Aansprakelijkheid bij een BV: wat zijn de risico’s?

Het is belangrijk om de risico’s voor wat de aansprakelijkheid van een BV niet te onderschatten. Er kan door toedoen van je bedrijf namelijk van alles misgaan, want een ongeluk zit wat dat betreft in een klein hoekje. Denk maar aan medewerkers die per ongeluk schade toebrengen aan spullen van een ander tijdens het werk. Of aan een werknemer die tijdens werktijd een ongeluk krijgt in je bedrijf. De mogelijke schade kan van een enorme omvang zijn, zodat het belangrijk is om je BV te beschermen tegen de risico’s van aansprakelijkheid met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Meer informatie over de AVB-verzekering biedt inzicht in de dekking en in het belang ervan. Zo zijn er meerdere risico’s die met uiteenlopende verzekeringen zijn af te dekken.

Schade aan spullen of personen
Misschien denk je dat je als bestuurder van een BV niet aansprakelijk bent voor schadeclaims in het kader van aansprakelijkheid. Het is echter zo dat je bedrijf wel aansprakelijk is te stellen en dat kan financieel gezien grote nadelige gevolgen hebben. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt wat dat betreft schade die ontstaan is aan spullen, maar ook aan personen. Ontstaat er door jouw toedoen of door een van je werknemers materiële schade of schade aan personen dan is het dus belangrijk om een AVB te hebben. Er is dan sprake van bescherming tegen de financiële consequenties van schade die aan spullen of derden is toegebracht.

Beroepsfouten
Een BV met bedrijfsactiviteiten die werkzaam is binnen de administratieve of juridische branche loopt eveneens risico op beroepsaansprakelijkheid. Schade door een beroepsfout valt wat dat betreft buiten de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Het kan altijd een keer zo zijn dat je vanuit de adviserende werkzaamheden van je bedrijf een keer een fout maakt. Een grote fout die tot gevolg heeft dat je klant zelfs met vermogensschade te maken krijgt. Als deze klant je BV aansprakelijk stelt dan zijn de financiële gevolgen niet altijd te overzien. In een dergelijke situatie is het dan goed om tegen beroepsfouten verzekerd te zijn en dat is mogelijk door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Juridische conflicten
Een BV kan te maken krijgen met juridische conflicten, bijvoorbeeld met een leverancier over de levering van goederen of over het uitblijven van betaling. Zo zijn er op allerlei gebieden risico’s die je loopt met je bedrijf. Bijvoorbeeld ook als je bedrijf een pand huurt en te maken krijgt met een conflict met de verhuurder. In dergelijke situaties is het natuurlijk mogelijk om een advocaat in te schakelen, maar de kosten daarvan kunnen aardig hoog zijn. Om het financiële risico wat dat betreft te spreiden, is het mogelijk een zakelijke rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Daarmee wordt in elk geval voorzien in juridische hulp, advies en bijstand in uiteenlopende situaties. Een dergelijke verzekering is bijvoorbeeld ook handig als je bedrijf een conflict heeft met de overheid. Bijvoorbeeld als je voor de uitvoering van bepaalde werkzaamheden een vergunning nodig hebt en deze niet van de overheid krijgt. Ook als het gaat om arbeidsconflicten biedt een dergelijke verzekering uitkomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: