2021: virus onder controle, economie out of control

We naderen het einde van een turbulent jaar. Het jaar 2020 willen we liever snel vergeten. We kijken gretig vooruit naar het nieuwe kalenderjaar want we hebben een vervelend jaar achter de rug. Dat zullen velen met mij eens zijn. Er heerst al weer enig optimisme nu belangrijke handelslanden zoals de VS en GB zijn gestart met vaccineren tegen Covid-19 terwijl Nederland volgt op 8 januari. Dat is waar beleggers het eerst naar kijken, de landen waarmee we belangrijke handelsbetrekkingen onderhouden.

Versoepeling blijft dilemma

Hoe eerder de westerse economieën zijn gevaccineerd hoe beter voor de internationale handel en uiteraard de standen van de beursbarometers. Het is kortzichtig denken omdat landen waar infrastructuur en logistieke middelen slecht geregeld zijn veel later volgen. Dat betekent dat er nog lang waakzaamheid is geboden voor het internationale vlieg- en handelsverkeer want de verspreiding van het virus uit ‘onveilige’ landen kan de boel weer makkelijk op slot zetten. Inzetten op versoepeling van lockdowns blijft vooreerst een dilemma.

Virologen blijven kritisch

De vraag is hoe snel de bevolking ingeënt zal zijn. Een vertraging om logistieke redenen kan makkelijk ontstaan. Een deel van de bevolking zal het vaccin weigeren. Voorlopig lijkt dat een klein deel te zijn, maar er kan twijfel toeslaan als er gaandeweg het vaccinatieprogramma op termijn bijwerkingen optreden. Naar verwachting zal het merendeel van de bevolking zich laten prikken waardoor de verspreiding van het virus langzaam zal indammen. Vaccinatie van de totale bevolking is een utopie. Hoe groter de groep ingeënte personen, hoe trager de verspreiding van het virus zal verlopen en uiteindelijk uitdooft. ‘Bigfarma’ klopt zich op de borst, virologen blijven kritisch en zijn bang voor te snelle versoepelingen.

Vergeet de pandemie

Ingewijde economen zijn pessimistisch en vrezen na de versoepelingen slechts een korte opleving van de economie met daarna een volledige inzinking. Het feestje op de heropende terrassen zal kort maar hevig zijn. Om de economische schade van lockdowns in te lopen is een hoger groeipercentage nodig dan we hadden in de jaren voor 2020. De gekweekte angst onder de bevolking is niet zomaar weg te praten met opbeurende praatjes van een minister-president die zal oproepen om vooral het opgepotte geld zo snel mogelijk weer uit te geven. Vergeet de pandemie, het was slechts een epidemie, we gaan er weer volop tegenaan. “Kom op mensen, durf te leven!” Zouden dat de nieuwe teksten worden op de persconferenties van een herkozen Mark Rutte? We gaan het zien na de verkiezingen. 

Beleggers zijn al geïnjecteerd

Er is wel optimisme onder beleggers die hopen dat het virus eind 2021 is verdreven. Beleggers kijken wat verder vooruit dan de massa waarvan een steeds groter deel bezig is om te overleven. Financiële markten hebben al lange tijd een streepje voor. Beleggers zijn als eersten geïnjecteerd met het goedkope geld van centrale banken. Door te strooien met lage rentetarieven en het opkopen van overtollig schuldpapier van banken met hellende balansen zijn beleggers antidepressiva middelen toegediend. De elite is weer ruim bevoordeeld boven de massa. Jan met de pet staat straks in een lange rij in de prikstraat met zijn oproep voor een bevrijdende spuit. Een stempel op een briefje die je vervolgens toont bij de deur van het theater en de balie van het reisbureau zodat je weer vrij kunt bewegen. Dat lijkt een toekomstig scenario van een maatschappij die voorlopig is ondergedompeld in angst.

