In het eerste kwartaal van 2011 is het aantal bijstandsuitkeringen aan personen tot 65 jaar verder opgelopen. Eind maart 2011 zijn 315.000 bijstandsuitkeringen verstrekt, bijna 8.000 meer dan eind 2010. Het eerste kwartaal van 2011 is het negende kwartaal op rij met een toename van het aantal uitkeringen. Vanaf begin 2009 zijn er 56.000 bijstandsuitkeringen bijgekomen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In het eerste kwartaal nam naar verhouding het aantal bijstandsuitkeringen onder jongeren het meest toe. De sterkste stijging deed zich voor bij de mannen tot 27 jaar. De toename in die groep bedroeg 8%. Onder de mannen in de leeftijdsklasse 27-35 jaar steeg het aantal bijstandsuitkeringen met 6%. Ter vergelijking: de toename van het totale aantal bijstandsuitkeringen in het eerste kwartaal bedroeg 2,5%.

De inkomensvoorziening van de Wet investeren in jongeren (WIJ) is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 18 tot 27 jaar. Eind maart 2011 werden in Nederland 36.000 WIJ-uitkeringen verstrekt. Dit komt overeen met bijna 12% van het totaal aantal bijstandsuitkeringen aan personen jonger dan 65 jaar.

6 reacties

  1. Dit kabinet pakt chronisch zieken en gehandicapten keihard aan, alsof zij ongewenst zijn in de samenleving. Dit is een grote schande! Moeten arbeidsgehandicapten soms door de Bilderbergers hard aangepakt worden? Daar lijkt het wel op.

  2. @M: WAt een gebazel over deze overheid en de bilderberg. Er staat gewoon dat er meer bijstandsuitkeringen zijn verstrekt. Er worden ook steeds meer mensen ontslagen. Dat de verplichtingen voor bijstandsgerechtigden om werk te zoeken worden aangescherpt lijkt me alleen maar een goede zaak.

  3. Ik heb even doorgeklikt naar de CBS-site.

    In april 2011 staat de werkeloosheid (volgens het CBS) op 392.000
    Er worden 262.000 WW-uitkeringen uitbetaald.
    En er worden 315.000 bijstandsuitkeringen betaald.

    262.000 + 315.000 = 577.000
    en geen 392.000

    Rara hoe kan dat?

  4. @Dré:
    [quote]Dat de verplichtingen voor bijstandsgerechtigden om werk te zoeken worden aangescherpt lijkt me alleen maar een goede zaak.[/quote]

    Dat vind ik ook terecht, ik bedoel dan ook de Bijstandsgerechtigden die wel kunnen werken, maar het niet willen. Maar mensen die wegens een chronische ziekte of een handicap niet meer kúnnen werken en dus noodgedwongen van een uitkering moeten leven, die dienen ook ontzien te worden. En dat doet dit kabinet helaas niet, die laat chronisch zieken en gehandicapten maar aan hun lot over. En dat is echt ronduit asociaal!

  5. M
    Volgens mij haalt M enkele dingetjes door elkaar.
    Dat Bijstand + WW samen moet bekeken worden is een goede opmerking. M heeft het hier over WAO en Wajong. Zijn er nog eens 900.000.
    577.000 + 900.000 zijn al 1.477.000. Komt nog de AOW bij, en dan hebben we ze allemaal.
    Dat op een beroepsbevolking van 600.000 waaronder 1.000.000 ambtenaren.
    Je hoeft ook niet veel school gehad te hebben om uit te rekenen dat dit niet eeuwig houdbaar blijft. Wat Marc faber al zo vaak heeft gezegd: Wat Griekenland nu treft, treft uiteindelijk HEEL Europa. En daar gaat hij gelijk in krijgen. De schulden van Noord Europa zijn ook gigantisch de pan uit gerezen!

    Dus, beste M, hoe “sociaal” moet je zijn als het geld op is en de staat failliet is?
    We gaan dit allemaal zien.

  6. @Gerard:
    [quote]Dus, beste M, hoe “sociaal” moet je zijn als het geld op is en de staat failliet is?
    We gaan dit allemaal zien.[/quote]

    Sociaal betekent niet de uitkeringsgerechtigde knuffelen met een uitkering en maar thuis op de bank zitten, maar vooral ook uitkeringegerechtigden kansen bieden om te participeren naar vermogen in de samenleving. Voor de één is dat Arbeidsmatige Dagbesteding kader AWBZ, voor de ander is dat de WSW en voor weer een ander begeleid werken in het bedijfsleven met loondispensatie en jobcoaches.

    Maar helaas wil dit kabinet daar fors op bezuinigen en chronisch zieken en gehandicapten laten kreperen van de armoede, hun wordt de mogelijkheden ontnomen om mee te doen in de samenleving. Ik krijg hierbij het gevoel dat dit kabinet chronisch zieken en gehandicapten tot ongewenste burgers heeft verklaard die niet meer mee mógen doen in de samenleving. En dat is echt superasociaal, wat wil je met de PVVD!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: