‘Aandelenmarkten kunnen 70% dalen’

5

De Franse bank Société Générale is de op twee na grootste bank van de eurozone en is bij veel mensen bekend door het akkefietje in januari 2008, toen een trader, genaamd Jérôme Kerviel, even een kleine 5 miljard euro op de beurs verloor in drie dagen tijd. Het grootste verlies ooit. Maar dat terzijde. De bank heeft wereldwijd zo’n 120.000 mensen in dienst en één van die werknemers is Albert Edwards. En deze analist komt met een gure voorspelling.

Albert ‘US housing market optimists are Nuts’ Edwards verwacht namelijk dat de aandelenmarkten flink gaan bewegen. En wel naar beneden. Volgens Edwards kunnen aandelenmarkten, zoals de S&P met 70% gaan dalen. Dan praten we dus over een Dow Jones van 3730 punten, een S&P 500 van 400 punten en een AEX-index van 103 punten.

Dit zal volgens Edwards gebeuren als de Federal Reserve na QE2 niet verder zal gaan met een nieuwe ronde van kwantitatieve verrruiming (QE3). Voor de meeste economen is het inflatie/deflatie nu wel gevoerd. Het overgrote deel verwacht inflatie in de toekomst en de prijzen (en dan voornamelijk de voedselprijzen) stijgen inderdaad weer in rap tempo. Edwards schaart zich echter niet achter de mening van het inflatiekamp. Hij denkt dat er zware deflatie op komst is als de stimuleringsmaatregelen van de centrale bank van Amerika wordt stopgezet. Hij verwacht ‘a deflationary bust that will send shares plunging‘.

Als we even gaan doordenken in de filosofie van Edwards zal dat dus ook betekenen dat de olieprijs en de grondstofprijzen flink zullen gaan dalen. De voedselprijzen zijn mede door QE2 enorm gestegen en op het moment dat Bernanke en kornuiten echt besluiten dat het over is met de pret van de printer, zal dat zwaar wegen op risico beleggingen. Aandelen, grondstoffen en andere derivaten kunnen dus best wel eens in de uitverkoop gaan als de Fed besluit deze keer geen miljarden in de economie pompen. Edwards verwacht overigens, ondanks de schuldenperikelen, dat de yield op obligaties zal gaan dalen. Dit komt volgens hem, omdat beleggers door de daling van onder andere de aandelen op zoek gaan naar investeringen die altijd een veilige haven zijn geweest, zoals staatsobligaties.

Niet de Europese staatsobligaties trouwens, want in februari 2010 voorspelde Edwards al dat de eurozone uiteen zou vallen door de Griekse schuldencrisis. Ruim een jaar later heeft Griekenland nog steeds grote problemen. Leon Cornelissen van Robeco liet al weten te verwachten dat Griekenland 2012 niet gaat halen. Het IMF wil niet opnieuw geld overmaken naar Griekenland als ze niet kunnen garanderen dat het binnen 12 maanden is terugbetaald (wishful thinking natuurlijk) en op Business Insider zijn ze al begonnen met aftellen: Here’s what going to happen when Greece defaults. En dan heb ik het nog niet eens over Spanje gehad. Ondertussen in Spanje…

K. Dil