“99 Procent van alle cryptomunten zal verdwijnen”

0

Niet een of andere Wall Street party pooper/aandelenadept aan het woord hier. Ook niet een zekere minister van Financiën. Of de zelfbenoemde hartstochtelijke vijand van bitcoin et al. Peter Schiff. Integendeel, bovenstaande uitspraak komt van niemand minder dan Brad Garlinghouse, CEO van Ripple. Kritiek van iemand van binnenuit, vanuit de sector zelf, moet onze belangstelling wel wekken. De CEO doet namelijk nog een andere, nog opzienbarender uitspraak.

Kritiek

Het is ook niet zozeer echte kritiek, of zo vat ondergetekende het desastreuze (?) dat hier verkondigd wordt toch op. Garlinghouse heeft er ook alle belang bij dat er (véél) minder cryptomunten op de markt zouden overblijven. Des te meer belangstelling zou er zijn voor de eigen munt van Ripple, zijnde XRP. Deze lijkt trouwens meer één van de aard te zijn van de ‘eeuwige belofte’. Over het bedrijf er achter verschijnt het ene positieve tot extreem beloftevolle bericht in de media. Welhaast wekelijks! En toch wil het met XRP zelf niet vlotten. Maar terugkomend op de uitspraak van deze CEO: Garlinghouse stelt ermee dat de meeste munten en tokens weinig tot geen nut hebben.

Eeuwige beloften

Het gros is volgens hem meegelift op Bitcoins succes. En daar heeft hij zeker een belangrijk punt. Dat had ondergetekende al lang opgemerkt. De meeste munten en tokens zijn oplossingen op zoek naar problemen. Terwijl de enige die zullen overleven op termijn natuurlijk slechts die crypto’s zijn die net andersom werken. Die maatschappelijk, technisch of economisch nut hebben. Met bewezen resultaten ook ondertussen, want je kan geen eeuwige belofte blijven, toch? Zij, of beter de makers, ontwerpers er achter, zagen op een gegeven moment een bepaald probleem. En zochten en vonden daar een (digitale) oplossing voor.

Bewezen kunnen

Neem een bedrijf als het Chinese VeChain bijvoorbeeld. Het creëerde een blockchain met een eigen token (VET) waarop alle soorten goederen, van vlees tot luxeproducten, van A tot Z gevolgd kunnen worden. Van allereerste oorsprong tot uiteindelijke bestemming en dit over heel de wereld. Supply Chain Management (SCM) heet de business. Welk bedrijf zou dit nu niet ambiëren? SCM bestond natuurlijk al eeuwen, bij wijze van spreken. Maar VeChain doet het beter, sneller en meer accuraat dan de concurrentie. Dàt is een voorbeeld van een oplossing voor een bestaand probleem. Een reële verbetering is ook een oplossing natuurlijk.

Illiquide

Garlinghouse bedoelde dat alleen de beste zullen overleven. (Uiteraard klasseert hij, zonder het met zoveel woorden te zeggen, Ripple’s munt daarbij). Ethereumworldnews: ‘The Block’s Larry Cermak recently noted that according to CoinPaprika data, “95% of cryptocurrencies currently have no liquidity and another 2% very little liquidity… There are currently 351 cryptocurrencies that have less than $10k of combined orders; 94.6% of all cryptocurrencies are currently illiquid.”’

Top 20 banken in crypto

‘In 2020 zal de helft van de top 20 banken van de wereld met crypto werken.’ Dat is nogal wat! Terwijl dat momenteel, einde 2019, voor geen enkele van die top 20 het geval is. Toch is dat de tweede opmerkelijke uitspraak van de CEO van Ripple. Een man, by the way, die enorm gerespecteerd wordt voor zijn kunnen en kennen in heel de cryptowereld. En dit sedert jaren; dus niet een of andere nitwit die voor zijn fifteen minutes of fame gaat.

De toekomst

‘Per previous reports from Ethereum World News, the chief executive was formerly quoted as saying that he believes “half of the top 20 biggest banks in the world will actively hold and trade digital assets in 2020.” This is quite the prediction, especially considering that as far as the public knows, no top-20 banks hold cryptocurrencies, let alone Bitcoin or XRP.’ Wel is het zo dat meer dan 300 banken en andere financiële instellingen reeds gebruik maken van Ripple’s technieken, al dan niet ook de munt XRP. Die twintig grootste banken en andere financiële instellingen ter wereld vindt u trouwens hier. Belangstelling in het algemeen uit de financiële wereld is er sowieso. En het is mogelijk dat wanneer één van die 20 toppers als eerste instapt, de andere weldra zullen volgen. We zullen zien wat de toekomst brengt, vooraleerst dus in 2020…