Nikolaos | Deze week werden de markten opgeschrikt door een regelrechte crash in de Japanse aandelenmarkt, die dit jaar al bijna 50% was gestegen. De Nikkei index kelderde afgelopen woensdag maar liefst 7,3% naar beneden. Overal kon je lezen dat de toespraak van Federal Reserve baas Ben Bernanke de reden was voor de correctie van de aandelenmarkten. Bernanke hintte namelijk op het stoppen van de stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse centrale bank, ter grootte van $ 85 miljard per maand. Een korte paniekgolf was het gevolg. Klopt het dat de aandelenmarkt alleen nog omhoog gaat door de stimuleringsmaatregelen van centrale banken? Martin Armstrong verwijst deze redenering resoluut naar het rijk der fabelen:

verplaatsing kapitaal

‘Regelrechte onzin’

De mening die door vele analisten wordt geuit dat de Amerikaanse aandelenmarkt alleen stijgt door de stimulering van de Federal Reserve is regelrechte onzin. De Japanse centrale bank deed dat 23 jaar lang en het had geen effect op aandelenprijzen. Integendeel, de politiek van de Japanse centrale bank heeft het land aan de rand van de afgrond gebracht. De extreem lage rente heeft pensioenfondsen insolvent gemaakt en de voordelen van deze lage rente zijn door de banken niet doorgegeven aan klanten. De banken betalen nauwelijks 0,5% op een spaarrekening en incasseren meer dan 4% voor een volledig gedekte autolening. Ook de margin rente is niet door brokers aangepast aan de extreem lage rente van de Federal Reserve.

Kapitaaltoevoer uit Japan en Europa

De spread tussen de aanbodprijs van – en de vraagprijs naar geld staat dus op een historisch hoog niveau. Als we deze verhouding zouden toepassen op 1981, toen de discount rente van de Federal Reserve 12% bedroeg, dan zouden de banken toen 112% rente in rekening moeten brengen. Dit geeft al aan hoe extreem de spread tussen vraag en aanbod is. De oorzaak van de rally in de Amerikaanse aandelenmarkt heeft ALLEEN te maken met kapitaaltoevoer uit Japan en Europa. Europees kapitaal koopt vastgoed op in de Verenigde Staten en probeert het Europese bankensysteem en de euro te ontvluchten. Dezelfde beweging is zichtbaar in Japan.

De geschiedenis herhaalt zich

De rally die leidde tot de enorme stijging van de Nikkei vin 1987-1989 had ook alles te maken met kapitaaltoevoer uit de rest van de wereld. Hetzelfde geldt voor de rally in de roaring twenties, toen de Dow Jones omhoog werd gedreven door kapitaaltoevoer uit de rest van de wereld:

armstrongchart

Zelfs de Mississippi bubbel en de South Sea bubbel hadden alles te maken met geïnvesteerd kapitaal uit Europa. Wat er nu met de Amerikaanse markten gebeurt, is dus niets anders dan een herhaling van gebeurtenissen die in het verleden al meerdere malen hebben plaatsgevonden.

Verplaatsing kapitaal

De situatie in de Verenigde Staten analyseren met alleen behulp van Amerikaanse cijfers heeft dus geen enkele zin. Dit is een globale wereld, waarin kapitaal met een muisklik van het ene naar het andere continent kan verschuiven. Je moet dus naar het globale plaatje kijken wil je de bewegingen op markten kunnen begrijpen. De rally van oktober 2002 tot oktober 2007 duurde in totaal 60 maanden. De huidige rally is bijna 51 maanden lang. Uiteraard is er nu ruimte voor een korte termijn correctie, waarbij de analisten zullen roepen dat de top is bereikt.  Maar de kans is zeer groot dat we een rally gaan krijgen die zeker 72 en misschien wel 78 maanden duurt voordat de trend wijzigt. Dat impliceert een top in de Amerikaanse aandelenmarkt in maart 2015 of oktober 2015.’

Overheidsschulden crisis

Tot zover Martin Armstrong. Eigenlijk is zijn analyse erg logisch en kristalhelder: de overheidsschulden crisis zal als eerste losbarsten in Japan of Europa. Zoals altijd zal dit leiden tot een vlucht naar veilige havens, dus de dollar en de Amerikaanse markten. Tevens zal er een beweging van obligaties naar aandelen plaatsvinden (van ‘public assets’ naar ‘private assets’), zoals altijd gebeurt bij een overheidsschulden crisis. Het zou ons dus absoluut niet verbazen als Armstrong’s visie uitkomt:

  1. Sterk stijgende dollar;
  2. Melt-up in de Amerikaanse aandelenmarkt door kapitaaltoevoer uit Japan en Europa;
  3. Record lage Amerikaanse rente van onder de 1% voor de 10-jaars rente.

Via Nikolaos’ overheidsschulden | Bron: armstrongeconomics.com

6 reacties

  1. Laten we ook nog is stilstaan bij de oorlogsdreiging in de wereld de spanningen lopen steeds verder op achter de schermen .Dan hebben we in China een huizen markt die bijna kan barsten zeg maar …een Japan scenario en een Europa wat na de verkiezingen in Duitsland regelrecht terug keert in de crisis die achter de schermen verder woed .Ik hoop nog altijd dat ik ongelijk heb en dat alles nog eens goed komt …..maar die droom zal altijd een droom blijven tot alle lucht uit dit systeem is gelopen en dat is pas als de grootste geldroof uit de geschiedenis is gebeurd .Cyprus was de blauwdruk en met hyper inflatie stelen ze het allermakkelijkst je geld .Zo dat lucht op ik hoop dat ik weer wat mensen heb gewaarschuwd voor het komende onheil .Bescherm je vermogen en doe wat .mvg MARCEL

  2. Armstrong is een heel intelligente technicus, op ieder niveau. Daarom past hij zijn voorspellingen ook met de regelmaat van de klok aan. 🙂

    1. Beste Rob,

      Ik volg de, vrij toegankelijke, publicaties van Martin Amstrong al geruime tijd en ben benieuwd naar de “aanpassingen” van zijn voorspellingen waar je op doelt.

      Zou je hier wat voorbeelden van kunnen geven?

      1. Ik denk dat Rob tot op zekere hoogte gelijk heeft met wat hij zegt over Armstrong. Armstrong switched heel makkelijk van maand- naar kwartaal- en jaarprognoses. En welke op dat moment het meest nabij komt gebruikt hij in zijn nieuwe stukken.
        Dat wil beslist niet zeggen dat Armstrong een slechte voorspeller is, maar je kunt je voorstellen dat de prognoses gebaseerd op maand, kwartaal of jaar een nogal verschillend beeld kunnen geven.
        Maar een van zijn wel slechte voorbeelden vind ik wanneer dat hij zegt als goud onder de $ 650 daalt, een verdere daling in het verschiet ligt. Zo lust ik er ook nog wel een.
        Daarentegen moet ik ook erkennen dat hij in 1 van zijn stukjes schrijft in 2010 dat hij misschien wel $1900 voor goud verwacht en zal verkopen als dit de $ 1914 passeert.
        Al met al sommige dingen ziet hij heel goed, maar wel vanuit de Amerikaanse visie, maar sommige voorspellingen liggen ook wel heel ver verwijderd, zoals de $ 650. Hoe dan ook hij blijft controversieel en dat is misschien wel waarom ik hem toch altijd nog een beetje volg.

  3. Tuurlijk daarom is het ook zo logisch dat die dollar veel minder waard is geworden ten opzichte van de euro.
    Maar ik geef toe dat de fed veel dieper heeft ingegrepen dan de ecb heeft gedaan en kan doen.
    Dus ongetwijfeld zal de dollar weer aantrekken… toch?
    De VS laat zich nog het beste vergelijken met een van de pigs-landen in europa. En (extra) belastingheffing is in de VS net zo moeilijk in te voeren als in Griekenland.
    Als ik kijk naar de ratio: koers versus profit (ofwel 20 x de winst is de koers van het aandeel of 40 x de winst is de koers van het aandel) dan ligt die verhouding veel hoger dan in europa.

    Maar goed de geschiedenis gaat zich gewoon herhalen. Te veel beleggers zoeken rendement en dat laat zich het beste vergelijken met al die mensen die onroerendgoed gingen kopen om te wonen en of voor het rendement. Gevolg: hoge pieken en diepe dalen en dan uiteindelijk weer een (hopelijk) reeele evenwichtsprijs.
    De kringloop van het geld is dat het uiteindelijk altijd weer bij een (centrale) bank geparkeerd wordt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: