2020: Goud en Crypto of toch liever aandelen? (deel 1 van 3)

Kiezen we voor 2020 best voor een safe haven, veilige haven als goud? Tenslotte beleven we anno 2019 de langste stierenmarkt voor aandelen in de geschiedenis. Of rekenen we nog maar eens een jaartje op de drukpersen en hun oneindige stroom van vers geld? Er is een oud beursgezegde dat stelt: ‘don’t fight the Fed’. En de ECB dan en de Bank of Japan en… Want het zijn niet alleen dollars die de markten overspoelen. Wie dit de afgelopen tien jaar navolgde zal zijn portefeuille flink hebben zien aandikken. Kan het beursfeest dan blijven duren tot in het oneindige?

Mijlpalen van de aandelenmarkt

Onderstaande grafiek toont de bull market voor de S&P 500 van 2009 tot 2019. Door dik en dun, met alle ups en downs maar toch meest ups:

Investopedia.com

Terugblik/Vooruitblik

Experten van CNBC kijken terug op de stierenmarkt en vooruit naar 2020. ‘A look back at the year that was, with CNBC’s Scott Wapner and the Fast Money traders, Steve Grasso, Steve Chiavarone, Dan Nathan and Guy Adami.’ Waar gaat deze markt naartoe? We merken veel optimisme op in de titels van artikels en video’s over de beurzen. Twijfel of de al zo lang verwachte recessie zich wel materialiseert. Enkele benoemingen, omschrijvingen zelfs als ’the roaring 20’s’. (Die eindigden in De Grote Depressie!)

Wolkenloze hemel?

De wolken die boven de economie en de wereldmarkten hingen lijken wel weggedreven ondertussen. Er komt naar verluid een ‘wapenstilstand’ tussen China en de VS (lees: een handelsovereenkomst). De Fed is in ‘neutrale positie’ (maar meer renteverlagingen zitten immer in de pijplijn). De consument houdt zich sterk (hoewel die ondertussen de uitputting nabij moet zijn en zich steeds dieper in de schulden werkt). De doemdenkers van de voorbije jaren hebben tot nu toe ongelijk gekregen. Maar zal dat ook zo blijven, want wat brengt 2020?

De wolven

Wie zoals Doug Casey ‘eeuwig’ blijft waarschuwen voor economische, financiële en beursrampen moet vroeg of laat wel eens gelijk krijgen. Het gevaar bestaat dat dit een scenario wordt zoals van ’the boy who cried wolf’. In de fabel roept een jonge herder voor de grap om hulp, omdat zijn schapen zouden aangevallen worden door wolven. Hij herhaalt dit zovele keren dat niemand hem nog gelooft. Tot de dag dat de wolven zich écht vertonen…en niemand die de jongen nog tot hulp snelt. Een andere commentator van datzelfde CNBC toont wel aan de aandelen ‘overbought’ zijn, overkocht.

Orakel

Een omen dat aandelen (veel) te hoog noteren komt van Warren Buffett. Die zit met zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway op maar liefst 110 miljard dollar in contanten. De oudste, rijkste en beste belegger ter wereld ziet nergens meer waarde, value. Hij is immers zo rijk geworden door (zeer) laag te kopen en aandelen zeer lang (liefst ‘oneindig’) vast te houden. Maar verkopen doet hij ook niet. Ondergetekende heeft zo’n vaag vermoeden dat het Orakel van Omaha zijn tijd afwacht. Na de volgende crash, die vroeg of laat moét komen, koopt Buffett gewoon nog meer aandelen bij.

Oudejaar/Nieuwjaar

In deel 2 van dit artikel leggen we goud en cryptomunten onder de loep. Bent u er dan weer bij? Tot morgen! De redactie van Biflatie wenst u ondertussen een vreugdevolle, vredevolle overgang naar 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: