Op 3 januari 2019 zijn precies 17.461.425 bitcoins gemijnd. Dat betekent dat 83,4 procent van alle BTC reeds in circulatie is (in theorie, straks meer hier over.) Wat gebeurt er wanneer het maximum van 21 miljoen munten in omloop is? Wanneer zal dat moment precies plaatsvinden? Wat gebeurt er met de Bitcoin koers en alle mijners die nu het blockchain onderhouden? 

Op = op

Eens alle 21 miljoen bitcoins gemijnd is op ook echt ‘op’. Tenzij het protocol van de stichter(s) Satoshi Nakamoto gewijzigd wordt in de toekomst. Wat bijzonder onwaarschijnlijk is. Wie zou daarvoor ijveren? Want het is net het sterkste punt van de digitale munt. De eindige voorraad staat in schril contrast met fiatmunten. Waarvan d.m.v. de drukpers oneindig veel kunnen worden gemaakt. In het jaar 2140 zal het zo ver zijn. Dat staat absoluut vast. Vanaf 2019 betekent dat nog 121 jaar. U en ik gaan dat moment niet meer meemaken. Zo jammer…?!

Voorgoed verdwenen bitcoins

Lang niet alle 21 miljoen BTC’s zullen in 2140 nog bestaan. Wat de voorraad nog beperkt en in principe de BTC waarde nog meer ten goede komt. Heel wat bitcoins zijn nu reeds verloren gegaan. De eigenaar is overleden. Ze zijn op verkeerde wijze verstuurd. De toegang tot wallets is afgesloten. Paswoorden niet te recupereren en wallets vergeten. Hoeveel digitale munten precies verloren zijn tot nu toe, is onmogelijk precies te bepalen. In 2017 werd de ruwe schatting gemaakt van 25 procent. Dat was toen er 16,5 miljoen in omloop waren. Wat zou betekenen dat 4 miljoen bitcoin ‘weg’ zijn, in het digitale universum verdwenen.

Wees voorzichtig

Wanneer je digitale munten verstuurt of wilt ontvangen, wordt een code gegenereerd. Deze is uniek. Typ deze lange rij van cijfers en letters nooit manueel over. Eén foutje en je crypto’s zijn verdwenen. Foetsie, nooit meer terug te vinden. Pas daarom goed op met versturen en ontvangen. Maak steeds een copy paste wanneer je de unieke code gebruikt.

De vraag of vragen van één miljoen

Wat met de mijners en de blokketen? En vooral: wat zal de koers zijn van BTC in het jaar 2140?

De toekomst van mijnen

Er wordt verondersteld dat de mijners, moeten stoppen met mijnen, zullen moeten ‘overleven’ van het honoraria van de muntenhandel. De transaction fees. Maar of die zullen volstaan? Om hen de blokketen verder te doen onderhouden? Het kan ook ‘leading to a reduction in the number of miners, a centralization process of the Bitcoin network, and numerous negative effects on the Bitcoin system.’ Maar misschien wordt het proces van het mijnen in de toekomst wel vereenvoudigd. Kost het veel minder energie. Of mogelijk zal dat honorarium wel flink verhogen. Bitcoins worden immers schaarser naarmate de tijd vordert.

De toekomstige BTC koers

Het lijkt voor de hand te liggen. Een eenvoudige economische wet. Een beperkte hoeveelheid van iets dat gewild is, maakt het schaars en gezocht. En (veel) duurder. Vergelijk het met antiek. Of kunst. De koers van bitcoin kopen zou moeten stijgen naargelang het jaar 2140 nadert. Veel? Reusachtig? Onvoorstelbaar? Inderdaad, zelfs een heel ruwe schatting of gok maken is onmogelijk. Laat ons hopen dat we reeds ‘vuurwerk’ zien lang voor 2140. BTC to the moon…?!

Wat met de bitcoins van Nakamoto?

Satoshi Nakamoto, de persoon of groep die in 2008 de grondslag legde voor bitcoin, zou nog meer dan 1 miljoen coins bezitten. Niet uitgegeven, bijgehouden in het beginstadium toen BTC nog een fractie van een dollar waard was. ‘According to The Genesis Block 10% of Bitcoins haven’t been active since 2012, and a substantial 35% haven’t been spent since 2011. This second number is most likely to consist of lost coins.’ Misschien komen die ooit nog op de markt. Wanneer de koers en de vraag ernaar ‘onhoudbaar’ worden? Zoals steeds zal de toekomst het uitwijzen. Ik hoop dat ik zelf de 100 haal. Wel met behoud van het nodige verstandelijke vermogen dan. Wat u?

Ons advies luidt, staar jezelf niet blind op Bitcoin. Er zijn vele andere interessante crypto’s zoals Ethereum, Vechain, Chainlink en Cardano, die een een grote toekomst voor zich hebben.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: