3 Chinese banken staken kredietverlening

0

Ten minste 3 grote Chinese banken hebben in januari 2010 de kredietverlening tijdelijk stopgezet. De stopzetting van de kredietverlening is het gevolg van de maatregelen van de Chinese centrale bank om de kredietverlening aan banden te leggen om zo de inflatierisico’s te beteugelen en de formatie van ‘luchtbellen’ in onroerend goed en andere waardepapieren te voorkomen. In het afgelopen jaar steeg de kredietverlening in China tot een recordniveau van 9,6 biljoen Yuan ($1,4 biljoen), bijna een verdubbeling van de leningen in 2008, als gevolg van de economische stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid. Nu de economie is teruggekeerd naar een tweecijferige groei, heeft de Chinese overheid haar focus verlegd naar het beteugelen van de inflatierisico’s.

Volgens een persoon bekend met de situatie heeft Industrial & Commercial Bank of China Ltd, de grootste kredietverstrekker van het land, afgelopen vrijdag haar kantoren in Beijing de opdracht gegeven geen nieuwe leningen meer te verstrekken voor de rest van januari. Het is onduidelijk of de stopzetting van kredieten alleen betrekking heeft op Beijing of ook geldt voor het gehele land.

Daarnaast heeft China Citic Bank Corp in de afgelopen week de kredietverlening in Shanghai gestaakt omdat de lokale filialen al de maandelijkse quota voor nieuwe leningen in de stad hadden bereikt, verklaarde een vertegenwoordiger van China Citic Bank in Shanghai. “De People’s Bank of China en het hoofdkantoor (van China Citic Bank) hebben ons verteld de mate van kredietverleningen te controleren”, stelde de vertegenwoordiger van de bank. Volgens hem heeft het hoofdkantoor geen opdracht gegeven aan alle kantoren om de kredietverlening in het gehele land te staken en zullen de kantoren in Shanghai volgende maand de kredietverlening herstarten.

Vorige week liet een anonieme vertegenwoordiger van Bank of China Ltd al aan Dow Jones Newswires weten dat de door de staatgecontroleerde kredietverstrekker opdracht heeft gegeven geen nieuwe leningen meer te verstrekken. De tijdelijke stopzetting van de kredietverlening in China is naar verwachting niet alleen beperkt tot deze drie banken. Dong Tao, een econoom van Credit Suisse, laat dinsdag in een rapport weten dat zes van de zeven Chinese banken die hij heeft gecontacteerd, hebben bevestigd dat ze de kredietverlening vanaf 19 januari 2010 in het gehele land hebben gestaakt. Tao noemt de banken in zijn rapport niet bij naam en wilde desgevraagd geen commentaar geven.

Het door de staatgecontroleerde Shanghai Securities News meldde dinsdag op basis van anonieme bronnen dat de Chinese banken in de eerste twee weken van januari voor meer dan 1 biljoen Yuan aan leningen hebben verstrekt, ofwel meer dan het dubbele van het maandelijkse gemiddelde van 400 miljard Yuan over de tweede helft van 2009.

In een poging om de inflatierisico’s te beteugelen heeft de Chinese centrale bank dit jaar al de omvang van de reserves die banken moeten aanhouden verhoogd met 0,5 procentpunt, om zo de beschikbare middelen voor kredietverlening te verminderen.

Via: DowJones

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.