepaalde categorieën het veel beter dan andere gaan doen – nou, daarop juist moet je je concentreren. Laat ons zeggen dat ik zeer zeker spreid – maar dan binnen de categorie die m.i. het nog beter dan in 2020 gaat doen. Er bestaan munten zonder veel risico, met gemiddeld risico en met het allerhoogste risico (en navenante kansen op opbrengst). Geen financieel advies uiteraard, don´t try this at home!

    1. Als vermogensbeheerder kan je niet dezelfde risico´s nemen als een gewone belegger. 2020 was maar een momentopname. Enkel daarop afrekenen is niet juist. Een goede vermogensbeheerder moet op termijn het verschil maken en beter doen dan het gemiddelde. Er waren ook mensen die alles hebben ingezet op Imtech of Lernout & Hauspie. We weten wat daarmee is gebeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: