‘Decentrale munten zien er elke dag beter uit…’

De titel gaat eigenlijk nog verder met: ‘…in een wereld waar centrale banken aansturen op meer schulden’. Dit wanneer we volgende Engelstalige titel van een erg interessant artikel juist willen vertalen. ‘In a world where central planners push debt, cryptocurrencies look better every day’. In een wereld waar je betààld wordt om een hypotheek te willen nemen, zit er iets grondig fout, niet? Zijn (centrale) banken zo wanhopig dat ze zelfs verlies willen nemen, zolang we maar blijven lenen? Het antwoord is: ja, inderdaad.

Something is rotten in the State of Denmark

In Denemarken wordt een hypotheek aangeboden met negatieve rente. Met andere woorden: je krijgt geld, wanneer je geld leent, anno 2019. ‘On June 4, an international contributing editor from the publication Sovereign Man discussed how he was offered a 10-year mortgage from Denmark, Nordea with a negative interest rate of minus 0.12%.’ En dit blijkt niet de enige financiële instelling die wanhopig is om toch maar te lenen. Want de auteur van genoemd stuk gaat verder met: ‘negative interest rates are the norm.’ Dan vraag je je toch af: hoe krom is e.e.a. economisch gegroeid? Net wat verderop in het artikel staat: ‘how broken the financial system really is.’

Tegenstrijdigheden

Tegelijkertijd waarschuwt de Nationale Bank van België de plaatselijke banken om niet te gul te zijn met leningen. In het bijzonder met woonkredieten. Is hier sprake van een tweesporen-beleid? Of weet de ene hand niet wat de andere doet. Lees: weet het Noorden van Europa niet wat in Midden-Europa plaatsvindt? In maart 2019 nog verschijnt op Express Business een artikel met volgende treffende titel. ‘ECB weet niet meer hoe het monster dat het zelf heeft gecreëerd gestopt kan worden’.

Hoe laag kan laag gaan?

Dat is het risico van te lang de rente te laag te houden. Alles om de economische groei aan te zwengelen. Maar wat als die groei er toch niet komt? Niet genoeg, of niet snel genoeg? Kun je verlagen tot nul procent rente aanrekenen? Kun je…onder nul gaan, dat wil zeggen mensen betalen om toch maar te lenen. Geld toé geven? Jawel dus. Zie alvast het voorbeeld van Denemarken. Gratis geld en meer nog. Zoals de nationale banken gratis geld krijgen van de ECB. ECB betonneert nulrente tot 2020, lezen we in diverse media. En nog volstaat het niet om burgers en bedrijven ertoe aan te zetten te lenen. Nog meer te lenen. Want de schuldgraad bij beide is nu reeds zorgwekkend. De euro weet er natuurlijk ook van want die zoekt nieuwe dieptepunten op.

Heerlijke Nieuwe Wereld

Hoe anders is het gesteld met de wereld der decentrale, digitale munten. Bitcoin.com wijst er op dat cryptomunten in 2019 welhaast defensieve beleggingen geworden zijn. Toch al zo in 2019, waar ze het betere deden dan alle traditionele beleggingen als aandelen. Maar ook beter dan olie en goud. Hoewel deze laatste categorie recent bezig is aan een nieuwe klim. De afgelopen maand sinds juni 2019 zelfs erg sterk.

2 reacties

 1. De rente kan niet stijgen want dan zij ook alle landen failliet. Maar het maakt het straks wel makkelijk om leningen tegen elkaar weg te strepen 🙂

  1. Wellicht zou de rente juist WEL kunnen stijgen, maar is dat NU funest voor de burgers en in meerdere mate vóór brussel.
   Landen kunnen immers niet falliet gaan en zeker Nedrigland niet sinds het juliana wetje.
   De Nedriglander denkt iets te bezitten maar bezit werkelijk NIETS, zelfs hun dure ledere bankstel kan bij opbod voor €10 verkocht worden aan een biedende Belg!

   Voor de Nedriglandse machtshebbers zelf kan een negatieve rente, al is het maar voor 1 week, een zege kunnen zijn!
   Een definitieve einde van dat unieke hollandse rente aftrek systeem (overigens wel verrekend in het rente tarief) maar tevens in het gereel houden van een volk dat (plotseling) met voorkeur pro europa PvdA stemt!
   De volgende in een reeks verkapte lastenverzwaringen voor het Schaapachtige volk.
   Daling van de huizenprijzen waarvan ze op voorhand wisten dat er weerloze en volgzame burgers in het kwadraat over zouden blijven met schulden opgebouwd onder hun vrijwel renteloos regiem.

   Alleen de laatste alinea houdt stand als het mis gaat, maar de burger koopt liever om de 3 jaar een nieuw interieur bij Ikea dan 3 dagen voor uit te kijken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.