73 Miljard dollar voor Guantanamo Bay

0

Obama zal in zijn begroting voor 2010 zo’n 73 miljard dollar (52 miljard euro) vrijmaken voor het het Amerikaanse ministerie van Justitie voor het overplaatsen, vervolgen en vasthouden van terreurverdachten die nu vastzitten in de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay op Cuba. Obama had vorig jaar aangekondigd dat hij het detentiekamp in januari 2010 wilde sluiten. Door allerlei juridische en diplomatieke problemen kon hij die belofte niet nakomen.

Washington wil een aantal gedetineerden van Guantanamo overbrengen naar een gevangenis in Thomson in Illinois. Voor de aankoop en het opknappen van het cellencomplex in Illinois is 270 miljoen dollar (195 miljoen euro) vrijgemaakt. In Guantanamo zitten momenteel nog 192 terreurverdachten. Verder zal Amerika hoogst waarschijnlijk nog een 33 miljard dollar (23,7 miljard euro) investeren voor troepenuitbreiding in Afghanistan.

Obama kondigde in december aan dat hij 30.000 extra manschappen wil sturen in de strijd tegen de radicaalislamitische Taliban. Zij voegen zich bij de 68.000 Amerikaanse militairen die al in Afghanistan zijn gestationeerd. Het parlement was eind september al akkoord gegaan met 130 miljard dollar voor de missies in Afghanistan en Irak. De 33 miljard voor de oorlog is opgenomen in de begroting voor het fiscale jaar 2011.

Via: FD