18% van de Nederlanders is gepensioneerd

7

De vergrijzing van de Nederlandse beroepsbevolking zet door. In 2011 is het aantal gepensioneerde Nederlanders de 3 miljoen gepasseerd. Sinds het jaar 2000 zijn er ongeveer 600.000 gepensioneerden bijgekomen. Doordat er steeds meer babyboomers met pensioen gaan, stijgen de kosten voor de Algemene Ouderdomswet als een raket. Terwijl er in de komende jaren fors zal moeten worden bezuinigd, zullen de kosten voor de AOW oplopen tot zo’n €50 miljard (!) in 2040. Even ter vergelijking, in 2011 heeft de overheid naar schatting ongeveer 31 á 32 miljard euro uitgegeven aan de AOW.

Dat de kosten van de Ouderdomswet in de toekomst steeds hoger zullen uitkomen, heeft voornamelijk te maken met de gemiddelde levensverwachting. Deze wordt namelijk steeds hoger. In 1860 lag de levensverwachting in Nederland nog op 37 jaar. 150 jaar later is dezelfde levensverwachting gestegen tot zo’n 80 jaar. Wat opvallend is, is dat de gemiddelde pensioenleeftijd van een Nederlandse werknemer sinds de crisis aan een opmars is begonnen, zie de grafiek hieronder. Door de economische onzekere tijden en een versobering van de vervroegde pensioenregelingen zullen Nederlanders langer moeten doorwerken.

aandeel gepensioneerden nederland

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.