Dachten we al dat de cheque van 1200 dollar (mét zijn naam op) van president Trump het begin van het einde was? Dan gaan de Democraten nog een stapje verder. Dit is het einde van The American Dream. (Voor de vijf man en een paardenkop die daar nog in geloofden.) Maar dat zullen de meeste Amerikanen niet snappen hoor. U wel, beste lezer, nietwaar? ‘Democratic Reps. Tim Ryan of Ohio and Ro Khanna of California have introduced the Emergency Money for the People Act.” It would give a $2,000 check every month to every American 16 and over who makes less $130,000 until unemployment drops back to pre-coronavirus levels (… )’ Zouden Tim en Ro het zelf snappen? Businessinsider.com dat als verschillende Amerikaanse sites met het verhaal komt, in ieder geval niet!

Bubbels en balonnen

Anders zouden ze het volgende niet schrijven: ‘Through all this, unless we want to blow a giant hole in the economy, we’ll need to keep people current on their bills, and we’ll have to keep consumers spending as much as possible. That’s about 70% of our economic activity in good times, and we have to keep some of it going if this economy is going to be anything like “normal.” In March retail sales dropped a record 8.7%.’ Zegt genoeg? Businessinsider applaudisseert en juicht het Democratische voorstel toe! Nergens ironie in het artikel te bespeuren. Integendeel: het is van moéten, have to, need to. Need to? Blow the credit balloon just a llittle more up. Nog een beetje…en nog een beetje…tot? U raadt het, die explodeert in het gezicht van elke Amerikaan. Die nu zich vast al verlekkert. Gratis geld! Om thuis te blijven! Uit te slapen, elke dag! Videospelletjes spelen, lanterfanten, in ’t zonnetje zitten, hurray! Dus toch nog een soort ‘droom’…

Funny money

Wel geeft Businessinsider toe dat de VS een demand crisis heeft, en dit ook na de Coronaperikelen. Als en wanneer die ooit eindigen. Een vraagcrisis. Te weinig of geen vraag naar al die mooie en nuttige aritkelen, overal te koop in de shops (gesloten). En online…maar ze hebben het geld niet want zijn werkloos. Ze hebben het geld niet? Niet meer? Oh omdat ze al voor de Coronacrisis geen rode duit meer hadden. Want nooit gespaard. Wel wat belegd op de beurs maar ja, dat is nu vervlogen. Maar dus: ze hebben het geld niet? Nou, dan zorgt de overheid daar toch effe voor? Geen moeite! ’t Is toch funny money. Hier, kijk, vandaag al een cheque van The Donald, en misschien, hopelijk, waarschijnlijk? Want wie zou tegen durven stemmen? Wie toont zich géén patriot? Wie gaan we anders met pek en veren Washington uit sturen? Zoals in the good old Wild Wild West? Dus: iedereen voor? Dan straks élke maand een cheque! Voor een veel hoger bedrag! Van de Democraten! Met, wie weet, erop gedrukt (à la Trump): ‘van Tim en Ro’. Oh ja, met in héél kleine lettertjes misschien onderaan die cheque: ‘remember to vote Democrat on november 2020′. ’t Gaat om de postjes, de dikbetaalde baantjes. ’t Is bod boven bod.

‘Whatever it takes’

Ro zegt het zelf: dergelijke ‘injecties’ zijn noodzakelijk. Hmm, klinkt niet echt…Amerikaans hoor. Niet echt, eeh…kapitalistisch? Nou ja. En hoe lang gaat dat Amerikaanse dolce far niente dan duren. Forbes: ‘until employment returns to pre-COVID-19 levels. “A one-time, twelve hundred dollar check isn’t going to cut it,” Rep. Khanna said. “Americans need sustained cash infusions for the duration of this crisis in order to come out on the other side alive, healthy, and ready to get back to work.”’ Hahahha, ’tot de werkgelegenheid terug op pre Coronatijden niveau is’. Wat een grap, maar het is echt geen grap, dames en heren. Wij lezen dat als: on ein dig! Of toch zéér lang. Wanneer wat het Coronavirus vandaag aanricht en nog gaat aanrichten, niet maanden maar jaren zal duren? Omdat dit wel eens niet ‘een’ Grote Depressie kan zijn maar de Grootste Depressie? Die van de jaren ’30 van de vorige eeuw duurde wel zeven of acht jaar, en werd pas echt beëindigd door de start van Wereldoorlog Twee. Want een oorlogseconomie, dàt schept pas banen?! Maar shuut, dat is tussen ons, zeg het vooral niet voort, of het komt Donald ter oren. U begrijpt, en China is al niet zijn beste vriend…(?!) Dames en heren, beste lezers, wat is geld, wat zijn dollars nog waard, wanneer je ze gratis krijgt…(retorische vraag).

Helicopter Ben

Deze Coronacrisis komt de Amerikaanse administratie als helicoptergeld…pardon: manna, uit de hemel vallen. Een prachtig excuus om een economie die al down the hil zakte, kunstmatig terug en nogwat op te peppen. Bubbels en balonnen, we schreven het net. Ben Bernanke: eat this!

6 reacties

  1. We leven in ongekende tijden. Als de centrale banken en overheden de economieen blijven ondersteunen in moeilijke tijden zullen we nooit meer in echte armoede hoeven leven. Alleen het klimaat en prinkhanenplagen e.d. kan dan nog roet in het eten gooien aangaande mislukte oogsten hetgeen tot schaarste kan leiden van voedsel.

    Nu nog een basisinkomen en een ziektekostenverzekering voor iedereen op deze planeet.

    1. Niet meer in armoede? Moet je zien hoe snel het vertrouwen in fiat wegvalt als iedereen ‘gratis’ geld krijgt. Wat is geld dan nog waard? Mensen gaan zich dat afvragen. En dat is natouurlijk niets, papier en inkt intrinsiek.

    2. “Een basisinkomen in een complete verzorgingsstaat met gratis zorgkostenfonds. Een idealistisch politiek-economisch staatssysteem waarbij de productie- en consumptiemiddelen gemeenschappelijk eigendom zijn. Past heel goed in het beeld van een Sovjet-EU. Weg met het kapitalisme, iedereen gelijk. Weg met de motivatie, allemaal onderworpen aan de ideale dictatuur. De staat zorgt goed voor u.” Nou ja, mij niet gezien.

  2. Vond dit toch niet erg positief klinken, langzaam gaat de lat naar beneden:
    Lees ook eens de reactie’s bij dit artikel, bijvoorbeeld. Mensen gaan dan met geld schuiven tot het (straks misschien) niet meer kan:

    https://www.nu.nl/economie/6045081/triodos-voert-negatieve-spaarrente-in-voor-spaarders-met-meer-dan-1-ton.html

    Zelfs al zou geld geen rol meer spelen, dan krijgen we hoe dan ook binnen niet afzienbare tijd te maken met grondstoffenschaarste voor bepaalde dingen. Je kunt niet eeuwig blijven groeien op een eindige planeet. En de technische oplossing zijn ook eindig op een bepaald moment, wordt te complex.

  3. Op https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wat-is-er-nou-zo-verschrikkelijk-aan-eurobonds-ze-zijn-gewoon-niet-nodig-vindt-wopke-hoekstra~bdb2c0b5/ “Wat is er nou zo verschrikkelijk aan eurobonds? ‘Ze zijn gewoon niet nodig’, vindt Wopke Hoekstra”:

    Minister van Financiën Wopke Hoekstra kreeg de toorn van de zuidelijke EU-landen over zich heen. Volgens hem is er geen sprake van gebrek aan solidariteit. Maar er is ook de ‘dure plicht’ te doen wat op korte en lange termijn goed is voor de economie. ‘We willen solidair én verstandig zijn.’
    Yvonne Hofs4 april 2020, 5:00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: