In het VK worden duizenden dakloze kinderen in containers ondergebracht. In de VS groeit het fortuin van de rijkste familie ter wereld aan met $100 miljoen per dag. Dan hebben we het alleen nog maar over ons zogenaamd ‘rijke’ Westen. Anno 2019 leeft nog steeds 10 procent van de wereldbevolking, zo’n 700 miljoen mensen, in extreme armoede. Dat is: van minder dan $1,90 per dag.

Millennium Development Goals (MDGs)

In 2000 ondertekenden alle 191 lidstaten van de Verenigde Naties de 8 doelstellingen te bereiken tegen 2015. Deze waren:

  1. to eradicate extreme poverty and hunger;
  2. to achieve universal primary education;
  3. to promote gender equality and empower women;
  4. to reduce child mortality;
  5. to improve maternal health;
  6. to combat HIV/AIDS, malaria, and other diseases;
  7. to ensure environmental sustainability; and
  8. to develop a global partnership for development.

Vooruitgang

Die is er zeker geboekt. In 1990 overleefde nog 35,9 procent van de wereldbevolking op minder dan $1,90 per dag. Dat is dus dertig jaar later teruggebracht tot 10 procent. Dat bedrag, waar je in de grootsteden van de wereld nog geen koffie van kan kopen, is de officiële armoedegrens. Die was voor 2015 gemeten op $1 dollar per dag. Maar dit cijfer zegt niet alles over (extreme) armoede. In 2019 ben je officieel arm in de VS wanneer je minder dan $25.750 dollar verdient als familie van vier personen. Dit in een zogenaamd rijk land. Armoede en haar definitie varieert dus heel sterk naargelang waar iemand woont. Genoemd bedrag is iets waar een familie in Bangladesh alleen maar van kan dromen.

Niet alle arme landen zijn er echter op vooruitgegaan in welvaart, of minder extreme armoede. Zo weet men nu al zo goed als zeker dan in de sub Sahara landen er geen sprake kan zijn van vooruitgang.

Nieuwe doelen tegen 2030

Die hebben de Verenigde Naties ook opgesteld in 2015/2016. Het zijn er 17 en ze zijn heel ambitieus. Er kunnen echter vraagtekens bij gesteld worden of deze ook realistisch zijn. Vergeten we niet dat de wereldeconomie in haar geheel het nog steeds goed doet anno 2019. Zou er een (wereld)recessie komen, dan zullen ook deze internationale plannen daar onder lijden. ‘The deadline set for achieving the SDGs is 2030. There are 17 different but interlinked Sustainable Development Goals, and the very first one aims to end extreme poverty for all people everywhere.’

De Clock is ticking

De World Poverty Clock meet in real time of en in hoeverre de doelstellingen voor 2030 bereikt worden. Check it out!

Ongelijke verdeling welvaart extreem hoog

Binnen de lidstaten van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) is de ongelijke verdeling van welvaart in 30 jaar niet zo groot geweest. ‘In many OECD countries, inequalities are at their highest levels in 30 years and are widening. The top 10% of income earners take home over ten times more pay than the bottom 10%.’

Gini coëfficient

Deze meet de mate van gelijkheid en ongelijkheid. Van 0 tot 1. Waarbij nul staat voor een maatschappij waarin de rijkdom perfect verdeeld is. En één waarbij de ongelijkheid extreem groot is. Check it out, u zult nog versteld staan…

Werk aan de winkel

Het World Inequality Report 2018: ‘We show that income inequality has increased in nearly all world regions in recent decades, but at different speeds. The fact that inequality levels are so different among countries, even when countries share similar levels of development, highlights the important roles that national policies and institutions play in shaping inequality.’

Onze conclusies

Niemand is gelijk. En dat is maar goed ook. Er is met het communisme getracht wèl ‘iedereen gelijk te maken.’ Wat faliekant mislukt is. Doelstelling: formidabel. Ieder geeft naar vermogen en krijgt naar behoefte. Uitwerking: een verschrikkelijke ramp die miljoenen het leven heeft gekost. Denken we maar aan Mao, Stalin en Pol Pot. Het aantal mensenlevens dat het kapitalisme heeft gekost is helaas niet te berekenen, dus daarover kan fel gediscussieerd worden. De wereld is ontegensprekelijk rijker geworden in haar evolutie. Maar de lijfeigenen van de 14de eeuwse Middeleeuwen bestaan nog in bijvoorbeeld de armste delen van India. Slaven bestaan er nog steeds. Alleen is het geen officieel systeem meer. Wij persoonlijk hebben geen enkel probleem met mensen of bedrijven die (extreme) welvaart verzameld hebben. Goed voor hen! Op drie voorwaarden wel.

Ten persoonlijken titel

Die rijkdom moet op een eerlijke wijze behaald worden. Zonder uitbuiting van mens, dier of natuur. Iedere (super)rijke maar zeker ook alle multinationals moeten hun deel, fair share, aan belasting betalen. Lokaal, waar het inkomen verdiend is. Belastingontduiking maar ook belastingontwijking zijn uit den boze. Ten derde en dit gaan we lenen bij de Islam. Met uitzondering van de laagste inkomens zou best iedereen vrijwillig 10 procent van zijn inkomen afstaan aan liefdadigheid. Met gecontroleerde bestemming van die gelden; we zouden dit alles in de blockchain kunnen plaatsen. (Wat vandaag al op kleine schaal plaatsvindt.)

7 reacties

  1. In dit kader zou ik willen opmerken dat binnen onze eigen landsgrenzen het aantal gezinnen dat gebruik maakt van de voedselbank fors is gestegen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar heeft 8 procent meer gezinnen hulp gezocht, maakte Voedselbanken Nederland dinsdag bekend. Zo bericht NU.nl. In 2018 hebben 33.000 gezinnen hulp ontvangen van een voedselbank, in totaal zijn dat 140.000 personen. In werkelijkheid leven nog meer mensen beneden de norm maar melden zich niet uit valse schaamte. Is het niet zorgelijk dat zoveel mensen in een verzorgingsstaat zorg nodig hebben?

  2. Echte rijkdom zit van binnen. Wat heb je aan veel geld en je bent niet gelukkig of je moet altijd maar achterom kijken of je bezittingen beschermen. Wat heb je aan geld als je ziek bent of je voelt je eenzaam. Wat heb je aan geld en je vergiftigd en bewerkt voedsel moet eten. Een mens zou in balans moeten zijn. Met of zonder geld. Teveel geld heb je niks aan. Je kan beter 1 mens gelukkig maken dan enkel aan jezelf te denken. Helaas zijn er nog teveel mensen die meedoen met de hele ratrace en gevoelig zijn voor wat een ander van ze denkt. Nou wat een ander denkt maakt niet zoveel uit. Want denken doen ze toch. Jezelf meer comfort en gezondheid geven is prima maar dit kan ook met simpele huishoudmiddelen. De natuur geeft ons alles. Zo heel veel heb je als mens niet nodig. Voordat je het weet heb je obesitas of suikerziekte of een te hoge bloeddruk. Of raak je depressief door teleurstellingen en verwachtingen die niet uitkomen. We vieren feest in Nederland, van het ene feestje naar het andere feestje, van de ene vakantie naar de andere vakantie. We willen een royale villa,een geleaste auto, nieuwe inrichting, een luxe badkamer, een luxe keuken, alles moet nieuw en tegelijk hebben we het over duurzaamheid. Nou een tegelvloer van 40 jaar is duurzaamheid, en een huis van 120 jaar oud is ook duurzaamheid, en een tweedehands bank is ook duurzaamheid. Maar nee het is niet goed genoeg. Ontevredenheid ten top en pillen slikken tegen depressie en lopen klagen dat de boodschappen vol met flessen wijn zo duur zijn. Ondertussen je suf kopen bij de multimiljonairs zo goedkoop mogelijk rechtstreeks uit China, vervuiling ten top. Zo goedkoop mogelijk omdat we perse een koopwoning moeten hebben en perse een auto, het liefst 3 stuks of meer, en tientallen electrische apparaten, want we zijn zo verwend. Altijd meer en meer. Totdat je inziet dat je hier niet gelukkiger van wordt. Het is één en al waanzin deze maatschappij.

    1. U heeft méér dan gelijk, beste Sylvia. Dank voor uw mooie en juiste woorden. Sta me toe nog het enige verschil te noemen tussen rijke mensen en arme (zuiver op het gebied van bezit aan geld en goederen dan). Rijke mensen hebben gewoon één probleem minder dan armen: geldgebrek.

      1. Vergeet niet dat de behoeftigen een nog veel groter voordeel hebben ten opzichte van de rijken: bij de hier dagelijks voorspelde megacrash zullen de armen niet veel te verliezen hebben.

    2. Gelukkig zijn er nog mensen zoals u, die niet alles vertalen in status en materieel bezit.
      Het is duidelijk dat de in de afgelopen 50 jaar gemiddeld fors toegenomen materiële welvaart in de westerse wereld niet minder fors ten koste is gegaan van ons ideëel en geestelijk welzijn.

      Het is heel menselijk dat verreweg de meesten niet willen (of kunnen) achterblijven in de race naar de heilige koe en het gouden kalf.
      Maar ook in dat opzicht halen velen de eindstreep niet en geraken tussen de wal en het schip, omdat de lat voor hen te hoog ligt. Daarom is er een wezenlijk verschil in de ‘beleving’ van armoede in een van nature ‘armoedige’ omgeving en armoede in een hoogconjunctuur.

      1. Het komt natuurlijk ook door de huidige machthebbers, goed voorbeeld doet volgen.
        Ze komen met allerlei regels voor het volk en zelf hebben ze er maling aan.
        Het volk ziet dit ook en spiegelen zich hieraan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: