Aantal faillissementen stijgt met 30%

Een kleine maand geleden lieten we u weten dat er in het eerste half jaar van 2012 gemiddeld 150 bedrijven per week failliet zijn gegaan. In juni 2012 moesten er in totaal 610 Nederlandse bedrijven en instellingen hun zaak sluiten. In juli 2012 is het aantal faillissementen gestegen naar 725. Dit cijfers is exclusief eenmanszaken. Bij eenmanszaken wordt een faillissement gerekend tot een persoonlijk faillissement. Hoeveel eenmanzaken er in juli 2012 failliet zijn gegaan heeft het CBS nog niet bekend gemaakt. Wel zijn we erachter gekomen dat er naast de bijna 4500 bedrijven die in de eerste 7 maanden van 2012 failliet zijn gegaan, ook nog eens 607 eenmanszaken de deur hebben moeten sluiten in de eerste helft van 2012.

aantal bedrijven failliet

Het CBS heeft het aantal faillissementen als ‘uitzonderlijk hoog‘ betiteld. Er zijn ten opzichte van een jaar geleden 30% meer Nederlandse bedrijven failliet gegaan. In de grafiek hierboven is te zien dat het driemaandsgemiddelde van het aantal faillissementen inmiddels hoger lilgt dan tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis in het eerste en tweede kwartaal van 2009. Het staat al zo goed als vast dat in 2012 meer bedrijven failliet zullen gaan, dan in de voorgaande jaren. Doordat er meer bedrijven failliet gaan, verliezen er vanzelfsprekend ook meer mensen hun baan. In de eerste helft van 2012 zagen bijna 28.500 Nederlanders het bedrijf waarbij zij werkten failliet gaan. Dit is een stijging van 28% ten opzichte van een jaar geleden.

11 reacties

 1. Er zullen veel bedriijven bij zitten die geen eigen vermogen hadden en als je dan even de wind tegen hebt ga je zo de bietenbrug op.

 2. @KTM je moet eens weten hoeveel zeepbelletjes nog uiteen gaan spatten. Veel bedrijven raken door hun reserves heen en gaan mensen ontslaan. Geld voor nieuwe stimuleringsmaatregelen is er vrijwel niet meer dus wat de afgelopen 3 jaar met horten en stoten nog net overeind is gebleven zal binnen een jaar verdwijnen. Dan heb ik het nog niet over de ZZP-ers die met bosjes over de kop zullen gaan.
  Let wel op dat je geen zeepspetters in je ogen krijgt want dat doet aardig pijn.

 3. @ cynicus En las ik nou net vorige week dat er een voorstel was om ZZP-ers geen ondernemersaftrek te gunnen. Dat levert een behoorlijke duit belastinggeld op, maar zal volgens mij tot een slachtpartij onder kleine ondernemers leiden. Op naar meer dan 1000% faillissementen als zo’n maatregel doorgaat. Korte termijn denken als je het mij vraagt.

 4. @ Pe 4: Dat is echt heel dom. Heb het ook gehoord van kleine ondernemers uit mijn buurt. Die kunnen wel stoppen. Alle opdrachten lopen al fors terug en als dit er nog overheen komst, zullen ze ook failliet gaan. De komende jaren gaat pas echt duidelijk worden hoe ingewikkeld en groot deze crisis ergens is. Het geld is gewoon op.

 5. Nogmaals de vraag hoe het komt dat de groeicijfers veel positiever zijn dan de geluiden van de mensen en harde cijfers zoals deze faillisementen waar niemand om heen kan. De Nederlandse economie moet onderhand met tientallen procenten zijn gekrompen… Van een paar procent krimp gaat heus niemand aan de bedelstaf! De geluiden in de media spreken elkaar dus tegen. Is het nou een crisis of niet en trekt het nou binnenkort aan of niet?
  Vanzaken, je schijnt weer in het land te zijn dus kom er maar in.

 6. @KTM: het commerciele vastgoed ligt in Nederland al op z’n reet; alleen verkeren we nog in de Pavlov-fase. Omdat er zoveel bedrijven het loodje leggen zal het allemaal nog veel en veel erger worden. Daarnaast moet het huizenbubble in Nederland ook nog leeglopen. Kortom het wordt dolle pret!

 7. Nee. Lang niet alle rotte appels zijn failliet. De echte ratten hebben het schip reeds verlaten. Die gaan niet failliet maar laten anderen dat voor hen doen.

 8. Hoezo, als het aan de politici en onze zeer gewaardeerde economen ligt is het grote probleem in NL toch de burger, die zijn vermogen op een spaar rekening heeft staan? Veel te veel, als dat uitgegeven word is er niks meer aan de hand en kunnen ze doorgaan met hun graaien.

  Zo heerlijk kortzichtig en gemanipuleerd dom.

  Zelf ben ik actief in de bouwsector. Op het moment is het zo dat 25% van de bouwbedrijven niet meer goed voor zijn geld is, wat inhoud dat je geen zaken meer met elkaar kunt doen omdat de kans groot is dat je je geld nooit zult krijgen.
  Ook de groothandel en de toelevering bedrijven hebben hier extreem veel last van.

  Voor de rest ken ik een groot aantal ZZP ers die hun vermogen volledig hebben opgegeten in de afgelopen 2 jaar, allemaal met een koophuis, een lease bus, € 1200,00 aan verzekeringen in het jaar.
  Al maanden werken deze ondernemers noodgedwongen voor een inkomen op bijstand niveau, of teren volledig op het vaak schamele inkomen van hun partner.

  en dan de banken.
  Sinds enige tijd ben ik op zoek naar een pand voor de opslag van bouwmaterialen en dergelijke.
  Mijn oog viel op een pand wat ik zelf zo een 8 jaar geleden heb gebouwd, aanneemsom € 165.000 grondprijs € 120.000

  Wat schetst mijn verbazing, huidige vraagprijs € 730.000 K.K. ex BTW. Dit trok mijn aandacht en ik heb kontakt opgenomen met de verkoper, die zelf tot zijn nek in de schulden zit en in een half jaar 65 wordt.

  Deze man wordt gewoon gegijzeld door de ABN-Amro.
  Als hij mij het pand verkoopt voor € 300.000, dat is wat ik hem bood, maar eigenlijk nog te veel vind in deze tijd, blijft hij zitten met een kleine schuld die hij met andere middelen kan rechttrekken waardoor hij zometeen zonder een cent bezit en zonder pensioenvoorziening met pensioen gaat.

  Hij heeft dit zijn bank voorgelegd maar het bod is door de bank afgewezen, het is hem verboden af te wijken van de vraagprijs.

  Nou vraag ik mij af welk smerig spel die banken spelen met de huidige ondernemers in Nederland.
  Heeft de ABN-Amro dit pand voor zo veel geld in de boeken staan, terwijl er € 250.000 hypotheek op rust?
  Gelt dit ook voor al die duizenden andere kleine ondernemers die jaren lang volgestopt zijn met kredieten, en nu compleet in de macht van de banken staan?

  Liever laten ze de beste man failliet gaan, drie jaar schuldsanering, een massa ellende aan het einde van je werkzame leven, gen kans meer ooit je schulden weg te verdienen.
  dat pand gaat op slot, er wordt straks beslag op gelegd door de ABN, en mag in elkaar donderen, net als al die andere gebouwen op al die bedrijf tereinen, terwijl zij vrolijk doorgaan te doen alsof ze 3 kwart miljoen aan vermogen hebben.

  En daarom moeten al die klootzakken voor een vuur peloton, die smerige pennelikkers, samen met hun stropdas vrienden verkankeren de hard werkende ondernemer, liever 20 Miljard naar het buitenland om de banken van geld te voorzien dan 2 Miljard om de bouw sector, de huizenmarkt, de groothandels en ga zo maar door vlot te trekken. Nog niet eens gesproken van het vertrouwen van de Nederlandse bevolking. Dit is niet normaal een tekort aan inzicht, dit is opzettelijk slopen van welvaart met en achterliggend plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.