Volgens analisten van Exclusive Analysis, een research bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk die economische en politieke risico’s in kaart brengt en onafhankelijke voorspellingen doet, is de kans op een bankencrisis door de schuldenproblemen in Europa aanzienlijk toegenomen. Omdat er nog veel onzekerheid heerst omtrent Griekenland en een default nog steeds niet is uitgesloten, neemt de kans op een domino effect en een bankrun toe.

Ook de aanhoudende soap rondom Berlusconi in Italië heeft geen positief effect op de financiële markten. Ondanks dat Silvio heeft aangegeven dat hij zal vertrekken nadat de plannen voor economische hervormingen zijn doorgevoerd, is de rente op de tienjarige Italiaanse staatsobligaties naar 7,3% gestegen. Boven het niveau van 7% kregen Ierland en Portugal een bailout, maar iedereen weet dat Italië niet te redden valt, het land is too big to bail. Er zijn dus verschillende redenen waarom de kans op een bankencrisis aan het einde van november 2011 volgens Exclusive Analysis is toegenomen tot 65%.

Het meest voor de hand liggende scenario is volgens de onderzoekers een plotselinge crisis waarin de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en opkomende economieën (de BRIC’s) weigeren om via het IMF de eurozone financieel te helpen. In het slechtste geval zal Griekenland en Portugal binnen korte tijd failliet gaan en zal dit leiden tot een diepe recessie en sociale onrust.

Alsof dat nog niet genoeg is waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds voor een ‘verloren decennium’, als er nu niet snel iets aan de problemen wordt gedaan. Christine Lagarde, die de taken van DSK heeft overgenomen, sprak op het financial forum in Peking over ‘zwarte wolken aan de lucht’ en een ‘neergaande spiraal van onzekerheid’. En dan doelde Lagarde voornamelijk op de onwikkelde economieën. Het gaat in Europa en Amerika namelijk slecht in vergelijking met de emerging markets. De verwachtingen voor de economische groei in de geïndustrialiseerde landen is dit jaar al een aantal keer naar beneden bijgesteld en de kans op een nieuwe recessie neemt toe.

Ook in Nederland valt de economie stil. De Nederlandse Bank liet dinsdag weten dat de economie in Nederland in het 3e kwartaal nog met 0,2% groeide ten opzichte van de voorgaande drie maanden, maar dat het verwacht dat we in het vierde kwartaal van 2011 te maken gaan krijgen met een economische krimp van 0,1%. DNB wijst voornamelijk op het dalende vertrouwen onder consumenten. De berekeningen zijn gedaan aan de hand van een nieuwe meetmethode, de zogenaamde DFROG. Dit is een dynamisch factormodel, die vooral goed in staat is om de korte termijn van het bbp te bepalen, vooral tijdens recessies.

Nog even terugkomend op de voorspellingen van het Engelse Exclusive Analysis. Ze schatten de kans 25% dat het in de Europese Unie maar een beetje door blijft modderen, net zoiets als de afgelopen maanden. Maar het lijkt erop alsof doormodderen geen optie meer is, aangezien het bloedbad op de obligatiemarkten en in het specifiek de Italiaanse staatsobligaties. Het lijkt erop alsof Draghi, de nieuwe voorzitter van de ECB, in tegenstelling tot zijn voorganger Trichet, vooralsnog de hand op de knip houdt De grote vraag is wanneer de G20 weer in crisisberaad zal zitten.

@Koen Dil

21 reacties

  1. Ik denk dat het omvallen van Italië een enorme schokgolf door de E.U. doet veroorzaken. Mensen halen massaal hun geld van de banken, massawerkloosheid, veodseltekorten, rellen op straat en een complete revolutie waarbij de Occuppy-beweging helemaal niets bij voorstelt!

  2. Trichet had beloofd de banken te voorzien van onbeperkte liquiditeit, zou super Mario dit ook doen? Ik schat dat die kans groot is. Het is zo n kleine moeite, even een getal in de computer tikken en dan op enter drukken….

  3. Snap niet goed waarom [u]nu[/u] op dit moment de goudprijs niet (verder) oploopt, maar dat wel doet op moment van even iets meer positieve beursbewegingen. Wat politiek ook doet de geldontwaarding gaat toch met grote stappen door

  4. Maar hoe gaat dit nu verder? We worden bezig gehouden met Berlusconi, maar daar ligt het probleem niet. De schulden zijn het probleem en die veranderen die zomaar door een politieke machtsverschuiving. En hij is natuurlijk nog niet weg. Hij kan wel meer zeggen, dan wordt het een tweede Gadhaffi en moet hij op de vlucht, helemaal voor de Italiaanse vrouwen, want die mogen hem al helemaal niet.

  5. Is de kern van het probleem niet dat er al decennia een tanende concurentiepositie is t.o.v. opkomende economieën en daardoor te weinig werk (lees arbeid) en winst. De economische groei is de laatste decennium gekocht op de pof. Die rek is er nu ook uit. Het is fataal en de politiek weet het maar komt niet uit de kast, want dat betekent zoveel als chaos en anarchie. Ben benieuwd wat er de komende tijd gaat gebeuren.

  6. Ja het is waar dat er een banken crisis is maar die is er al meer dan 3 jaar , we kunnen er echt vanuit gaan nu dat de financiele elite de volledige macht hebben over de politiek ook dat de grootste instellingen in leven gouden zullen worden. Ze blijven aan het infuus van de ijverige belastingbetaler. Daarom verwacht ik dat de huidige crisis nog wel een tijdje uitgesteld gaat worden dmv nog meer geld drukken, wat nu dan ook op grote schaal geschiedt in de EU en de VS. De echte mega inflatie die komt er hoe dan ook alleen het kan wat langer duren dan verwacht en zal ook extremer zijn dan iedereen verwacht. Er is echt geen oplossing meer te verwachten van onze politici, het enige wat ze nu gaan doen proberen zijn laatste vermogen te beslagnemen door die onzichtbare belasting die inflatie heet, ook door banken/politici veroorzaakt. Ze doen het op deze manier al eeuwen lang er is echt niets onder de zon. Het word tijd voor flankerend beleid nl speel je eigen centrale bank en koop goud en zilver en laat de overheid maar zelf pleite gaan, ze hebben het verdiend.

  7. @eenvoud
    Daar zou je best eens gelijk in kunnen hebben maar dat Europa nu zo in picture staat vinden ze helemaal niet erg denk ik.

  8. @eenvoud: Het zijn natuurlijk de Amerikaanse banken die nu de europese landen aan het pesten zijn. Amerika komt vanzelf aan de beurt. Totale schuld is bijna 15.000 miljard. En als het fout gaat in europa zullen ze dat ook in Amerika voelen, dus ze komen hoe dan ook in de problemen.

  9. @eenvoud : Dat komt hoofdzakelijk doordat de US-dollar de wereldreserve munteenheid is. Centrale banken wereldwijd (er zijn maar 4 landen zonder centrale bank, tw:Cuba, Sudan, Iran en N-Korea) zitten gemiddeld zo tussen de 50 tot 75% gevuld met US-dollars en US-Treasuries. De Chinese staat spant de kroon met een (inmiddels ongewilde) voorraad van zo’n 2.700 MILJARD dollar. Geen enkel land heeft er dan ook baat bij, op dit moment althans, om de dollar te dumpen omdat ze hierdoor hun eigen economische waarde gedeeltelijk om zeep zouden helpen. De Euro heeft dit unieke en immense voordeel van wereldreserve munteenheid niet, waardoor ze veel kwetsbaarder is.

    Nog iets : ik heb een interessante link weggezet die u via Forum-Knowtoomuch-Khazaren in het Kwadraat (KihK) kunt bekijken. Voor de realisten en de liefhebbers.

  10. @P: omdat de goud (en helemaal de zilver-)prijzen het produkt zijn van geheime overeenkomsten van Centrale Banken onderling. Op dit moment worden de prijzen expres laag gehouden en min of meer tegen de vlakte gewerkt.
    Hierover meer in dit artikel van vandaag op KWN van James Rickards :

    http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2011/11/9_Jim_Rickards_-_Gold_Price_Suppression_Will_Fail_Soon.html

    Een interessant citaat eruit :

    ****************************
    So today the effort is secret. They are not public about it, not transparent about it. They do operate through dealers, but that’s done in the utmost secrecy. We get little hints of it here and there, some testimony, some letters and some footnotes in the BIS annual report. So there are glimpses of it and of course we can see it in the price action. But it’s very much a secret operation by the central banks.

    *****************************

  11. Is het grote probleem van de wereld, en dan met name in Grie/It/Us de verdeling van de welvaart? Er is voldoende geld in Italie en in de US onder de rijke bevolking om het land kredietwaardig te maken. Alleen de rijken verzamelen het en daardoor blijft de gewone man arm en wankelt de kredietwaardigheid. Het lijkt me dat wanneer er teveel geld uit een land wordt onttrokken en niet wordt geherinvesteerd in de eigen economie je roofbouw pleegt en er vanzelf problemen komen die besmettingsgevaar opleveren. Is het begin van de oplossing wereldwijd daarom wellicht het zwaarder belasten van rijkdom richting de staatskas, het uitroeien van corruptie/zwart geld? Het kan toch niet zo simpel zijn?

  12. @moderator
    En ik kan moerstaal niet meer als nick gebruiken omdat deze door mij is geregistreerd maar gek genoeg onzichtbaar als ik post. Ik zie wel mijn eigen naam maar kon dit bericht gelukkig wissen.
    Omdat tevens het emailadres niet meer te gebruiken is moet ik nu met een ander emailadres werken en een tweetje achter de nick. Kunt u dit herstellen aub? Bij voorbaat dank!

  13. @Udo,

    Bijna…
    KTM omschrijft het goed.
    Ik doe ook even een poging.
    Zwart geld of corruptie op lagere niveaus zijn het echte probleem niet.
    Probleem is dat de echte elite steeds meer op de rekeningen heeft.
    Dat komt omdat het kapitalistische systeem in het voordeel van graaiers werkt. Zowel de carriere kansen van de psychopaat als dat je met geld meer geld maakt. Verder doorgetrokken help je er ook de democratie mee om zeep (politici doen wat geld wil).
    Het geld reageert en trekt ons leeg.
    Ik ben eerder geneigd dit gewoon als systeem eigen te zien dan als acties van individuen.
    Volgens mij verschillen KTM en ik daarin denk ik.
    Er zijn meerdere groepen graaiers aan het graaien…

  14. Ik kwam weer eens een mooi stukje tegen op Zonnewind:

    http://www.zonnewind.be/opinie/spel-is-uit.shtml

    Ondanks de wetenschap dat het systeem om zal donderen en dit niet erg fijn zal zijn toch een stukje met hoop.
    Altijd weer zal er iets bloeien op ogenschijnlijk dorre en onvruchtbare grond.
    Gewoon omdat een mens die alleen maar denkt aan dorre en onvruchtbare grond er ook geen zin in zal hebben zijn lief te beminnen.

    Mysterieus genoeg zijn BMW rijders altijd hoopvol, maar kennelijk om de verkeerde reden.
    Enfin lees het stukje maar.

  15. Ik lees dat Griekse en Italiaanse spaarders 10tallen miljarden euro’s wegsluizen naar andere landen. Dat brengt banken in die landen direct in liquiditeitsproblemen. Wat ik me nu afvraag is dit. Hoe wordt de kapitaaldekking bij die banken hersteld?

  16. @Snel
    Precies. Noord Europa draait uiteindelijk dus dubbel op voor de bailout nu spaarders vertrekken. Via de ECB en via de EFSF/ESM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: