In deel 1 maakten we het bilan op voor aandelen, met voor en tegenargumenten. In dit tweede deel en in het derde en laatste belichten we de kansen voor goud en cryptomuten, het jaar 2020 inluidend. Nog op de valreep van het oude jaar, 31 december 2019, bijzonder nieuws over goud. En wel uit Turkije, een land dat van oudsher een hechte relatie heeft met het gele edelmetaal. ”Takasbank, the central clearing house responsible for the fulfilment of orders transacted through the Borsa Instanbul (BIST) Exchange in Turkey, have announced their physically-backed blockchain platform for gold is now live. Known as the BiGA-Digital Gold Transfer Platform, it will allow for the transfer of ownership of gold‘…between participating banks 7/24

Old meets new

Of hoe oud (duizenden jaren) nieuw (tien jaar) ontmoet in de 21ste eeuw. De blockchain, deze distributed ledger of gedecentaliseerd grootboek, is stilaan niet meer weg te denken in het sociaal-maatschappelijk en economische leven. Van het Rode Kruis tot Microsoft en van China tot de VS. Het is deze al dan niet toevallige uitvinding waarop dankzij Satoshi Nakamoto bitcoin het leven zag. We schrijven 2009 toen BTC nog slechts onder een handvol adepten circuleerde. Voor een minieme $0,009. Om een voorlopig hoogtepunt te bereiken in december 2017 van $20.000. We schrijven ’toevallig of niet’ omdat die blockchain een heel eigen leven is gaan leiden. Wat de illustere onbekende (man, vrouw of collectief) tien jaar geleden nog niet kon voorzien.

De gift

Ofwel zit de nerd Satoshi anno 2020 nog steeds in een donker kamertje, omringd door zeven computerschermen en toetsenborden. Of ergens op een exotisch strand, immer anoniem, met zijn immense digitale fortuin van een welverdiende rust te genieten. Als dan niet omringd door drie plaatselijke schoonheden, pina colada in de hand. Hoe dan ook, de gift die Satoshi aan de mensheid deed, zal o.i. nog een ongeziene impuls geven aan het leven. Maatschappelijk, economisch (tal van banen scheppend) en last but not least: monetair. De bedoeling van bitcoin was en is: van de mensen, voor de mensen. Het ‘geld’ terug aan de burger geven; in eigen beheer, zonder inmenging van overheidswege. Want die overheden: ze hebben me er een zootje van gemààkt…?!

Onvergelijkbaar

We zien op Twitter iemand die afficheert dat bitcoin met 9.000.000 procent gestegen zou zijn. Negen miljoén procent! Indrukwekkend maar…wanneer we hélemaal terugkeren naar het jaar 2010? (Want in 2009 circuleerde de munt slechts onder de allereerste adepten.) Dan zien we dat in maart 2010 1 BTC $0,003 waard was. ‘On 17 March 2010, now-defunct BitcoinMarket.com started operating as the first bitcoin exchange.’ Wanneer we de bitcoinkoers van 1 januari 2020 ($7183) daarmee vergelijken, dan is de winst zelfs een hallucinante 239 miljoen procent!! We zullen maar niet dezelfde berekening maken voor het voorlopige hoogtepunt van BTC zeker, in december 2017… Toch: eender vanaf wanneer in het eerste jaar of de eerste jaren je ook rekent, dit soort winsten is met absoluut niets te vergelijken.

BTC aan $250.000

Het staat wel vast dat zelfs al wordt, op een gegeven moment in de toekomst, àl het geld ter wereld door bitcoin vervangen, opnieuw met miljoenen procenten stijgen uitgesloten is. Een premisse die zo al onrealistisch is trouwens. We kunnen een theoretische berekening maken van de maximum waarde die BTC ooit zal kunnen bereiken. Tim Draper, superinvesteerder, ziet BTC naar $250.000 stijgen. Laat ons met die fenomenale koers starten. Er zijn afgerond 18 miljoen BTC in omloop. (Waarvan vermoedelijk zo’n 3 miljoen voorgoed verloren is gegaan, maar dit terzijde.) Wanneer die elk $250.000 waard worden, dan kom je op een bedrag van $vierduizendvijfhonderd miljard. 4,5 Trillion of biljoen dollar dus. Vergeleken met al het geld op aarde in omloop, zo’n 80 trillion dollar en dollar tegenwaarde… hmm. Het zou betekenen dat ‘slechts’ 5,6 procent van alle geld door bitcoin wordt vervangen.

