In een langdurige periode van onzekerheid is er, of we dat nu willen of niet, sprake van toenemende spanning en competitie. In elke onderneming is men momenteel bezig met efficiency-operaties. De vaste kosten zo laag mogelijk en de flexibiliteit zo groot als maar kan zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt voor de betreffende onderneming.

nijlpaarden

Concurrentie wereldwijd en lokaal

Wie zaken wil doen die moet optimaal presteren. Potentiele klanten beschikken via internet, in eigen land en daarbuiten, over vele vergelijkingsmogelijkheden. Het is een voortdurend wikken en wegen. Vóór 22.00 uur besteld, de volgende dag thuis, scoort een stuk beter dan een behandeltijd van twee tot vijf dagen, zeker als de prijs ook nog eens concurrerend is. Wie meer tijd of geduld heeft die kan via Ebay in China, Taiwan, Singapore etc. van alles en nog wat bestellen en met één druk op de knop via Paypal betalen. Een enorm aantal artikelen is inclusief verzending per luchtpost vaak goedkoper dan in ons land de verzending op zich.

Niets voor niets

Het voordeel van de één is de last van de ander. Daar waar ondernemingen de kosten zo laag mogelijk willen houden is de arbeider uiteindelijk degene op wie het risico wordt afgewenteld. Bij automatisering en robotisering verdwijnen arbeidsplekken.Bij outsourcing verhuizen ze naar een lage-lonenland. Bij dynamisch flexibiliseren zoals BMW dit nu gaat doen, moet de arbeider zich in gaan stellen op een andere manier van werken. BMW gaat strak sturen op de vraag. Bij een hoge vraag moeten de arbeiders overuren gaan maken. Deze worden niet meer uitbetaald maar opgespaard. Bij een teruglopende vraag kan er minder gewerkt worden en moeten de plusuren worden afgeschreven. Bij stagnatie in de vraag, gaat de fabriek voor een periode van vijf weken of langer helemaal dicht. De arbeiders zijn dan verplicht om vakantie op te nemen.

Elke werkplek en handeling wordt super nauwkeurig bekeken op wat er aan vaardigheid en kennis voor nodig is, om een afweging te kunnen maken of een vaste arbeider vervangen kan worden door een uitzendkracht, met a een lager loon en b de mogelijkheid om hem of haar per uur of dagdeel in te huren.

Het recht van de “sterkste”

Op zowel het niveau van de ondernemingen als arbeidskrachten neemt de wereldwijde en lokale concurrentie elke dag toe. Wie het beste of meeste levert voor de laagste prijs die heeft de meeste kansen. Niet voor niets worden we al lange tijd getrakteerd op een skala aan advertentieblaadjes van Karwei, Gamma, Blokker, Formido e.a. 30%, 25%, 20% korting, aanbiedingen van de dag. Ook autofabrikanten en garagehouders draaien alle kanten op in hun pogingen om toch nog een auto te verkopen. Zeker nu voor benzine goud betaald moet worden krijgen veel fabrikanten, waaronder bijvoorbeeld Opel, de rekening gepresenteerd voor het niet of onvoldoende ontwikkelen van kleine energiezuinige voertuigen.

Palet en Patchwork

Daar waar de concurrentie toeneemt moet er meer en meer gevochten worden om het hoofd boven water te houden of om zichtbaar te worden in het totaal. Voor opleidingen en vaardigheden betekent dit dat de besten worden uitgekozen. Wie niet optimaal functioneert, niet beschikt over een bont palet aan vaardigheden en kennis, die staat zo weer buiten. Wat werk betreft is het systeem van vaste banen helemaal uit. Het is en wordt verder vervangen door een patchworksysteem van tijdelijke jobs, soms meerdere per dag of week, soms naast de deur soms verder weg. Vaardig en flexibel is en zal de strijdkreet zijn en worden. Competitie, survival of the fittest, ieder voor zich.

Hoop

Als tegenwicht tegen dit alles, zullen er ook mensen zijn die niet aan deze ‘ratrace‘ ontwikkelingen mee willen doen. Die er voor kiezen om samen met anderen nieuwe wegen in te slaan. Die gaan voor welzijn, voor delen. Nooit eerder was de groep tussen vijftig en vijfenzestig jaar gemiddeld gezien hoger opgeleid dan nu. Wat zou er mooier zijn dan het overbrengen van al het geleerde en alle vaardigheden aan de jongeren van en in deze tijd.

67 reacties

  1. Om te overleven is deelname aan deze ratrace toch nodig, of binnen een groep moet er een alternatieve wijze worden gevonden waarmee in het totale levensonderhoud kan worden voorzien.

    Dit is toch lastig lijkt me en ik geloof ook niet dat er twee aparte groepen zullen ontstaan simpelweg omdat twee levensvormen niet naast elkaar kunnen bestaan. Er zullen , meer dan nu, mensen zijn die meer of minder mogelijkheden hebben. Armoede zal toenemen. Er zullen meer banen ontstaan met een lager loon of een kortere werkweek. De verschillen tussen groepen zullen toenemen.
    Een bepaalde groep zal, meer dan nu al het geval is, minder mogelijkheden hebben en zich daarom tegen de maatschappij gaan keren. Ik denk dat het juist is wat gesteld is dat alleen de beste een werkgarantie zullen hebben. Daarom is het goed om te realiseren om goed te kijken waar je sterke punten liggen.

    De hoeveelheid werk in Nederland zal afnemen door te hoge loonkosten en toenemende vergrijzing. Hierdoor zullen Nederlandse arbeidskrachten ook meer over de grens moeten kijken. Het feit dat de Nederlandse regering niet of te laat investeert in een groene industrie kost volgens mij nu al banen.

    Het zal inderdaad een lastige tijd worden waar wij geconfronteerd worden met een proces waar je nauwelijks invloed op kan uitoefenen. Dit vind ik zelf nog wel het meest frustrerende.

    Arie Mulder

  2. Competitie is voor [b]APEN[/b]. En dat geeft een zooitje, met 7 miljard stuks en slechts enkelen die helemaal bovenop de rots zitten te masturberen. Eet niets dat zomaar in het zand ligt, voor het grijpen.

    Biflaten.

  3. ” Competitie / concurrentie is een doodzonde “
    zei de vader van J.F. en Robert Kennedy ooit toen hij nog amerikaans ambassadeur voor de VS in Engeland was, steenrijk geworden tijdens de ‘Drooglegging’.

    Jammer dat z’n zonen de ongeschreven regel achter die uitspraak nooit goed begrepen hebben, want dan hadden ze beiden ongetwijfeld nog geleefd … en had J.F.K. nooit maar dan ook [u]nooit[/u] Executive Order 11110 op papier gesteld en ondertekend …
    Zijn dood op deze wijze dramatisch bespoedigend …

    Immers, het Ultieme Wereldwijde Monopolie, dat is de Fed, laten we wel wezen-gn-gnn…

    Just ask John …

  4. Als geld zo snel moet rouleren dat het welzijn van gewone mensen moet inboeten voor deadlines en consumptie, dan moeten volgende gemakzuchtige boosdoeners: banken en overheid hierin mee-evolueren.
    Dus om de twee dagen een nieuwe bankdirecteur, om de vier weken een nieuwe regering…
    @houtskool topreactie
    @Ben topartikel !

  5. Het recht van de sterkste, echt typische mentaliteit van de neoliberalen als de VVD! Sociaal-Darwinisme ten top.

    Hier tel je pas mee als je een dik betaalde baan hebt en hebben Jan Modaal en mensen met een uitkering het nakijken.

  6. Survival of the fittest betekent niet ‘recht van de sterkste’.
    Letterlijk betekent het: Overleving door de best aangepaste (passende).

    Wiki:
    ‘Survival of the fittest’ wordt vaak verward met ‘het recht van de sterkste’. Een organisme hoeft echter niet de ‘sterkste’ te zijn om betere overlevingskansen te hebben dan anderen. Meer intelligentie, betere camouflage of beter vluchtgedrag kunnen overlevingskansen vergroten en er voor zorgen dat een organisme ’the fittest’ is. Het dier dat het best is aangepast aan diens omgeving en daardoor de beste overlevingskansen heeft, heeft in zijn habitat de beste ‘fit’ (aanpassing).

    Als je niet sterk bent (lees: een dikbetaalde baan hebt) wees dan slim. En ik hoef biflaten niet te vertellen hoe je slim moet zijn, toch?

  7. @Moin: het recht van de brutaalste zul je bedoelen. Da’s pas VVD! En wil je echt meetellen dan moet je zeker meedoen aan de gadgetwedloop die momenteel gaande is. Ik heb ooit eens samen met een collega bij wijze van de opmerking op onze afdeling Creditmanagement gelanceerd dat iedere vorm van mededinging bij wet verboden zou moeten worden. Hier kom ik wel heel dichtbij het verhaaltje van KTM, reactie no.3.
    De slotalinea van Ben is prachtig, net als het hele artikel. Slim opgesteld. De eerste regels laten meteen al de noodzaak zien om het hele verhaal goed te lezen. Dat kom je in de andere media niet vaak tegen. Ik ben het met Ben eens dat we met het komende “Blade Runner” beleid in een snoeiharde maatschappij terecht zullen komen, maar door de mensen er op tijd op te wijzen kan het tij wellicht nog gekeerd worden al heb ik daar zelf weinig vertrouwen in gezien het tribale karakter van de mens.

  8. Beste Ben,

    Je hebt natuurlijk geheel gelijk met je stelling maar ja wat wil je dan socialisme/communisme wat uiteindelijk zichzelf de nek omdraait of toch maar echt kapitalisme waar tenminste de burger bepaalt wat goed voor hem en haar is.

    Nu zitten we wereldwijd met een monetair systeem dat zowat alle landen gijzelt, centraal bankieren en fractioneel bankieren is een kankergezwel en de oorzaak van de booms/bust in de economien waar natuurlijk slechts een klein % stinkend rijk van wordt.

    Als altijd is de overheid gewoon de oorzaak van veelal de economische neergang die een land overkomt , niet te vergeten de satanische bankiers die als een inktvis hele landen als een parasiet arm houdt.

  9. @11, volgens mij wil Ben ( enigszins dubieus om voor anderen te spreken ) een samenleving die niet denkt in termen van verliezers en winnaars, waarin mensen naar elkaar omzien. En dat gaat niet in een kapitalistische wereld waarin alles onderschikt wordt gemaakt aan winstmaximalisatie, en waarin mensen hun IDEALEN voor de wereld inwisselen voor persoonlijke AMBITIES.
    Mensen zijn het allemaal waard er te zijn, de één met veel capaciteiten en intellectuele vaardigheden, de ander is in dat opzicht wat minder bedeeld. Maar zo iemand is als MENS misschien van onschatbare waarde voor zijn omgeving omdat hij of zij altijd een luisterend oor heeft, of altijd klaar staat voor een ander, en op die manier het leven voor anderen leuker of dragelijker. Wat mij betreft wordt de waarde van een mens voor een groot deel bepaald door zijn medemenselijkheid. Deze mensen zijn van onschatbare waarde voor de samenleving.
    Een visie daarentegen waarin de maatschappij niet als een SAMENleving wordt gezien, maar als een economie, waarin mensen aangespoord worden altijd economisch te handelen, en waarin alles draait om efficiëcy en winst, gaat PER DEFENITIE ten koste van de kwaliteit van leven.
    En die kant gaat het op. Kijk naar de versoepeling van het ontslagrecht in combinatie met het verkorten van de ww, en zie hoe die banen die door deze ontslagen vrijkomen ingevuld worden door extreem flexibele contracten. Kijk eens naar de uitbuiting van poolse werknemers door malafide uitzendbureaus.
    Moderne slavernij, als gevolg van een ongeremd medogenloos streven naar maximale winst. Het optreden tegen deze zware vorm van criminaliteit heeft absoluut geen hoge prioriteit.
    Zo kan ik nog wel even doorgaan.
    Nee, het kapitalisme haalt evenals haar even verderfelijke tegenhanger, het communisme ABSOLUUT niet het beste in de mensen naar boven. Het tegendeel is waar: het appeleert aan onze primitieve instincten, het recht van de sterksten ( inderdaad ).
    Een ideale wereld ( in mijn ogen een wereld van deels zelfvoorzienende gemeenschappen zonder elite ) zal wat mij betreft nog een kapitalistiche nog een communistische zijn.
    Een wereld, inderdaad met ruimte voor marktwerking, waarin niet onderlinge competitie maar medemenselijkheid het laatste woord heeft. Punt.

  10. @9
    Juist ktm, publiek geld naar de grootste vijand van datzelfde publiek; beursgenoteerd. De sprinkhanen van deze planeet.

    @12
    Mooi VB!

    @13
    Met een econoom van de Duitse poot van het Mises instituut. Niet de eerste de beste. En die verwacht nogal wat, devaluaties, goudstandaard, hyperinflatie. Wordt leuk als die shit mainstream gaat.

  11. @1 Arie Mulder, ik deel je zorg en frustratie. Maar ik ben van mening dat het heel goed is je zorg te blijven uiten op media als deze. Ik denk namelijk dat meer mensen met een gevoel van onvrede dat doen dan mensen die alles bij het oude willen laten. Al die meningen tezamen kunnen bijdrage aan een ontluikend bewustzijn dat er iets moet veranderen, en dat er een elite is die ten koste van haar niet-leden haar positie steeds verder wil versterken.
    We moeten hier eerlijk en open in zijn: de elite voert een strijd tegen de medemenselijkheid door het volk uit elkaar te spelen, door iedereen zand in de ogen te strooien, geesten rijp te maken voor een niets ontziende rat-race, door menselijke waarden te vervangen door economische waarden, door mensen te degraderen tot consumenten. Door mensen consumptie-verslaafd te maken zijn ze bereid extreem veel ‘kwaliteitsuren’ op te offeren voor een klein beetje meer (over)consumptie. En uiteindelijk zijn de mensen zo ‘ziende’ blind dat ze bereid zijn zich in de schulden te steken waardoor ze zich volledig afhankelijk maken van de elite.
    Éénmaal gegrepen door de klauwen van het grootkapitaal, kom je niet meer los.
    Alleen door de machtsbasis van de elite aan te vallen en hun macht openlijk te betwisten kan er iets veranderen. En een belangrijk onderdeel van die machtsbasis is het respect en aanzien dat ze bij velen nog steeds genieten. Bestrijd ze niet met woede en frustratie, maar met minachting. Room hun inkomsten drastisch af, pak ze hard in hun portomonnee, beperk hun macht, haal de ondernemingsraad weer van stal als middel in de strijd, geef het meer macht, laat personeel veel meer delen in de winsten EN vooral geef ze meer zeggenschap enz enz.
    Gewoon een ordinaire machtsstrijd is wat we nodig hebben.
    Wanneer was de laatste revolutie in dit land?
    Het is tijd!!

  12. @15 vb
    Weet je vb, de hebzucht en de omvang van de belangen bijt zichzelf in de staart. Pensioenen zijn (mede) afhankelijk van de prestaties van beursgenoteerde ondernemingen. Afhankelijk van tbtf. Afhankelijkheid van overheden en beursgenoteerde slimmerikken heeft mensen de vrijheid ontnomen om invloed uit te kunnen oefenen op hun dagelijkse leven en hun toekomst. Vrijheid met de door mij eerder genoemde basiseconomie als rugdekking is een optie. Een goede optie.

    Een eventuele revolutie is slechts een momentopname, als onderdeel van de m.i. onvermijdelijke eindfase van een fiat geld systeem, een systeem dat niet het gewone volk dient, maar is opgeeist door overheden en woekerkapitalisme. Het komt wel hoor, die eindfase. De elite zal proberen om een systeem in te voeren dat hen in het zadel houdt.

    Vrijheid is het kernwoord, ik hoop dat de afgedwongen en zwaar gemanipuleerde gang naar Brussel icm fiat falen zal leiden tot een grote schoonmaak en een toekomst in vrijheid. En vraag me niet wat ik bedoel met grote schoonmaak.

  13. @16, Houtskool, inderdaad, de opeenstapeling van wantrouwen, fraude, manipulatie, onzekerheid, onvrede, armoede moet onvermijdelijk leiden tot een implosie van het systeem. Daarna kunnen maatschappijvormen als door jou, en velen bepleit worden een kans krijgen.
    Maar laat een ding duidelijk zijn, de elite zal niet zonder strijd toestaan dat er aan hun macht en gezag getornd wordt.
    Strijd om de macht bepaalt de loop van de geschiedenis, en dat zal altijd zo blijven.

  14. Zoals Ktm al aangaf, concurrentie heeft als ultiem einddoel monopoly.

    Ten behoeve van 1 de rest van de mensen onderdrukken door de macht daarvan.

  15. @17 vb
    Groten der aarde zijn geliquideerd vanwege hun kritiek op een zeker establishment. Anarchie is misschien de beste optie. Het voldoet i.i.g. aan de door de elite zo vurig gewenste marktwerking. 😉 Nadenkertje.

  16. @19, Houtskool,
    Bedoel je dat ongereguleerde marktwerking een vorm van anarchie is?
    Zeg maar besrijden met hun eigen wapens.

  17. @19 anarchie is niets anders dan zelf beschikking.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Anarchisme

    Hoewel het woord door de huidige macht uiteraard een andere klank is toebedeeld.

    Anarchisme is uiteindelijk de oplossing.
    En dat hoeft niet gewelddadig.. het kan heel simpel doordat steeds meer mensen naar zelfvoorzienendheid gaan streven en leven..

    2 voorbeelden in en uit de stad….

    http://www.youtube.com/watch?v=NQ0BC4m48wY&feature=share

    http://www.youtube.com/watch?v=U3FAlByYnoE&feature=share

    En hier nog een hoop info…

    http://www.rivendellvillage.org/bibliotheek.htm

    Wat gaan ze doen dan? Je krop sla confisceren? Een waterputpelasting?

    Lees voor de fun ook eens die anastasiaboeken.
    Best verhelderend.

    Ik was vanavond op een etentje bij familie waar ik hoorde van mijn oom dat zijn collega dus ook al zijn auto had omgebouwd, zodat die op waterstof rijdt.

    http://www.rivendellvillage.org/RunACarOnWater.pdf

    Principe is al redelijk oud ook nog..

    https://www.youtube.com/watch?v=a74uarqap2E
    Wel vreemd dat die uitvinder na een geldaanbod voor zijn uitvinding , die hij afsloeg , ploteseling doodging aan voedselvergiftiging op 57 jarige leeftijd.
    Maar dat terzijde..

    Er zijn mogelijkheden te over…de keuze is aan ons.

  18. @20 marktwerking bestaat alleen in het voordeel van tbtf. Marktwerking is dood. Ongereguleerd is nvt in dit geval, regels moeten er zijn. “Je mag maar 1x gooien met de dobbelsteen.”

    Anarchie is de ultieme vorm van marktwerking, niet in het voordeel van de usual suspects, maar in het voordeel van de massa. En dat noemt men ‘ongereguleerd’ ja. Ik heb het hier seq over marktwerking in haar pure vorm, en ik promoot niets.

    Heyyy, zie ik hier een vrachtschip met fysiek metaal de papieren haven verlaten? http://www.zerohedge.com/news/2013-01-05/sprott-and-biderman-paper-vs-physical-gold

  19. @21 Madman, in theorie heb je zoals zo vaak wel gelijk. Maar de werkelijkheid is dat mensen helaas niet zonder wetten kunnen. Zelfs in zelfvoorzienende gemeenschappen, waar ik wel voorstander van ben, zullen er, weliswaar minder, toch wetten komen.
    Die wetten komen of op een ‘democratische’ wijze tot stand of ze worden opgelegd door de ‘sterksten’. En vergis je niet, die ‘sterksten’ zullen aanhangers krijgen. Zo zit de mensheid gewoon in elkaar.
    Dus zelfvoorzienende gemeenschappen, JA.
    Veel minder regels en wetten ( omdat die ook minder noodzakelijk worden ) JA
    Helemaal geen wetten: NEE, is een utopie.

  20. @22 niks promoten is een houskolen neus.

    in je vorige reactie promootte je al : anarchie, ongereguleerdheid, en indirect..zilver..

    Geen flauwekul he :))

  21. @23 bedenk goed dat alle huidige wetten slechts ten dienste staan door diegenen die de scepter zwaaien.

    En bedenk ook dat zelfvoorzienende cellen elkaar zullen helpen uit eigenbelang EN het belang van de anderen. Dat is een hele andere basis , waardoor de wetten ook een heel andere inhoud zullen hebben.

    Het is een nieuwe manier van denken, compleet tegenovergesteld aan wat wij nu gewoon vinden.
    Gericht op het geheel in plaats van gericht op een kleine elitegroep.

  22. Er zijn teveel monoplies in deze wereld te beginnen met het geld zelf natuurlijk, ecb, eu, wereldbank,imf,wtc, pensioenfonsen,
    dollar, euro etc, etc. Laten we eerst starten om deze monopolies af te schaffen zodat deze groep parasieten een echte job kunnen gaan zoeken voor wat ze echt waard zijn ipv op de zak van de belasting betaler te teren.

    Echte vrijheid voor de burger betekend als eerste weer de beschikking hebben over eerlijk geld waarop de overheid of banken geen macht over hebben , goud en zilver natuurlijk.

    De rest komt dan vanzelf in orde want de overheid is dan meteen haar grootste macht en dwangmiddel kwijt. Ze kan dan nl vrijwel geen belasting meer heffen of oorlog voeren want ja de macht zit dan bij het volk. De enige revolutie die echt nodig is begint met eerst terug naar het echte geld. Met geld kan je echt geen enkele politici of bankier vertrouwen hoevaak moeten de schaapkes nog belazerd worden voor ze het doorhebben.

  23. @madman, Houdskool, ik ben ook voor anarchie ( chaos, revolutie ) als noodzakelijke tussenfase, om een punt te zetten achter het huidige systeem. Daarna moeten we naar een systeem dat een basiseconomie en een markteconomie integreert. En die markteconomie hoeft inderdaad minder gereguleerd te worden om dat de basiseconomie tevens als zekerheid fungeert. Een geniaal systeem, dat recht doet aan alle aspecten van het menszijn. Zowel de ‘goede’ als de ‘slechte’.
    Alles wordt goed gekanaliseerd.

  24. Wij mensen, wij zijn sociale wezens, die elkaar uiteindelijk om het leefbaar voor ons allen te maken nodig hebben.

    Het huidige systeem werkt precies andersom, dat werkt op kortzichtig eigenbelang , ipv langdurig algemeen belang.

  25. @23 en 24
    Anarchie heeft een (door het huidige establishment gecreeerde) definitie. Gereguleerde anarchie dus. Een eventueel nieuw ‘systeem’ moet geen naam hebben, en al helemaal geen definitie. It’s about the flow, not about the stock.

  26. @ VB waarom moet er een systeem komen?

    Dat systeem zal zich zelf vormen uit netwerken van zelfvoorzienende groepen en individuen.

    Dat gaat vanzelf en op een natuurlijke wijze.

    Precies wat carbonman zegt.

  27. @VB 12

    Onderstaande link (als dit goed lukt, anders even op het onderwerp doorlinken op de site http://www.boublog.nl)
    geeft een ontluisterend beeld over mindcontrol experimenten uitgevoerd door de CIA. (documentaire van Human resources)

    Wat je beschrijft is een illusie.
    De mens is al afgericht en getraind om de productie zo hoog mogelijk op te voeren.! Voel je je ook niet schuldig als je een uurtje wat minder efficiënt werkt?

    http://www.boublog.nl/03/01/2013/scott-noble-100-jaar-mindcontrol-experimenten/

    Recent las ik ergens over de chips die de Amerikaanse regering wil inbrengen in de bevolking. Let op mensen, door Nano-technologie kan het tegenwoordig al via het bloed.!!

    Gezien de experimenten met drugs, en de documentaire van Louis Terhoux over het arme zuiden in Amerika, kun je je afvragen in hoeverre men al bezig is met het onder controle brengen van groepen van de bevolking.

    en in Nederland?

    Arie Mulder

  28. @ arie mulder, via korte magnetronpulsen, dezelfde straling als in een magnetron wordt gebruikt maar dan in stukjes gehakt kun je idd de menselijke mind beinvloeden.
    Als mede andere natuurlijke krachten.

    Vandaar ook de HAARP installatie.

    En andere instrumenten van mind control zijn een van de gereedschappen van de machtwellustigen die deze wereld volledig willen beheersen..

    Zo proberen ze de biorobots, ons mensen , volledig te beheersen.

    En weet je wat grappig is. De aluhoedjes hebben nog gelijk ook. Als je je hoofd inpakt in metaal, heb je een kooi van Faraday om je kop, zodat de straling niet naar binnen kan :)) geen oplossing, want de straling kan ook andere lichaamsorganen beinvloeden, maar wel grappig dat het als woord gebruikt word.

  29. @VB / 15 : “Bestrijd ze niet met woede en frustratie, maar met minachting”

    – Vergeet ‘spot’ niet aub 😉

    @VB / 23 : ” Die wetten komen of op een ‘democratische’ wijze tot stand of ze worden opgelegd door de ‘sterksten “

    – NEE, met de goede ‘mind set’ ziet de ‘massa’ in dat wat Madmax predikt, waarheid is, zodat er niets van ‘buiten’ hoeft te worden opgelegd, maar van ‘binnen (vrijwillig) [u]ingezien[/u] en [u]dus[/u] geaccepteerd word. De mensheid heeft al die (in-geprogrammeerde) Khazaren-formules van ‘communisme,socialisme of kapitalisme’ hélemaal niet niet nodig ; we dènken gewoon soms (vaak?) dat we uit één van die drie ‘oplossingen’ moeten kiezen, maar dat is aangeleerd gedrag, en anders [u]niets[/u] !
    Oftewel: massàle (her-)introductie van christelijke waarden, de aartsvijand van het marxisme, omdat het Chritendom de Eeuwigheid als (definitieve) doel heeft, en niet (alleen) slechts het tijdelijke welzijn-gn-gnn …en OOK tijdens het ‘aardse’ deel de goede richting aangeeft ; op IEDER valk … OOK economisch ; een vrijwillig sociale [s]politiek[/s] menselijkheid op micro-schaal, en dàt miljoenen keren groter, zodat een mènselijke samenleving (en dùs economie) ècht gestalte krijgt …

    @27 / pietertoupa : ” De enige revolutie die echt nodig is begint met eerst terug naar het echte geld “

    – ‘gewoon’ [u]on[/u]-nederlands GOED gezien ! (dwz ; in deze (K-)tijden van ‘bijdrukken-tot-de-bom-barst althans ; igv een gezonde economie mag, nee, moet je namelijk schijten op edelmetalen, héél simpel..!)
    Hebben de toendra’s je die zin misschien ’s nachts toegezongen ..? ZO waar … in deze (economisch) verrotte tijden althans …

  30. @KTM nou nou, vette hulde!

    En minacht ze door jezelf in je levensonderhoud kunt voorzien.
    Zodat ze geen invloed meer op je hebben wat dat betreft.
    Wij mensen hebben de macht…maar dat zijn we helaas vergeten.

    Het is precies wat pink floyd wilde zeggen in het nummer the wall..

    https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U

    De muur van kortzichtige hebzucht (geestelijk en materieel)die ons is opgelegd doorbreken.

  31. @Madmen,

    dank voor de info,

    We zitten niet ver van het Science Fiction boek af wat ik ooit 30 jaar geleden las en waar mensen volledig afhankelijk waren van de machthebbers die hen overspoelde met sex en drugs.

    Ben het met KTM eens dat de frustratie en woede niet de juiste reactie is, maar ik zie geen helder pad voor een goede tegenreactie wat kan leiden tot verandering, behalve dat we allemaal besluiten om in een woongroepje wat in zijn eigen onderhoud kan voorzien te gaan leven.

    Verder is het maar de vraag wat er voort komt uit een dergelijke beweging, want we blijven ten slotte allemaal mensen.

    Arie Mulder

  32. @ arie mulder, niets is ooit perfect, maar alles is beter dan wat er nu aan het onwikkelen is…

    En vergeet niet dat het huidige systeem alle middelen in handen heeft voor hersenspoelerij..en dat begint al vanaf de lagere school….ook in de macht van de huidige elite….

    Ikzelf denk dat geen mens echt slecht geboren wordt.
    Kijk eens naar kinderen… dat zijn perfecte immitatoren… maar wat wordt hen geleerd om te immiteren….
    Dat is dus de vraag.

    Een grappig liedje hierover is van gerard de vries
    en nederlandse zanger….

    http://www.youtube.com/watch?v=qdjMDCchs04

    En jong geleerd….

  33. @Madmen,

    Als je de gelegenheid hebt om naar de documentaire te kijken, zul je zien dat men stelt hetgeen jij zegt, nl dat geen kind slecht wordt geboren en dat vanaf onze geboorte men bezig is om de mensen te hersenspoelen. Je gedachte zijn juist.

    Doc. geeft veel inzicht.

    Arie Mulder.

  34. @AM het geleerde denken vormde ons en vormt ons.

    Stel je voor dat je de intentie had om de baas van de wereld te worden…wat is dan het beste om te doen?

    Algemene verdeeldheid afgunst en haat zaaien, terwijl je daar ondertussen zelf, omdat je dat stuurt , de vruchten van plukt.
    Concurrentie als groot goed prediken zogezegd.

    In dat systeem leven wij…en steeds meer mensen beginnen wakker te worden.

    En dat is maar goed ook.

    Want de menselijke natuur is van nature sociaal , saamhorig en liefdevol.
    Dat moeten we beseffen en terugwinnen en daar ook naar gaan streven en leven.

    Als ik een zelfvoorzienende boerderij heb , en ik heb niets van buitenaf meer nodig, dan is het enige wat ik mis sociaal contact met anderen.
    Want dat is het enige buiten levensonderhoud , wat werkelijk van waarde is.

    Delen, ipv die domme concurrentie…

    En on-topic ook nog!

  35. @Madmen,

    Volledig mee eens. Ik ben een praktisch mens en als iets niet goed gaat of in dit geval sociaal niet rechtvaardig is, dan wil ik ook graag ook een verandering.

    Echter dan blijkt de wurggreep waarin we zitten en het grote oppassen over wat je schrijft. Verder is er een gebrek aan kennis mijner zijde over de juiste richting waarheen te gaan en hoe de verandering kan worden ingezet.

    Arie Mulder

  36. @ AM de richting is voor ieder van ons een persoonlijke keuze.

    Je moet goed begrijpen dat er een kleine kern is die materiele winst als het grootste goed beschouwd…
    Deze kleine groep is al eeuwen bezig om zich daar op te richten…terwijl er op deze planeet heel veel mensen leven die in principe tevreden zijn met een leven waarbij eten en drinken en onderdak samen met in vrede leven met anderen genoeg is.

    Helaas is de kleine groep door zijn ambities in de positie gekomen om de hebzucht en verdeeldheid onder de andere mensen aan te wakkeren en te stimuleren.

    Die zijn daar lange tijd ingetrapt. Vanwege de slinkse manier die gebruikt werd.
    Nu begint het besef te dagen…. en de enige weg terug is dezelfde als waaruit begonnen is… terugggaan naar tevredenheid.. Eten drinken en onderdak is genoeg…
    De natuur geeft ons alles…en het sociale aspect zal vanzelf weer terugkomen.

    En natuurlijk zijn wetenschappelijke ontwikkelingen niet verkeerd. We kunnen ze goed gebruiken…maar op de goede manier… niet als ego-pronkstuk.

    Wanneer je de weg volgt om via materieel bezit , geestelijk gelukkig te worden… dan ben je volgens mij een stumper.

    En die stumpers zijn onze machthebbers…. daarom prediken zij materieel bezit als nirvana.
    Het zijn emotieloze geestelijk gehandicapten. In de werkelijke zin van het woord.
    En wij laten ons door hen beinvloeden.

    Vraag jezelf af waar je echt Zielsgelukkig van word.

    Van het feit dat je je concurrent de loef hebt afgestoken..of van een gesprek wat je met hem of haar had waarbij je alle lief en leed deelde over het werk maar vooral ook het geestelijk aspect wat daarbij hoort , deelt.

    Wij zullen moeten steeds meer gaan beseffen dat werkelijk geluk in ons hoofd te vinden is. Samen met elkaar. En de tussenstap naar geluk door het vergaren van materie een nutteloos straatje is zonder einde.

    Dat is nou net wat de kleine groep machthebbers niet wil.
    En vandaar is concurrentie hun stokpaard.

    On topic, weeral!

  37. De tijd is gekomen dat we de ontwikkelingen die ons gebracht zijn door het hebzuchtige concurrentiesysteem gaan gebruiken voor het algemeen belang in plaats van dat het bezit ervan een verheffing is van ons ego. Want de wens van ons ego is dat we aan anderen laten zien hoe bijzonder en beter we zijn. En wanneer je dat kunt overwinnen , en dat geldt voor ons allen, dan kunnen we beginnen bouwen aan een wereld die voor ons allemaal beter is.

    Dat is de enige manier om de verandering tot stand te brengen.

    Conrcurrentie is dus de allergrootste opgelegde tegenwerking, en zoals KTM al citeerde…een doodszonde.

    Want het is dood zonde.

  38. @ ktm, nee het is eigenlijk heel vreemd op zeer jonge leeftijd was ik al niet dat ik het eigenlijk besefte al een extreme aanhanger van de oostenrijkse school. Toen ik mises, rothbard en hoppe ging lezen en veel andere waar we vroeger als kaaskop natuurlijk niets van mochten leren.

    Nee die maffe Prof heertje die heeft hele generaties dom gehouden en gehersenspoeld. Gelukkig ben ik op tijd
    wakker geworden en heb me zoveel als mogelijk uit het fiat systeem gehouden. Natuurlijk speculeer ik als er goede mogelijkheden zijn enorm want tjsing, tsjing is nooit verkeerd. Zoals oude vos Kostalany altijd zei, als het om geld gaat is maar een ding belangrijk nl> meeeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrr

    Alle gekheid op stokje beter dat ik er beter van word dan die verrekte politici of banksters.

    De merlot wijn heeft wel goed geholpen om het allemaal goed te zien.

  39. @35 KTM, spot is uiteraard ook heel goed. Wellicht heb je gelijk, en krijgen ze ons zo ver, dat we eigenlijk niet meer zelf nadenken, en als robotten geprogrammeerd zijn met hun maatschappijvisie.
    Toch, ben ik nog niet helemaal zo ver. Ik geloof nog in de strijd, ook al lijkt daar nu in verste verte nog geen sprake van. We kunnen het ons misschien niet voorstellen maar in Griekenland en Spanje gaan ze nog wat meemaken, en dat kan vervolgens de stemming bij ons en in Duitsland doen omslaan. Overigens bedoel ik met een revolutie niet per se één met fysiek geweld en vernielingen etc, maar vooral geestelijk geweld die zich tegen de elite en de status quo politiek richt.
    Financiële markten raken volledig in paniek en storten in. De grote economische boem, en een politieke aartverschuiving. Daar hoop ik op, en geloof ik in.
    Houdt jouw scenaio in dat we langzaam vergiftigd worden met het K – gedachtegoed ( er is dan geen hoop meer ) of, en dat heb je volgens mij wel eerder gezegd, komt er een grote klap en wordt het communisme als enige oplossing voorgehouden en dat die oplossing ook gerealiseerd wordt ( ook geen hoop dus ).
    Is er nog, in jouw ogen, een scenario met hoop voor de mensheid?

  40. Dit krijg je nu eenmaal wanneer verschillende wereldmachten nog altijd werken volgens de visie van Marx. Malthus berekende begin 1800 dat qua levensonderhoud er gewoonweg niet genoeg is voor iedereen en Darwin kwam met zijn theorie dat enkel de sterksten overleven. Marx heeft dit samengevoegd en tegenwoordig handelen we nog altijd naar deze visie.

    Maar, dankzij technologische vooruitgang is deze visie inmiddels al ruim 100 jaar achterhaald. Wij, de mensheid, kunnen het redden doch de wereldmachten zijn nog altijd economisch in strijd met elkaar. Het hele systeem gebaseerd op competitie helpt de wereld en zijn levende wezens naar de kl*te. Werkeloosheid? Moet er gewerkt worden dan? Of kan het grootste deel van het werk geautomatiseerd worden?

    De mens beseft nog altijd niet waar ze toe in staat is wanneer men van deze visie af zal stappen. Erg jammer.

    Vooralsnog sukkelen we voort en zoeken we oplossingen voor onze problemen binnen de kaders van dit systeem terwijl het juist het systeem is dat de meeste problemen veroorzaakt. Haha, over ironie gesproken

  41. @46 RamTheMan, Technologie heeft ongetwijfeld veel gebracht, maar het is ook allemaal een beetje paradoxaal.
    Futurologen voorspellen al heel lang dat robots alles gaan overnemen. Bull shit ( gelukkig ).
    Waar blijven die robots die huishoudelijke taken overnemen, of zwaar werk in de bouw, enz. Op katoren hebben nog nooit zoveel mensen gewerkt als vandaag de dag. Ook eenvoudig administratief werk moet nog steeds door mensen gedaan worden. Nee, er is een hel groep techneuten dat zich een beetje belachelijk maakt met domme toekomstverwachtingen. Ja, lopende band werk is afgenomen, verder verrassend weinig. Volgens de z.g. automatiseringsparadox heeft automatisering meer gekost dan opgeleverd.
    Als je erover nadenkt zou nog weleens kunnen kloppen ook.
    Laten we er blij mee zijn.

  42. @47 Je hebt gelijk voor wat betreft onze huidige sociale en economische standaarden. Helaas is het wel zo dat onze norm op dit moment gewoonweg niet klopt. We leven in een consumptiemaatschappij gebaseerd op competitie vanuit de notie dat er schaarste heerst. De meeste kantoorbanen zijn onnodig en dragen niks bij aan de ontwikkeling van de mensheid. De mensheid dient zich enkel en alleen bezig te houden met het verzorgen van een hoogwaardig leefstandaard voor elke aardling alsmede het beheren van de planeet ten behoeve van deze leefstandaard.

    Hierbinnen past derhalve nagenoeg 70% van de banen welke we tegenwoordig kennen niet. Ze zijn overbodig. De rest kan zodoende grotendeels worden geautomatiseerd. Op het moment ondenkbaar want de norm zegt dat ze wel nodig zijn. Ook zijn vele banen enkel en alleen nodig om koopkracht te genereren binnen ons monetair stelsel. Zonder koopkracht geen consumptie. Was dit niet het geval dan waren de meeste banen allang geautomatiseerd. Je ziet dan ook dat men nu een balans zoekt tussen automatisering en werk door mankracht.

    De wetenschappelijke en technologische methode is de enige manier om het als mensheid te redden. De rest van de systemen, zoals communisme, zijn irrationeel en brengen, zeker met de huidige mentaliteit, enkel ellende op de wereld…..

  43. De mensheid hoeft m.i. maar één ding te doen: De inzet en energieverbruik van de wapenindustrie omgooien tot leefstandaardindustrie. Moet je eens zien wat we kunnen bereiken

  44. @50 Never grow up, its a trap! Blijf simpel denken want het wordt tegenwoordig onnodig moeilijk en daarom vaak onmogelijk gemaakt. Een kind zal zeggen: We hebben toch genoeg eten, waarom geven we dat niet aan de hongerlijdenden? Volwassenen zeggen vaak: Daar is geen geld voor, of zo werkt het niet. Maar zo dient het wél te werken dus het kind heeft gelijk en de volwassene is irrationeel bezig in deze.

    @51 Daar ga ik zeker een kijkje nemen! Thnx…

  45. @41 Ik raad je aan het boek Critical Path van R. Buckminster Fuller eens te lezen. Dat kan je op weg helpen. Niet geschoten altijd mis!

  46. @52, prachtig RamatheMan, ik zal die eenvoudige maar wijze opvatting proberen vast te houden.
    @51, Moerstaal, bedankt voor de interessante link.

  47. De “sterksten” zullen het af gaan leggen tegen een groeiend leger wanhopigen.

    Nu steken die zichzelf nog uit schaamte in de fik maar al spoedig zullen ze de villa’s van de “sterksten” afbranden en de “sterksten” aan de hoogste boom ophangen.

    Net zoals gebeurde met de Franse edelen die terwijl ze naar de guillotine werden gevoerd nog steeds niet konden bevatten dat hun “minderen” zich tegen hen hadden gekeerd.

  48. @55, Tinus 42, ik ben er gerust op dat ze de dans niet zullen ontspringen, het volk gaat wakker worden en inzien dat deze lieden ‘een probleem’ zijn.

  49. @55: Daar zijn de elitaire lui ook bang voor: het moment dat de massa BESEFT dat ZIJ de macht bezitten en de machthebbers eigenlijk slechts machtsgegevenen zijn. Daar zijn ze echt doodsbenauwd voor vandaar ook allerlei pogingen om internet aan banden te krijgen, of uitspraken als die van H. Clinton: Alternatieve media zijn een gevaar voor de samenleving, of woorden van gelijke strekking.

    You cant overthrow a system by fighting it, youll have to build a new system that makes the old one obsolete…..

  50. @58, RamTheMan, maar zo lang de elite stevig in het zadel zit, zal het schier onmogelijk zijn een nieuw systeem te bouwen. De elite zal er alles aandoen ( ze kunnen heel veel macht, invloed en geld inzetten ) de status quo vast te houden.
    En last but not least, een groot deel van het geprogrammeerde klootjesvolk zal de elite de helpende hand toeschieten, je weet wel van die heulers met de elite, die hielenlikkers, volksverraders. Dat gaat echt moeilijk worden door die anti-revolutionaire conservatieve klootzakken.
    Ik geloof wel in vooruitgang door strijd.

  51. @#59 Verontruste burger 06-01-2013 21:05

    “Ik geloof wel in vooruitgang door strijd.”

    Was niet jij gepikeerd door mijn riedeltje over wapens?
    “Team + wapens = winnen!”

    Helaas ben ik link naar een interview met een Bosnische overlevende van de Joegoslavische burgeroorlog kwijt.
    Als iemand die nog voor mij heeft?
    Hij overleefde een machtsvacuüm door een team te vormen welke de beschikking had over veel wapens. Zowel short range als long range. Munitie bleek ook een goed ruilmiddel.

    Mensen zijn sociaal zolang ze te vreten hebben.
    Met een hongerige maag valt niet te debatteren.
    Dat geldt voor jou als wel voor die andere maag…
    Alleen point blank stopt dat roofdier nog en kan jou van voedsel voorzien…
    Denk trouwens niet alleen aan de homo sapiens.
    Een kogel kost maar 70 cent ofzo en kan je ook makkelijk andere diersoorten mee neerleggen.

  52. @#61 Verontruste burger 06-01-2013 22:01
    OK

    @#62 Leon 06-01-2013 22:21
    THX, dat was em idd volgens mij!
    Heb em deze keer hopelijk wel goed opgeslagen.
    Teveel favorieten waarvan een aanzienlijk deel al niet meer werkt.
    Hoe vluchtig is internet…
    Beter echt opslaan op je harde schijf en dat ga ik nu doen!

    @#63 R 06-01-2013 22:22
    O.a. die maar er waren nog wel meer snauwende reacties zelfs als ik maar een grapje maakte dat mijn vrouw de babyfoon aan zou laten om mij te controleren…

  53. @62 / Leon : Dawazzum inderdaad ; moerstaal had ‘m (privé) doorgestuurd, en OOK ik had ‘m niet gesaved . Bedankt, ‘R’ !

    En moerstaal, wat ben jij snel ‘beledigd’ en neem jij alles
    (te) persoonlijk op, zeg !

    Althans, dat [u]denk[/u] je veel te snel, vind ik … dit is Het Web jôh ..!

    Gewoon ràmmen met die geit hi-hi !!

    Schijt aan àlles, behàlve The Truth, toch ?

  54. @64 moerstaal
    Tja… Zo heb ik ook weleens een uzi in m’n klauwen gehad. Puur omdat de overheid dat als noodzakelijk achtte…

  55. De ‘strijd om het bestaan’ die wordt geconstateerd, is natuurlijk niet nieuw, maar van alle tijden. Alles op de wereld gaat om (de strijd om) macht en bezit. Een tijdje hebben we net gedaan alsof ‘solidariteit’ iets voor ons betekende en tot een betere, beschaafdere wereld zou leiden, tot we er achter kwamen dat ook dit slechts een vehikel is voor de voorvechters ervan om macht en bezit te verwerven. In financieel-economisch roerige tijden, zoals nu, is consolidatie een belangrijke reflex en gebruik maken van de omstandigheden om de eigen positie te verbeteren een streven van iedere haai, die zich in een positie bevindt om die omstandigheden ten eigen voordele uit te buiten. Deze reactie op de crisis in combinatie met het bizarre overheidsbeleid om lasten te verzwaren en investeringen uit te stellen of zelfs helemaal te annuleren, verlengt en verdiept die crisis alleen maar, ten koste van het gros der burgers van de onder- en middenklasse, die zoals gebruikelijk de rekening gepresenteerd krijgen. De grootste boeven zitten nu eenmaal aan de toppen van bedrijfsleven en politiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: