Aanval Oostenrijk op Brussel om economische sancties tegen de Russen

7

Dat Oostenrijk geen moment onbenut laat om Brussel aan te vallen op de economische sancties tegen Rusland is geen nieuws.

In februari besliste Oostenrijkse energiereus OMV om haar investeringen in de Russische olieproductie op te drijven, tegen het dictaat van Brussel in.

In maart gooide de Oostenrijkse Industriële Federatie nog wat olie op het vuur door onomwonden te pleiten voor een heus vrijhandelsakkoord met Rusland.

Deze week pleit Oostenrijkse christendemocratische volksvertegenwoordiger Christoph Leitl voor een “vrijhandelszone van Lissabon tot Vladivostok”.

Leitl is niet de minste. Hij is een sterke man binnen SME Europe, de belangenorganisatie voor KMO’s binnen de Europese Volkspartij, en binnen Eurochambers, de Europese Kamers van Koophandel.

Bovendien heeft Leitl een sterk eurofederalistisch profiel, wat zijn politiek gewicht in het debat enkel maar vergroot.

Ter info: de Europese Volkspartij is de Europese politieke partij waaronder de CDU van Merkel, de PP van Rajoy, en de Republikeinen van Sarkozy ressorteren, alsook de Belgische CD&V en cdH, en het Nederlandse CDA.

Dat een sterke man binnen de christendemocratische beweging in Europa vanuit zijn mandaat openlijk de anti-Russische sancties (en dus Merkel en Juncker) aanvalt én pleit voor een vrijhandelszone, is een belangrijk statement.

Daarmee lijkt de EVP, de grootste politieke fractie in Europa, alvast intern ontzettend verdeeld.

Leitl legt, wellicht bewust, de onhoudbare tweedracht binnen Europa aangaande de Brusselse Ostpolitik, pijnlijk bloot.

Het interview met Leitl in het Oostenrijkse Wirtschaftsblatt kadert binnen het officieel bezoek van de Oostenrijkse president Heinz Fischer aan Moskou volgende week.

Leitl zal deel uitmaken van de Oostenrijkse delegatie, en zal Poetin van zijn plannen inlichten.

Vladimir Poetin liet een soortgelijk ballonnetje op in 2010, toen hij premier van Rusland was.

Het is voorlopig nog koffiedik kijken hoeveel steun Leitl en de OVP genieten binnen de EVP. Het is niet ondenkbaar dat de rebelse houding van de Oostenrijkers (cf. het vluchtelingenbeleid) eerder zal leiden tot een breuk met de EVP, dan tot een normalisering van de relaties met Rusland.

Bron: Wirtschaftsblatt
Via Beurs.com

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie