In de afgelopen dagen zaten de aandelenmarkten in een rollercoaster. De AEX-index daalde maandag met 2,6% door de oorlogsdreiging in Oekraïne. Op dinsdag sloot de beursindex 2,7% in de plus, want het gevaar leek vooralsnog geweken. Lekker volatiel dus. De vraag die Olav Dirkmaat mede daarom stelt is: Aandelen kopen of juist niet? | Veel speculatief geld verdwijnt momenteel in de aandelenmarkt. Een Amerikaanse receptioniste belichaamt het huidige sentiment onder particulieren. “Ik koop omdat iedereen het over Twitter heeft,” zegt ze. Twitter heeft inmiddels een hogere beurswaarde dan 80% van de bedrijven die de S&P500 opmaken, zonder ook maar ooit winst te hebben gemaakt. “Ik verknoeide het door geen Facebook te kopen, dus wil ik nu wat Twitter”. Velen denken dat ze “de boot missen” en stappen onverlaat de aandelenmarkt in, juist op een moment dat het geen goed idee is.

AANDELENMARKT

De kudde voor zijn, niet de kudde in de weg lopen

Het geheugen van de belegger is kort. Zowel aan het begin van het millenium als in 2008 leden beleggers zware verliezen. Een meerderheid van de particuliere beleggers gingen aanzienlijk de boot in. Dat verhindert hen niet om opnieuw hun geluk te beproeven. Maar, inderdaad, op exact het verkeerde moment. Geld verdienen doe je door laag te kopen en hoog te verkopen. Veel beleggers maken er echter een kunst van om hoog te kopen (uit euforie) en laag te verkopen (uit paniek). Pak de cijfers erbij: de aandelenmarkt (S&P500) presteert beter in tijden van uiterste pessimisme en het allerslechtst in tijden van “irrationele overdaad”. Gezien de AAII- enquête— één van de indicaties van beleggerssentiment — dienen alle lichten op rood te staan en de aandelenmarkt gemeden te worden als de pest.

aandelen kopen

Het overmatig optimisme van nu dient daarom als een onmiskenbaar waarschuwingssignaal gezien te worden, niet als een vriendelijke uitnodiging.

Twitter, Facebook en Netflix: verkoop uw aandelen!

Ook nu staan veel aandelen — bijvoorbeeld Amerikaanse technologie-aandelen — weer op onzinnige hoogtes. “The sky is the limit”, zeggen grotendeels Amerikaanse vermogensbeheerders. Het aandeel Netflix wordt bijvoorbeeld verkocht voor 300 keer de winst per aandeel. Maar zelfs al neemt de gehele mensheid én een nog reeds onontdekte buitenaardse kolonie een abonnement op Netflix, dan is een koers/winst-verhouding van 300 te optimistisch. En dan veronderstellen we dat ET —Hollywood’s bekendste buitenaards wezen — een internetverbinding heeft.

De beurskoersen van andere tech-aandelen lijken ook tot de hemel te reiken. Er is echter een grote maar: de prijzen van put-opties op — bijvoorbeeld — Twitter zijn dusdanig hoog dat deze al een flinke daling anticiperen: een indicatie dat het beurssentiment wel eens spoedig kan draaien.

tech stocks

Chart via Statista.com

Kortom, het is geen slimme beleggingsstrategie om een aandeel als Netflix aan te kopen in de hoop een grotere onbenul te vinden die nog meer wil betalen. Wat wel een slimme beleggingsstrategie is, is om juist het tegenovergestelde te doen. Niettemin is dat voornamelijk weggelegd voor beleggers met meer ervaring en geslepenheid.

Goud kopen? Het sentiment in de goudmarkt

De Hulbert Gold Sentiment Index — het equivalent van de eerder genoemde AAII- enquête —bereikte dit jaar een recordlaagte. Voor veel beleggers is het verschil tussen de goudprijs (-30% in 2013) en de S&P500 (+30% in 2013) van maar liefst 60% ondraaglijk geworden. Zij keren de goudmarkt de rug toe en stappen over naar de aandelenmarkt — precies op het verkeerde moment. Het sentiment wordt tot uitdrukking gebracht door analisten van internationale grootbanken zoals Goldman Sachs (koersdoel voor eind 2014: $1,050 per troy ounce, 16% lager), iets wat privébeleggers schrik aanjaagt —de mens valt makkelijk voor autoriteit. Dit extreem negatieve sentiment dient echter wél als een duidelijke uitnodiging tot de goudmarkt gezien te worden. Zelden was het sentiment zo slecht als nu (het slechtst sinds de afgelopen tien jaar nochtans) en zelden was het moment om goud te kopen zo goed als nu. Het is een moment waarop — zoals men in vakjargon zegt — dat de “zwakke handen” worden afgeschud.

Wees de stormloop voor: koop goud

De essentie van mijn boodschap: de weg oversteken doe je niet wanneer een kudde olifanten er aan komt denderen. Integendeel, je probeert de kudde olifanten voor te zijn om veilig aan de andere kant te geraken. Niettemin bulderen de olifanten momenteel door de aandelenmarkt; terwijl een stormloop op goud iets is waar nog geen sprake van blijkt. Verkoop dus uw aandelen, en koop goud. Niet omdat iedereen goud koopt, maar juist omdat iedereen aandelen koopt.

14 reacties

    1. Met alle risico’s die met zelfpromotie gepaard gaan: ik denk dat we bij GoldRepublic (www.goldrepublic.nl) een goed alternatief bieden voor Nederlandse beleggers in goud. Bel of mail vooral eens; we leggen graag uit wat de verschillen zijn met de rest en hoe de goudmarkt in elkaar steekt.

      1. Mbt. goudvergelijken.nl:

        Wat ik mis, of nog niet gevonden heb, is de spread tussen inkoop en verkoop van goud bij de verschilende dealers. Bovendien zijn niet alle fysieke metaal producten even goed verhandelbaar.

        Uiteindelijk gaat het erom kan ik weer makkelijk verkopen en betaal ik daarvoor niet tevel kosten.

  1. Iedere werknemer die aangesloten is (opgesloten zit?) bij een collectieve pensioenregeling zit al tot z’n nek in bezittingen die niet meer zijn dan papieren betalingsbeloften op een heel ver moment in de toekomst. ‘k zie niet in waarom zo’n werknemer onder de huidige omstandigheden z’n eventueel vrij beschikbare spaargeld ook nog eens naar die toekomstige ‘boulevard of broken dreams’ zou moeten brengen.

  2. Mediapropaganda wil ons doen geloven dat mensen uit rusland of china simpel zijn, en ondeontwikkeld… nou geloof me maar, dat zijn ze zeker niet. Het zijn mensen als jou en mij.

    En wanneer we dat nou eens zouden begrijpen, zou dat al een hoop ellende gaan schelen.

  3. 11 Miljard euro aan steun voor Oekraïne (die op korte termijn in totaal 35 miljard nodig hebben). Dat hebben ze snel berekend, lag dit plan al in de koelkast te wachten? Barroso noemt het een test voor de EU, hoe is het afgelopen met de tests in Griekenland, Roemenië etc.? Dragen wij als EU-burgers nu weer de lasten van de ondemocratische plannen van de EU voorzitters?

    Ik ben er niet blij mee dat een overheid die deels extreem rechtse idealen heeft mede door ons wordt gesteund. Een niet gekozen regering die miljarden aan steun wordt toegewezen, zonder dat nog bekend is wie uiteindelijk de touwtjes daar in handen zal hebben. Goed bezig. Samen met het gevolg dat we nu weer verder van Rusland zijn verwijderd gaat dit veel meer kosten dan 11 miljard.

    was/is bondgenoot, waarom krijgt een regering die tegen een bondgenoot is, steun? Dit kan niet anders dan slecht aflopen op lange termijn, en ik heb zo’n vermoeden wie hierdoor worden getroffen.

    Geen aandelen maar goud en zilver….als je dan toch in iets wilt investeren.

  4. Als GS een adies geeft, weet je als belegger dat ze juist aan de andere kant zitten. Dit heet marktmanipulatie.. Net als bij de subprime obligaties. Een tegengestelde postie innemen als je klant.

  5. In ander nieuws; zoals Griekenland dient als pinautomaat voor insolvabele EU banken, dient Ukraine als pinautomaat voor Gazprom.

    Biflaten.

  6. Wat te doen? Zijn de huidige bezitters van aandelen op zoek naar “the bigger fool”? Wachtende tot retail instapt opdat ‘zij’ kunnen uitstappen waarna de Muppets genadeloos worden geschoren?

    Of gaan we ‘Amerikaans’ en zijn we straks voor ons pensioen afhankelijk van 401k’s, ipv de beloofde garanties? Overigens; 401k’s zijn eenvoudig te confisqueren tegoeden om (deels) te kunnen worden ingezet om staatspapier te kopen van hopeloos insolvabele overheden.

    Hugh Henry en Warren Buffet bijvoorbeeld, fund managers, hebben de handdoek in de ring gegooid en zijn all in gegaan. Waarschijnlijk op advies van tbtf; als het fout gaat bestaat daar nog een afkoopgarantie door de FED, iets dat natuurlijk niet geldt voor u en mij.

    In een wereld waar ondraaglijke schuld wordt overgenomen door overheden en vervolgens op comfortabele wijze wordt omgezet in ‘guarantees into perpetuity’

    http://www.investopedia.com/terms/p/perpetuity.asp

    is het wellicht raadzaam om het spel voorzichtig mee te spelen.

    Risk on, biflaten. Maar ik doe niet mee.

  7. Aandelen kopen of niet, gezien de belachelijk hoge P/E waardes zou je zeggen van niet. Het is echter de vraag hoe lang we nog met QE kunnen voortmodderen, vermoedelijk nog wel even een paar jaartjes.

    Het meest duivelse scenario:
    1. Door met QE en het creeren van meer schuld.
    2. Zodra de Griekse situatie over grote delen van de aardbol de norm is, stoppen met QE en gooi je de rente weer omhoog.
    3. Daarna koopt men de hele boel op voor een fractie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: