Aantal schuldproblemen stijgt met 20,7%

Het aantal mensen met schulden in Nederland is in 2009 met 20,7% gestegen. In totaal hadden 53.250 mensen hulp nodig. Dit blijkt uit een publicatie van de NVVK (Vereniging voor Schuldhulpverlening en Sociaal Bankieren). Het schuldbedrag steeg met zo’n 10% ten opzichte van 2008.

Naar verwachting zal het aantal mensen dat schuldhulpverlening nodig heeft in 2010 ook toenemen. Veel mensen kunnen hun huis niet verkopen of kunnen door een ontslag de hypotheekschuld niet meer afbetalen. Wat tevens opvalt is dat steeds meer mensen met een boven modaal inkomen hulp nodig hebben bij schulden. Vorige jaar ging het bij de NVVK slechts voor 15% van de gevallen om mensen met een boven modaal inkomen, de verwachting is dat dit in 2010 toeneemt naar 50%.

Sinds het begin van de economische crisis kloppen steeds meer mannen en vrouwen uit de middenklasse aan, met een huis, een gezin en een hypotheek. Jaarsma van NVVK: ‘Dat is een groep die we de afgelopen 15 jaar niet hebben gezien. Zij hebben hun baan verloren en zien het inkomen dalen met wel 30%’. Regionale verschillen zijn er nauwelijks. Jaarsma: ‘De crisis treft iedereen.’ Door de optelsom van problemen duurt het steeds langer voor de kredietbanken een oplossing hebben gevonden voor iemand die de schulden boven het hoofd zijn gegroeid.

‘De NVVK behartigt de belangen van gemeentelijke kredietbanken en publieke en private instellingen die mensen met schulden helpen. Daarnaast behartigt de NVVK ook de belangen van de schuldenaar en de schuldeisers. Hierdoor speelt de NVVK een belangrijke rol in de schuldhulpverlening in Nederland.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.