Verstoten uit de maatschappij

De verplichting om te vaccineren is niet vastgelegd in de wet, zelfs niet in de noodwet. Aha, we leven dus in een vrije democratie met zelfbeschikkingsrecht. Fijn om te weten. Toch heerst momenteel de discussie in de samenleving of je zou kunnen worden uitgesloten van deelname aan openbare activiteiten want er rust een smet op jou als je geen briefje hebt. De smet van een mogelijk besmet persoon. Verstoten uit de maatschappij. Zal dat het scenario worden in 2021? Dat griezelt mij toe. Ik ben één van diegenen die twijfelt over het vaccin, vooral nu de overheid ons gaat voorlichten met zoetsappige spotjes met bekende NL’ers. Ik krijg weer het gevoel een kuddedier te zijn die schaapachtig wacht tot de goede herder het hek open doet voor de groene weide waar het sappige gras groeit. Ik zal niet de eerste zijn, was vroeger ook nooit de eerste die na één nachtvorstje het ijs op ging. Ik vrees dat in de maatschappelijke discussie de twijfelaars het dunne ijs op worden geduwd. Het zal de nodige argwaan opwekken bij kritische denkers.

Zonder spuit niet uit

Natuurlijk snak ik net als ieder ander naar meer vrijheid na een langdurige lockdown, maar het wil er bij mij niet in dat ik de totale vrijheid kan terug verdienen door middel van pressie. De druk die voortkomt vanuit een maatschappelijke discussie, aangedreven door de overheid. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat. Ik herinner even aan mijn eerdere opmerking dat het virus minder kans krijgt als een groot deel van de bevolking is ingeënt. Ik ben kritisch op al hetgeen dat mij door de overheid wordt opgedrongen als zijnde goed voor ons. Of ik bang ben om in ongenade te vallen bij familie of kennissen? Niet meer welkom op verjaardagfeestjes en zo. Misschien wel, want ik houd wel van een feestje. Ben een sociaal dier, wil aandacht en geaaid worden. Zie hier mijn dilemma en mijn zwakheden. Dan toch maar de spuit? Ik zie ‘m al voor me, die kreet: “zonder spuit niet meer uit.”

Voorspellingen

Ach ja, ik ben ook maar een mens van vlees en bloed en dus beïnvloedbaar op het punt waar mijn zwakheden liggen. Als je een sociaal dier een worst voorhoudt dan hapt ie snel toe. Ik ga mij melden bij de prikstraat die mij beloont met een avondje gratis stappen. Ha, ha, dat wordt met een stappenteller het donkere bos in. De beloning voor de opgedrongen prik. Zie ik beren op de weg? Nee hoor, ik loop te hoop tegen een kudde beleggers die van schrik hetzelfde donkere bos in vluchten. Die massaal naar de uitgang van de beurs vluchten als blijkt dat de injecties van goedkoop geld op termijn niet meer werken. Dat is wat ik verwacht ergens in 2021 of 22. Laat ik ook eens een voorspelling doen, zo vlak voor het einde van het jaar. De massa media staan nu ook weer vol met de meest vreemdsoortige voorspellingen van zonderlinge paragnosten. We zouden een “noorder-euro” krijgen, zo voorspelt iemand in de brave Telegraaf.

Een doorgetrokken lijntje

Zo kunnen we alles bij elkaar fantaseren. Liefst de dingen die we graag willen zien. Gelukkig komen veel bizarre voorspellingen niet uit. Je kunt de ontwikkelingen in een complexe maatschappij niet voorspellen op basis van helderziendheid. Je kunt hooguit analyseren op basis van waarnemingen. De keiharde feiten op een rijtje zetten en dan het lijntje doortrekken. Dat gaat niet met een meetlat. Het lijntje kun je niet recht trekken omdat het lijntje langs veel obstakels moet worden getrokken. Die obstakels zijn niet weg te gommen op 31/12 om 00:00 uur. Daarom is mijn doorgetrokken lijntje naar 2021 behoorlijk onzeker en kartelig. Mijn humeur is een tikkeltje in mineur en daarom zal het lijntje meer naar beneden hellen dan schuin naar boven lopen. Dat is mijn “voorspelling” voor 2021. Ja, als we toch massaal willen geloven in paragnosten dan doe ik mee. Heel simpel, het gaat om de poen, maar we moeten met minder doen. Er is teveel krediet, maar niemand die het ziet. Bankbalansen bezwijken onder het gewicht, de flappen pleuren ons in het gezicht. Ach, het is maar een gedicht.

GW

Eén reactie

  1. Als we dan toch bezig zijn, laten we ook eens gek doen: Mijn voorspelling: forse downturn vanaf September 2021. Misschien al vanaf Juli. Wereldwijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.