Aantal ontslagen verdubbeld door crisis

In de eerste 8 maanden van 2009 zijn er in Nederland 85.000 mensen ontslagen. Vorig jaar lag dit aantal in dezelfde periode nog op 44.000. Het aantal gedwongen ontslagen is dus met bijna 100% toegenomen. Werknemers kunnen te maken krijgen met een gedwongen ontslag op initiatief van de werkgever of door een faillissement.

Als een werkgever eenzijdig een arbeidsovereenkomst wil ontbinden dan kan dit via de kantonrechter of via het UWV. Als een bedrijf failliet gaat, eindigt doorgaans ook het dienstverband van de werknemer. De curator beheert de failliete boedel en zal de werknemers ontslaan zonder tussenkomst van UWV of kantonrechter. De rechtbanken ontvingen in de eerste acht maanden van 2009 ruim 20.000 verzoeken om een arbeidsovereenkomst te ontbinden. Dat is een stijging van 29%.

Het UWV verleende tot en met augustus bijna 24.000 ontslagvergunningen. Dit zijn er ruim tweemaal zoveel als in dezelfde periode vorige jaar. Het aantal ontslagen door faillissement bedroeg in de eerste acht maanden van 2008 ongeveer 18.000. Dit jaar is dat aantal opgelopen tot ongeveer 41.000.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: