2001. 11 September. A day to remember/De ware schuldigen

Zeker zijn er bijna 3000 onschuldigen gestorven bij de terreuraanvallen op deze droeve dag, nu precies 20 jaar geleden. We leven diep mee met de nabestaanden, absoluut. Hoe tragisch om zien en horen, bijvoorbeeld, de getuigenis van een brandweerman die als enige van zijn ploeg van 12 overleefde. Te hulp snellend aan gewonden onder het puin, trachtend en effectief levens reddend, haast 5 dagen en nachten aan één stuk door. Het is alvast deze held, die met gevaar voor eigen leven anderen hielp en redde, die er een trauma aan overhield.  Zo iemand staat symbool voor de typische Amerikaan vind ik, de man en vrouw in de straat, die helpt waar hij kan. Zonder onderscheid te maken van ras, geloof en voorkeuren in bed. En niet alleen een typische Amerikaan, maar een gewone burger van goede wil, empathisch, in élk land ter wereld. Zo iemand als u en ik, beste lezer, beste lezeres, vast… Edoch – met de Amerikaanse regering, regeringen, is het heel anders gesteld. 

WTF?!

Amerika wist niet wat het overkwam, die dag, toen de vijand vanuit de lucht dit dodelijke offensief lanceerde. Dat is: ondanks de honderden miljarden dollars (700 and counting) belastinggeld jaarlijks besteed aan ´beveliging´ en wapentuig. Ondanks een dozijn security- en intelligence agencies. En al wat het vergde waren een paar cutters en een dozijn mannen op zelfmoordmissie. Legers die aanvallen kunnen ze, we tegenhouden, vast. Maar nooit enkelingen die het als hun missie, levensdoel zien om een land te straffen. Zij het Amerika, of Frankrijk, Duitsland, het VK, België et al.  Niet toevallig zijn het alle bondgenoten (dikwijls ´van moetens´ hoor) in wat de regeringen van de VS zien als hún missie. The American Way Of Life uitdragen. Want ´wij´ zijn de besten, de slimsten, de goeden. En dat zult U (andere landen) geweten hebben. Zij het in Vietnam, Korea, Palestina, Iran,  Ethiopië, Afghanistan, Haïti, Chili, Nicargua, Syrië, Indonesië, Zaïre,… De lijst is lang en niet eindig. ´The United States has been involved in numerous foreign interventions throughout its history. There have been two dominant schools of thought in the United States about foreign policy, namely interventionism and isolationism which either encourage or discourage foreign intervention, both military, diplomatic, and economic, respectively.´ 

Chickens

Backfired. Een Engelstalige uitdrukking die zoveel betekent als ´mislukt´. Maar ook gebruikt in de betekenis van ´wie kaatst kan de bal verwachten´.  In deze zin is misschien meer van toepassing een andere uitdrukking: chickens have come home to roost. Hier is de vertaling nog duidelijker in de context: ´normally used to mean that the bad things that someone has done in the past have come back to bite or haunt the individual…´ Wat ik nu schrijf, kán ik schrijven, en daar mag ik, mogen we ook blij om zijn. Dat is de echte vrijheid van meningsuiting. Echter: wat ik nu ga neerpennen (en u heeft vast al een idee over de teneur?) zou me als Amerikaan, vandaag, wonend in de VS, misschien wel mijn leven kosten. Of ik zou tenminste in elkaar geslagen worden. Bedreigd, vast, als nestvervuiler. Als ´on-Amerikaans´. Als ´links´ (liberal, noemen ze het daar). Ik ben echter géén Amerikaan (en heel gelukkig ook daarmee), woon niét in de VS (en zeker niet in een tentenkamp) en kan wél hier de waarheid neerschrijven, zonder enige (zelf)censuur:

De aanslagen van 9/11 zijn een direct en indirect gevolg van het Amerikaanse imperialisme van het verleden, en nog.

Van zich te bemoeien met interne zaken in tal van andere landen. Van een compleet en altijd mislukte buitenland-´politiek´. Van navelstaren en denken dat iedereen Amerikaan wil zijn of worden. Met het waanidee dat ´God help us´ en ´In God we trust´. (Jaja, God zal jullie zien komen?!) Amerikaanse regeringen beslisten en beslissen elders regimes te veranderen, presidenten af te zetten en stromannen aan te stellen. Met geheime gevangenissen van de CIA waar gemarteld werd en misschien nog (zelfs in Polen!) Er de meest ongerechtvaardigde gevangenschap ooit aan te houden op Guantanamo Bay, Cuba, waar nog steeds tal van onschuldigen in vreselijke omstandigheden vastzitten.

Zoek het niet te ver

De kapers van 9/11 hadden zelfs hun leven ervoor over om ´Amerika´ te straffen. Helaas waren en zijn het meestal onschuldige burgers die het slachtoffer worden. Er waren trouwens ook moslims onder die bijna 3000 doden op elf september 2001. De buitenlandse ´politiek´ van het kapitalisme door de strot te duwen van andere regeringen, in zoveel andere landen, en dit sedert decennia? Die is ontploft in het eigen gezicht. Maar tracht dat eens uit te leggen aan die brave, doorsnee Amerikaan-van-goede-wil. Dat hij en zij de echte schuldigen, de ware veroorzakers van deze tragedie, die we allemaal samen herdenken, niet in een ver buitenland moeten zoeken, maar in de eigen regering. 

(Pff, ik ben in ieder geval blij in deze niet alleen te staan, want houd me al vast voor de kritiek die dit artikel wel kan oproepen? Maar met alvast professor Noam Chomsky van precies dezelfde mening, een Joodse Amerikaan en een van de geleerdsten, slimste mensen ter wereld, kun je niet fout zitten, toch?)

 

8 reacties

 1. Ze zouden je in de VS geen ‘liberaal’ noemen, maar een Marxist of communist en dat is daar bijna net zo erg als een ’terrorist’.
  Big Americans zijn vergevingsgezind, want ‘The Dutch are fine peeople’, die bij elke oproep om ondersteuning voor ‘vrijheid en democratie’ bijna net zo hard naar alle uithoeken van de wereld rennen als hun trouwste vazallen, de Britten.

 2. Of ´a socialist´, ja… De EU landen horen inderdaad niet als hondjes te komen opdraven (Pavlov!) wanneer de VS-regering weer eens een lumineus idee heeft om een of ander land aan te vallen. Maar zo´n eigen defensiebeleid vergt eenheid binnen Europa, en hier op Biflatie alvast lijkt iedereen net ver wég van die EU te willen, nietwaar?

  1. Willen en kunnen zijn twee. Zo schijnen sommigen hier ook terug te willen naar de tijd van de VOC.
   Een eigen EU defensiebeleid is onbetaalbaar en lost niets op, als Europa zich als politiek en economisch schoothondje van de VS (én de grote investeringsbanken!) blijft gedragen.

 3. Ik denk ook dat onze dankbaarheid om mee WOII te winnen, ondertussen al genoeg getoond werd. Laatst hoorde ik een Vlaamse europarlementariër, Guy Verhofstadt (als ik het goed schrijf) ook net ijveren voor zo´n Europees defensiebeleid. Hij zei dat alle bedragen die er door landen individueel aan defensie uitgegeven worden, tezamen meer dan voldoende zijn hiervoor. De VS, China en Rusland hebben dit op de EU voor: zij spreken elk met één stem. Hier bij ons is teveel verdeeldheid, weinig unisono…maar zoals gezegd: alvast op Biflatie zien ze de EU liever gaan dan komen? Zeg ik er nog maar één positief woord over, krijg ik er al van langs, toch?

  1. Verhofstadt is een wild ge worden éénrichtings kletskous in dienst van het globalisme.
   Kijk wat de heilige handelsbelangen in Europa hebben aangericht: een socialistisch genivelleerde eenheidsworst. Iedereen dezelfde keukenapparaten van Siemens, gemaakt in Slowakije. Open grenzen voor massale volksverhuizingen ter stimulering van de consumptie.
   Waardevolle eigen culturen en identiteit als ‘achterlijk’ in de afvalbak. Engels als voertaal. En een kunstmatige surrogaatmunt als betaalmiddel. Everybody happy in Hollywood? Not!

   De NAVO en ’75 jaar vrede’, de grootste naoorlogse leugen. Tot aan de rand gevuld met oorlogen, koude en hete, ter ondersteuning van het westerse imperialisme dat grote delen van de wereld in vuur en vlam heeft gezet.

   Hoe graag pushers als Verhofstadt het ook zouden willen zien: Europa is geen onafhankelijk machtsblok (en zal dat ook nooit zijn), maar integraal verbonden met de Anglo-Amerikaanse wereldheerschappij, die steeds sneller afbrokkelt, ten gunste van de antimacht in het oosten.
   Een permanent vreedzame co-existentie is niet van deze wereld; daarom moet uiteindelijk worden gevreesd voor een gewelddadige botsing, waarmee beiden zich definitief zullen uitroeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: