622.780 Nederlandse bedrijven in de gevarenzone door coronacrisis

Bijna 1 op de 5 Nederlandse bedrijven wordt bovengemiddeld geraakt door de huidige coronamaatregelen. Ook financieel gezonde bedrijven ondervinden zware impact Dat blijkt uit een eerste doorrekening van bedrijfsinformatiespecialist Graydon op basis van de financiële gezondheid van het Nederlandse bedrijfsleven en de huidige economische situatie. Van alle bedrijven die in februari 2020 nog te boek stonden als financieel gezond, verkeert nu 16,5 procent in moeilijkheden. 

Echte economische klap komt nog

“De schade aan het bedrijfsleven is fors en de cijfers stemmen dan ook triest”, zegt Mandy Stevens van Graydon Nederland. “Wij zijn niet gewend om dit soort cijfers te moeten publiceren.” Momenteel bevinden 622.780 bedrijven zich in de gevarenzone door de huidige coronacrisis, oftewel één bedrijf op vijf. “De gevolgen zijn dramatisch, zeker gezien de verwevenheid van onze economie.” Toch zijn er ook bedrijven die op dit moment weinig tot geen impact van deze crisis ondervinden. “Twee ondernemingen op vijf zijn nog steeds in staat de bedrijvigheid voort te zetten onder deze omstandigheden. Op de lange termijn is echter de verwachting dat ook op deze bedrijven de impact groter zal worden.”

Survival of the fitest

Data-analisten van Graydon maakten inzichtelijk wat de financiële gezondheid van bedrijven was voor aanvang van de eerste kabinetsmaatregelen en de grootte van de impact die ze hiervan ondervinden. “Uiteraard hebben financieel gezonde bedrijven meer draagkracht om deze situatie te doorstaan, toch zie je dat ook bijna zeven procent van deze bedrijven nu in zwaar weer zit”, licht Mandy Stevens, commercieel directeur van Graydon Nederland, toe.

75% Horecabedrijven hard getroffen

Van alle sectoren wordt de Horeca momenteel het hardst getroffen. 73 procent van alle horecabedrijven wordt bovengemiddeld geraakt. “Dit komt met name als gevolg van de sluiting van de eet- en drinkgelegenheden tot zeker 28 april. Een groot deel daarvan kent een bovengemiddeld grote impact, het is dan ook maar de vraag of zij het op de lange termijn zullen overleven”, ziet Stevens. Ook de Transport & Logistieksector heeft het zwaar. Daar wordt 39 procent van de bedrijven flink getroffen. Verder ziet Graydon dat de maatregelen ook veel impact hebben op de Cultuur, sport en recreatiesector (38%) en de Overige dienstverlening (37%), waaronder bijvoorbeeld kappers en schoonheidssalons. Er zijn echter ook sectoren waar de maatregelen vooralsnog een minder grote impact lijken te hebben, zoals de Winning van Delfstoffen, Landbouw en Visserij en (semi-)Overheid.

3 reacties

 1. Op https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5085661/rabobank-krimp-economie-negatief-corona-crisis-covid-19 “https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5085661/rabobank-krimp-economie-negatief-corona-crisis-covid-19” het volgende:

  Rabobank: Nederlandse economie krimpt 5 procent, in het beste geval

  In het gunstigste scenario krimpt de Nederlandse economie dit jaar harder dan in 2009, verwachten economen van Rabobank. Duurt de ‘intelligente lockdown’ tot september, dan komt de krimp uit op 14 procent. “Dit moeten we uit alle macht voorkomen.”

  Zie ook https://economie.rabobank.com/publicaties/2020/april/nederlandse-economie-krimpt-dit-jaar-harder-dan-in-2009/

  1. Nou het gaat langer duren dan 1 Juni, als ik de media mag geloven. Ergens tussen 1 Juni en half Augustus, iets wat ik al extreem lang en schadelijk vind in economische termen gezien dan. Verwacht eerder iets tussen de 8 en 12%.

   1. Ik zie heel veel agenda’s die pas 1 september weer beginnen. En als er al maatregelen worden versoepeld is dat onder voorbehoud en kunnen zo weer teruggedraaid worden en volgens sommige deskundigen geldt dat ook voor 2021 tenzij er voortijdig een goed werkend vaccin wordt gevonden. Er zijn wel alternatieve middelen zoals hydrogynechloroquine met bevredigende resultaten maar daar vaart de big pharma niet wel bij en ze willen wetenschappelijke onderbouwing en dat duurt met alle bureaucratie net zo lang als zoeken naar een vaccin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente reacties

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: