Na aandelen besproken te hebben (deel 1) en crypto (deel 2) sluiten we af met een ‘schitterend’ einde. Schitterend omdat dit één van de talrijke eigenschappen is van goud. In de vorm van juwelen dan. Er bestaat een oud adagium omtrent het gele edelmetaal dat stelt: zo de dollar gaat, zo gaat goud. In de tegengestelde richting dan wel. De reden is eenvoudig. Een lagere dollarkoers en dus een lagere goudprijs maakt het edelmetaal goedkoper in andere munten. Sinds midden 2018 is er echter iets ongewoons aan de hand. De goudprijs stijgt, terwijl ook de dollar in waarde toeneemt. Dat kunt u op deze grafiek zien.

Als het systeem instort

In bovenstaande tweet wordt het fenomeen ook opgemerkt. Door de latente vrees voor een (wereld)recessie, worden er kapitalen in de Amerikaanse dollar gestoken. Die dollar wordt meer en meer gekocht. Want ongeacht heel wat minder goede toekomstperspectieven voor de dollar op termijn, men blijft er naar ‘vluchten’. Dit terwijl ook goud zo’n vluchtheuvel historisch biedt. Vrees voor economische, monetaire en andersoortige calamiteiten, maakt dat beleggers meer goud kopen. Maar ook overheden vullen de laatste jaren enthousiast hun kluizen. Markant was in deze de uitlating van de Nederlandse centrale bank in oktober 2019. ‘Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen.’ 

To the moon

We merken dus dat in 2019 de dollar stijgt, én de goudkoers, én ook de aandelenbeurzen. Deze laatste reeds sinds tien jaar. Einde 2015 kende de goudprijs zijn dieptepunt rond 1000. Om anno januari 2020 met 50 procent te zijn gestegen. Voeg daar nog genoemde waardetoename van de Amerikaanse dollar aan toe. Plus, last but not least, een bitcoin, de digitale munt die met zo’n 90 procent in waarde steeg? Het is een vreemde, ongewone mengelmoes.

Voor elk wat wils

Je kunt zo opmerken: dus àlles stijgt in koers, in waarde? Jawel en dat kan ook best. Verschillende soorten beleggers, van particulieren tot professionals, van beleggingsfondsen tot overheden, zitten in verschillende markten. De markten in kwestie hebben een zeer uiteenlopende omvang ook. Met de cryptomunten markt als de allerkleinste. Een wat grotere zijnde de goudmarkt. En die van aandelen als allergrootste.

Alternatief

Goud is een zogenaamde ‘alternatieve belegging’. Dit bekeken vanuit het standpunt van een belegger, wat u en ondergetekende verondersteld ook zijn. Daarover gaat immers deze driedelige artikelreeks: wat zal het beste presteren in 2020. Hoewel u deze teksten ook vrijblijvend tot u kan nemen natuurlijk, beste lezer. Om gewoon meer te willen weten, vernemen over de onderwerpen in kwestie. Bij beleggen gaat het maar om één ding en dat is: opbrengst. De Engelstalige benaming heet R.O.I. Return on investment. We investeren, beleggen, om een zeker resultaat, opbrengst te verkrijgen. We laten a.h.w. geld voor ons werken. Liefst zo veel en zo hard mogelijk uiteraard.

Geschiedenis

Stierenmarkten in aandelen hebben historisch gezien een maximale looptijd van tien jaar. Zo gezien kan die van 2009 tot 2019 stilaan op zijn einde lopen. Cryptomarkten: deze munten en tokens zijn allemaal na 2009 ontstaan dus historisch valt er nog niet veel over te zeggen. Wel is de koersstijging van bitcoin (met miljoenen procenten!) de grootste ooit in de geschiedenis. En zeker indrukwekkend omdat het op zo’n relatief korte periode gebeurde. Goud bestaat het allerlangst, vele duizenden jaren. Van de drie is het ook het enige tastbare: je kunt het kopen, vasthouden, wegbergen, fysiek.

Goud in 2020

Het opvallendst vinden wij de stijging tegelijkertijd van én de dollar, én de goudkoers. Dus wat zal dat wel geven wanneer de Amerikaanse munt te zijner tijd terug in waarde zou dalen? Zal dalen? Moet dalen? Want dat is zeker wat de Trump administratie ambieert. En waaraan buitenlandse krachten werken. (Denk bijvoorbeeld aan de plannen voor een cryptomunt voor moslimlanden; alweer een terugtrekking uit de Amerikaanse munt.) Plus het feit dat ook meer en meer centrale banken goud aanschaffen, meer dan ooit zelfs. Alsof deze ‘weten’ dat er donkere wolken aan de horizon gaan verschijnen. Dit is geen beleggingsadvies; niets van wat op Biflatie verschijnt trouwens is ooit bedoeld als beleggingsadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw portefeuille. Biflatie draagt geen enkele verantwoordelijkheid in deze. Dit gezegd zijnde, ziet de toekomst van goud er heel goed uit voor dit jaar, 2020. Het lijkt dan ook het veiligst minstens een deel van uw portfolio in het gele edelmetaal te stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: