93.700 huishoudens deden beroep op NHG in 2012

In 2012 hebben in totaal 93.700 huishoudens de aankoop van een woning gefinancierd met NHG. In 2012 heeft binnen de NHG-kostengrens (€ 320.000) ongeveer 90% van de kopers gekozen voor een lening met NHG. In deze onzekere economische omstandigheden kiezen kopers dus massaal voor de mogelijkheid met NHG veilig en verantwoord te lenen.

NHG Garanties

Woningverbetering met een derde gedaald

Het aantal nieuwe garanties voor woningverbetering is met ongeveer een derde afgenomen van 32.800 in 2011 naar 22.100 in 2012. Deze dramatische daling is het gevolg van het feit dat woningverbetering, waaronder achterstallig onderhoud en energiebesparing, niet meer volledig kan worden meegefinancierd. “De nieuwe hypotheekregels leiden ertoe dat ongeveer 40% van de investering uit eigen spaargeld moet worden betaald” stelt Karel Schiffer, algemeen directeur van Nationale Hypotheek Garantie. “Door het ontbreken van voldoende eigen geld zullen veel eigenaren-bewoners moeten afzien van woningverbetering.  Dat is slecht voor de ontwikkeling van de kwaliteit en duurzaamheid van het particuliere eigenwoningbezit.”

Toename verliezen conform verwachting

In 2012 hebben in totaal 3.549 huishoudens (2011: 2.004) vanwege een gedwongen verkoop een beroep gedaan op NHG. Deze forse toename is conform de verwachtingen en laat zich met name verklaren door de  aanhoudende daling van woningprijzen. Dit verhoogt immers de kans dat bij verkoop de opbrengst van een woning lager is dan de resterende hypothecaire lening. Daarnaast is voor een deel sprake van een  volume-effect, vanwege het feit dat de afgelopen jaren meer leningen met NHG zijn verstrekt. Relatiebeëindiging (61%) en werkloosheid (16%) waren ook in 2012 de belangrijkste oorzaken van de gedwongen  verkoop. Ondanks de gedaalde huizenprijzen ligt in 2012 het gemiddelde verlies per woning (circa € 34.000) op hetzelfde niveau als vorig jaar. Dit is mede het gevolg van het NHG-beleid waarin bij gedwongen verkoop samen met de geldgevers een onderhandse verkoop wordt bevorderd in plaats van verkoop via de veiling. Doel hiervan is het verhogen van de opbrengst van de woning en daarmee beperking van de restschuld. In 2012 vond nog slechts 13% van de verkopen plaats via de veiling. In 2011 was dat nog 25%.

We hebben in 2012 een record aantal restschulden moeten overnemen.” aldus Karel Schiffer. “Hiermee heeft NHG in 2012 meer dan ooit haar meerwaarde aangetoond als institutioneel vangnet voor de risico’s van de financiering van het eigenwoningbezit”.

Waarborgfonds op peil

Het garantievermogen van het waarborgfonds is in 2012 met € 53 miljoen gestegen tot € 782 miljoen. De hogere verliezen over 2012 zijn dus  ruimschoots gecompenseerd door de premie-inkomsten voor nieuwe garanties. Hierdoor is het weerstandsvermogen op peil gebleven. Voor 2013 wordt rekening gehouden met een verdere toename van het aantal verliesdeclaraties en een afname van het aantal nieuwe garanties. Per saldo is de prognose dat, mede door de premieverhoging vanaf 1 januari 2013 voor nieuwe garanties (van 0,70% naar 0,85%), ook in 2013  sprake zal zijn van een positief resultaat voor het waarborgfonds. Aanspraken op de achtervangfunctie worden niet  verwacht.

NHG

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft tot doel het creëren van een duurzaam gunstig klimaat voor de financiering van het eigen woningbezit in Nederland. Het WEW verstrekt daartoe de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Indien de woning onverhoopt moet worden verkocht en de opbrengst is lager dan  de hypotheekschuld, betaalt het WEW de restschuld aan de geldgever. De consument heeft ook het voordeel van een lagere rente. Dit voordeel kan oplopen tot 0,6%. Het WEW staat borg voor de hypothecaire  leningen van ongeveer 1 miljoen huishoudens.

6 reacties

 1. Er wordt ook echt NIETS geleerd van heel die crisis. Men verzaakt een goed sociaal huurstelsel op te zetten (in tegendeel alles moet weg), gezien veel mensen de huizenprijzen niet meer kunnen betalen en men doet er letterlijk alles aan om de huizenbubbel weer nieuw lucht in te blazen. De risico’s die de staat neemt met deze NHG in een markt met zakkende huizenprijzen lijkt me toch wel redelijk groot. Maar kennelijk is men niet in staat om ook maar überhaupt iets te leren van de leen fouten, die al eerder gemaakt zijn om het woordje Fortis en ING maar eens metname te noemen. Ook met de toenemende werkloosheid zullen de eerste problemen als spoedig boven water komen. Dat de komende jaren de Nederlandse woningmarkt zo vastgelopen is dat er weinig anders meer te krijgen is dan tuinhuisjes en kraakpanden kan men kennelijk geen moer schelen.

  De vraag is hoe lang we met dit incompente gedoe opgescheept blijven.

  1. Het ge-emmer stopt niet zolang men maar gebakken lucht naast de huizenmarktzeepbel blijft blazen. Hierdoor gaat ie trillen en spat ie nog sneller uit elkaar. zolang de banenzekerheid verder afneemt halen weinigen het nog in het hoofd om een huis te gaan kopen. De overwaardering van de huizen schijnt nog 33% te zijn heb ik ergens gelezen en als die prijsdaling nog volgt zijn de rapen echt gaar.

 2. 1) U bijt op een houtje: Sociale huurwoning ?
  Hier in de buurt mag je minstens 8 jaar gaan wachten. Oh ? U verdient teveel dan heeft u 8 jaar voor niets gewacht. Ga verder naar 2)

  2) Dus, u verdient teveel: Vrije sector ?
  Uit eigen ervaring weet ik dat een 3 kamerappartement zomaar 950 Euro KAAL kan kosten en het kan nog veeeeeel erger. Ah, u wilt geen dief van uw eigen portemonnaie zijn ? Ga verder naar 3)

  3) Welkom, u wilt wat voor uzelf ! Proficiat ! Dus: Kopen ?
  Ha ha ha, je dacht dat je een EIGEN woning hebt ? Nou, vergeet dat maar ! Voorlopig is die EIGEN woning de komende 30 jaar van DE BANK !

  Nee, dan ga ik nog eerder in een BUS wonen. Dan heb ik mezelf weliswaar bij mijn kloten maar die DWANG-neuroten ook en DAAR is het mij dan om te doen !

 3. 3a) U heeft geen vast contract (meer) ? U bent gedwongen flexwerker.
  Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha.

  En u wilt een hypotheek ????
  Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha.

 4. @
  R

  18 januari 2013 op 16:28 | #

  4)
  Koop een ticket bij de tokkie maatschappij Fly Brazil, verscheur je retour en koop ergens een krot van rode baksteen. Paar houten balken erop met paar dakpannen of als je echt barbaars wil zijn zoals mijn schoonouders; koop een houten schuur met luiken, schijthok in tuin, nog net electra en drinkbaar water.
  Zeggen en schrijven 1.000 euro dus fuck Hongarije enzo.
  Nog 150 m2 grond, lekker je eigen poep tussen de planten schoffelen en de rest van je kostje uit de rivier halen of een kip de nek omdraaien en eventueel van de Bolsa Familia (kinderbijslag) nog eea. aan droogvoer inslaan.
  Kijk, dat is Brazilië buiten die stinksteden.
  Die zogenaamde arme buitenlui hebben nog dikke speklaag ook en vooral een brede glimlach.
  Doe als ik en family en fuck the rest.

  Tchau tchau!

 5. Kzie mensen klagen over de NHG, de hopotheekeigenaren betalen er zelf voor, als dit er niet was geweest waren veel mensen dubbel de lul geweest,

  En je hoeft niet te kopen, blijf je toch huren, zat k** woningen te krijgen voor weinig, dan maar stukje verder rijden naar je werk. Maar der is in nederland wel altijd iets te zanikken, ze doen ’t toch nooit goed, eerst naar jezelf kijken.

  Ik ben zzp-r en ik ook kan een huis kopen mocht ik het willen, ik wacht want het is een bubbel, en ik zal de vruchten plukken over de ruggen van anderen, maar dat is typish in deze kapitaal cultuur. 100 euro lenen en 110 terug betalen en waar komt die rente vandaan als iedereen al op de pof leeft? er zullen er altijd afvallen.

  De huize prijzen zakken vanzelf weer en inplaats van dan te lenen ben ik nu aan het sparen, ik hoef geen vakantie of ’n auto, het zijn keuzes die ik maak.

  En die keuzes heeft iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.