Het aantal Nederlandse werklozen is in januari 2012 met 18.000 toegenomen. Dat komt ongeveer overeen met het aantal inwoners van Urk. Het totaal aantal werkloze Nederlanders nadert gestaag het half miljoen. Momenteel zitten 474.000 personen in Nederland zonder werk. Dit is het hoogste aantal van de afgelopen acht jaar en komt overeen met 6,0% van de beroepsbevolking. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Uit cijfers van UWV blijkt dat zowel het aantal ingeschreven werkzoekenden als het aantal WW-uitkeringen in januari 2012 flink is gestegen.

De werkloosheid is in januari gestegen naar een hoger niveau dan de piek in februari 2010. Onder mannen is het werkloosheidspercentage een half procentpunt hoger dan toen. Bij vrouwen is het aandeel werklozen in de beroepsbevolking ongeveer gelijk aan dat van begin 2010. De werkloosheid onder vrouwen is wel nog steeds hoger dan onder mannen. Onder jongeren is de werkloosheid, ondanks een toename in januari, nog steeds lager dan bijna twee jaar geleden. Daarentegen is de werkloosheid bij mensen van 25 jaar en ouder hoger dan begin 2010.

Bij UWV WERKbedrijf nam het aantal niet-werkende werkzoekenden (nww) in januari 2012 vergeleken met de maand daarvoor toe met 1,3% tot 479.000. De relatief grootste toename deed zich voor onder werkzoekenden jonger dan 25 jaar (+2,6%). Het aantal werkzoekenden nam ook relatief sterk toe bij de lagere technische (+3,9%) en transport (+3,1%) beroepen en bij de middelbaar verzorgende (+2,6%) en administratieve (+2,4%) beroepen.

Het aantal lopende WW-uitkeringen nam in januari 2012 ten opzichte van december 2011 toe met 8% naar 292.000. In de eerste maand van 2012 werden 56.000 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt, 29% meer dan in december. Het aantal beëindigde uitkeringen kwam uit op 34.000, een toename van bijna 10% ten opzichte van een maand eerder. Meer dan gemiddeld steeg het aantal vanwege werkhervatting beëindigde uitkeringen (+33,1%).

UWV geeft op basis van de Werkloosheidswet (WW) een uitkering aan werknemers die buiten hun schuld hun baan zijn kwijtgeraakt. Het aantal WWuitkeringen heeft betrekking op ontslagwerkloosheid en deeltijd-WW uikeringen. Het WW-cijfer wordt niet voor seizoen gecorrigeerd. Het aantal WW-uitkeringen is exclusief werkloosheid als gevolg van betalingsonmacht bij faillissementen, werktijdverkorting en “onwerkbaar” weer. De belangrijkste redenen om een WW-uitkering te beëindigen zijn werkhervatting en het bereiken van de maximale uitkeringsduur. Bij de WW wordt onderscheid gemaakt tussen 4-weekse en 5-weekse verslagperioden. In 2012 zijn maart, juni, september en december 5-weekse verslagperioden.

Vanaf 2 april 2009 t/m 7 januari 2011 konden werkgevers voor hun werknemers deeltijd-WW aanvragen. Personen die vallen onder de deeltijd-
WW behoren in het algemeen niet tot de werkloze beroepsbevolking en ook niet tot de niet-werkende werkzoekenden (nww). Wel tellen de deeltijd-WW uitkeringen mee bij het aantal WW-uitkeringen.

2 reacties

  1. De werkelijke werkeloosheid is nog veel hoger. Nergens in de wereld is het aantal afgekeurde mensen zo groot als bij ons. Deze worden ook niet meegenomen in de statistieken. Op deze manier kon Nederland lange tijd zeggen dat hier de laagste werkeloosheid van Europa was. Het geknoei met cijfers, ze krijgen er geen genoeg van. Maar de bevolking begint, zij het heel langzaam, wakker te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: