Aandelen kopen of juist niet?

15

In de afgelopen dagen zaten de aandelenmarkten in een rollercoaster. De AEX-index daalde maandag met 2,6% door de oorlogsdreiging in Oekraïne. Op dinsdag sloot de beursindex 2,7% in de plus, want het gevaar leek vooralsnog geweken. Lekker volatiel dus. De vraag die Olav Dirkmaat mede daarom stelt is: Aandelen kopen of juist niet? | Veel speculatief geld verdwijnt momenteel in de aandelenmarkt. Een Amerikaanse receptioniste belichaamt het huidige sentiment onder particulieren. “Ik koop omdat iedereen het over Twitter heeft,” zegt ze. Twitter heeft inmiddels een hogere beurswaarde dan 80% van de bedrijven die de S&P500 opmaken, zonder ook maar ooit winst te hebben gemaakt. “Ik verknoeide het door geen Facebook te kopen, dus wil ik nu wat Twitter”. Velen denken dat ze “de boot missen” en stappen onverlaat de aandelenmarkt in, juist op een moment dat het geen goed idee is.

AANDELENMARKT

De kudde voor zijn, niet de kudde in de weg lopen

Het geheugen van de belegger is kort. Zowel aan het begin van het millenium als in 2008 leden beleggers zware verliezen. Een meerderheid van de particuliere beleggers gingen aanzienlijk de boot in. Dat verhindert hen niet om opnieuw hun geluk te beproeven. Maar, inderdaad, op exact het verkeerde moment. Geld verdienen doe je door laag te kopen en hoog te verkopen. Veel beleggers maken er echter een kunst van om hoog te kopen (uit euforie) en laag te verkopen (uit paniek). Pak de cijfers erbij: de aandelenmarkt (S&P500) presteert beter in tijden van uiterste pessimisme en het allerslechtst in tijden van “irrationele overdaad”. Gezien de AAII- enquête— één van de indicaties van beleggerssentiment — dienen alle lichten op rood te staan en de aandelenmarkt gemeden te worden als de pest.

aandelen kopen

Het overmatig optimisme van nu dient daarom als een onmiskenbaar waarschuwingssignaal gezien te worden, niet als een vriendelijke uitnodiging.

Twitter, Facebook en Netflix: verkoop uw aandelen!

Ook nu staan veel aandelen — bijvoorbeeld Amerikaanse technologie-aandelen — weer op onzinnige hoogtes. “The sky is the limit”, zeggen grotendeels Amerikaanse vermogensbeheerders. Het aandeel Netflix wordt bijvoorbeeld verkocht voor 300 keer de winst per aandeel. Maar zelfs al neemt de gehele mensheid én een nog reeds onontdekte buitenaardse kolonie een abonnement op Netflix, dan is een koers/winst-verhouding van 300 te optimistisch. En dan veronderstellen we dat ET —Hollywood’s bekendste buitenaards wezen — een internetverbinding heeft.

De beurskoersen van andere tech-aandelen lijken ook tot de hemel te reiken. Er is echter een grote maar: de prijzen van put-opties op — bijvoorbeeld — Twitter zijn dusdanig hoog dat deze al een flinke daling anticiperen: een indicatie dat het beurssentiment wel eens spoedig kan draaien.

tech stocks

Chart via Statista.com

Kortom, het is geen slimme beleggingsstrategie om een aandeel als Netflix aan te kopen in de hoop een grotere onbenul te vinden die nog meer wil betalen. Wat wel een slimme beleggingsstrategie is, is om juist het tegenovergestelde te doen. Niettemin is dat voornamelijk weggelegd voor beleggers met meer ervaring en geslepenheid.

Goud kopen? Het sentiment in de goudmarkt

De Hulbert Gold Sentiment Index — het equivalent van de eerder genoemde AAII- enquête —bereikte dit jaar een recordlaagte. Voor veel beleggers is het verschil tussen de goudprijs (-30% in 2013) en de S&P500 (+30% in 2013) van maar liefst 60% ondraaglijk geworden. Zij keren de goudmarkt de rug toe en stappen over naar de aandelenmarkt — precies op het verkeerde moment. Het sentiment wordt tot uitdrukking gebracht door analisten van internationale grootbanken zoals Goldman Sachs (koersdoel voor eind 2014: $1,050 per troy ounce, 16% lager), iets wat privébeleggers schrik aanjaagt —de mens valt makkelijk voor autoriteit. Dit extreem negatieve sentiment dient echter wél als een duidelijke uitnodiging tot de goudmarkt gezien te worden. Zelden was het sentiment zo slecht als nu (het slechtst sinds de afgelopen tien jaar nochtans) en zelden was het moment om goud te kopen zo goed als nu. Het is een moment waarop — zoals men in vakjargon zegt — dat de “zwakke handen” worden afgeschud.

Wees de stormloop voor: koop goud

De essentie van mijn boodschap: de weg oversteken doe je niet wanneer een kudde olifanten er aan komt denderen. Integendeel, je probeert de kudde olifanten voor te zijn om veilig aan de andere kant te geraken. Niettemin bulderen de olifanten momenteel door de aandelenmarkt; terwijl een stormloop op goud iets is waar nog geen sprake van blijkt. Verkoop dus uw aandelen, en koop goud. Niet omdat iedereen goud koopt, maar juist omdat iedereen aandelen koopt.