93 Procent

Niet onmogelijk dus, toch, theoretisch? Dan spreken we zelfs nog niet over alle ‘wààrde’ of als waarde aanzien in omloop: de derivaten, afgeleide financiële producten. Maar laat ons even terug op aarde keren en met beide voeten op de grond blijven. Tenslotte zegt de kalender vandaag 1 januari 2020. En zit de bitcoinkoers reeds een half jaar in een neerwaarts trendkanaal. Niet dat de bitcoin hodler ontevreden moet zijn met de koerswinst behaald in 2019. BTC startte dat jaar aan $3715 en eindigde op $7180. Oftewel plus 93 procent. Wat zou een verdere koersstijging in 2020 in de weg staan? Heel wat crypobezitters zetten in op het effect van de halving

Halving

De beloning voor het mijnen van bitcoin halveert elke vier jaar. In 2012 en 2016, de eerste twee halvings, was het koerseffect honderden procenten erbij. De mijners verkopen immers telkens minder bitcoin, de helft minder. Wanneer er minder (snel) munten op de markt komen, treedt er een zekere ‘schaarste’ op, wat de koers logischerwijs ten goede komt. De kans is groot dat de bodem van BTC reeds binnen is of was, einde 2019. Dat is toch wat Investinghaven.com als een waarschijnlijkheid ziet. Aan de hand van de daggrafiek van BTC wordt dit aangetoond. Wie de technische analyse aanhangt van de Fibonacci theorie, merkt dat de koers deze precies gevolgd heeft.

CBDC

Wat ook voor verder stijgende koersen kan zorgen, als nieuwe impuls, is China’s CBDC, central bank digital currency. Naar verluid werkt het land hier sedert vijf jaar (!) aan. De lancerig wordt dit jaar, in 2020 verwacht. Financialexpress.com meent te weten dat het een tokenized yuan wordt. De nationale munt vervat in een token. ‘The consensus is that the token will be a private blockchain, a peer-to-peer network for sharing information and validating transactions, with the People’s Bank of China in control of who gets to participate. To begin with, the currency will be supplied via the banking system and replace some part of physical cash. That won’t be hard, given the ubiquitous presence of Chinese QR code-based digital wallets such as Alipay and WeChat Pay.’

Controle

Zal dit het ultieme controlemiddel worden voor controlefreak China? Dan gaat het wel volledig tegen de geest en bedoeling in van Satoshi’s nalatenschap aan de mensheid. In de zin van méér centralisering, door de overheid dan, in plaats van net minder, via decentralisering…

Wordt vervolgd?

Financialexpress gaat zelfs zo ver het een bom onder de bankenwereld te noemen. En dat dit Chinese voorbeeld wel eens nagevolgd zou kunnen worden. Omdat de banken naarstig op zoek zijn naar nieuwe inkomsten, sinds de meeste rentevoeten negatief zijn. Plus de waarschijnlijkheid dat ze niet het gras onder hun voeten willen laten wegmaaien. ‘It may start small, but the digital yuan can disrupt both traditional banking and the post-Bretton Woods system of floating exchange rates that the world has lived with since 1973. No wonder that for China, “blockchain and the yuan digital currency are a national strategic priority — almost at the level of the internet,” says Sanford C. Bernstein & Co. fintech analyst Gautam Chhugani.’

Jazeker

Een van de eerstvolgende dagen zijn we bij u terug met het derde en laatste deel van dit lange artikel. Dat dan exclusief over goud zal handelen. Tot heel vlug dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: