Aantal faillissementen stijgt met 30%

11

Een kleine maand geleden lieten we u weten dat er in het eerste half jaar van 2012 gemiddeld 150 bedrijven per week failliet zijn gegaan. In juni 2012 moesten er in totaal 610 Nederlandse bedrijven en instellingen hun zaak sluiten. In juli 2012 is het aantal faillissementen gestegen naar 725. Dit cijfers is exclusief eenmanszaken. Bij eenmanszaken wordt een faillissement gerekend tot een persoonlijk faillissement. Hoeveel eenmanzaken er in juli 2012 failliet zijn gegaan heeft het CBS nog niet bekend gemaakt. Wel zijn we erachter gekomen dat er naast de bijna 4500 bedrijven die in de eerste 7 maanden van 2012 failliet zijn gegaan, ook nog eens 607 eenmanszaken de deur hebben moeten sluiten in de eerste helft van 2012.

aantal bedrijven failliet

Het CBS heeft het aantal faillissementen als ‘uitzonderlijk hoog‘ betiteld. Er zijn ten opzichte van een jaar geleden 30% meer Nederlandse bedrijven failliet gegaan. In de grafiek hierboven is te zien dat het driemaandsgemiddelde van het aantal faillissementen inmiddels hoger lilgt dan tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis in het eerste en tweede kwartaal van 2009. Het staat al zo goed als vast dat in 2012 meer bedrijven failliet zullen gaan, dan in de voorgaande jaren. Doordat er meer bedrijven failliet gaan, verliezen er vanzelfsprekend ook meer mensen hun baan. In de eerste helft van 2012 zagen bijna 28.500 Nederlanders het bedrijf waarbij zij werkten failliet gaan. Dit is een stijging van 28% ten opzichte van een jaar geleden.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie