In het laatste kwartaal van 2010 groeide de Chinese economie met 9,8% op jaarbasis. Over heel 2010 groeide de Chinese economie met 10,3%. Dat is het hoogste tempo in de afgelopen drie jaar. In 2009 was er nog sprake van een groei van 9,2%. Investeerders wereldwijd verwachten echter dat er een einde komt aan de ongekende economische groei van het Aziatische land. Uit een onderzoek van Bloomberg, die gehouden werd onder 1000 investeerder, traders en analisten, blijkt dat 45% verwacht dat China binnen vijf jaar te maken krijgt met een financiële crisis. Nog eens 40% van de respondenten verwacht wel een crisis, maar na 2016. Slechts 7% van alle respondenten denkt dat China niet in een crisis terecht zal komen.

Meer dan de helft (52%) gelooft dat China zich momenteel in een bubbel bevindt, 45% is het daar niet mee eens. Voornamelijk de analisten uit Azië zijn bezorgd. 60% van de Aziatische deelnemers aan het onderzoek identificeert de op één na grootste economie ter wereld  momenteel als een zeepbel. ‘Er is geen twijfel over mogelijk dat China momenteel in het midden een speculatieve krediet gedreven bubbel zit. Absoluut niet duurzaam op de lange termijn’, aldus een valuta analist werkzaam voor een broker in Bratislava en één van de respondenten van het Bloomberg onderzoek dat werd gehouden tussen 21 en 24 januari.

De consumentenprijzen in China zijn in de laatste maand van 2010 naar het hoogste punt in de afgelopen 28 maanden gestegen. Daar ligt dus ook meteen het voornaamste gevaar voor China: hoge inflatie en in het bijzonder hoge voerdselinflatie. De voedselinflatie over 2010 kwam uit op 7,2%. De huidige inflatie is 5,2%, maar naar verwachting zal dit percentage in 2011 stijgen naar 6%. Tussen 1994 en 2010 bedroeg de gemiddelde inflatie in China 4,25%. In oktober 1994 stond de inflatie in China op een historisch hoogtepunt van 27,7%. In maart 1999 en in 2009 had China te maken met een deflatie van rond de 2%.

Hoewel de Chinese overheid de groei in Chijna probeert af te remmen, blijft de economie explosief groeien. In het laatste kwartaal van 2010 verhoogde de centrale bank van China de rente twee keer. Het bruto binnenlands product van China steeg naar een kleine 40 biljoen yuan (ongeveer 6 biljoen dollar). Door het aanhouden van de enorme groei stijgt ook de kans op een oververhitting van de economie. De kans is groot dat als China in een crisis terecht komt, de rest van de wereld erin mee wordt gezogen. In 2009 kregen wereldwijd veel landen te maken met een recessie en een crisis, doordat in 2008 de kredietcrisis in Amerika was losgebarsten. De eventuele crisis in China zou dezelfde gevolgen kunnen hebben voor de wereldeconomie.

Nog even terug naar het onderzoek, want hoe ziet het eruit voor de komende jaren? Op de vraag wat de slechtste markt wordt om in te investeren in 2011 antwoorde 20% van de respondenten China. In het afgelopen onderzoek, gehouden in november 2010, lag dit percentage nog op 11%. Investeerders worden dus steeds argwanend ten opzichte van het land waar de bomen tot nog toe tot aan de hemel groeien. Bijna de helft (48%) verwacht een significante afname van de groei in China in de komende twee jaar. Een politieke crisis in 2011 verwachten de respondenten niet, slechts 1% gaat uit van politieke schermutselingen in China. Toch denkt bijna één op de drie dat China binnen twee tot vijf jaar wel te maken zal krijgen met een politieke crisis.

Lees ook: Chinese farmers see an upside to inflation en World Economic Forum, China bank regulators: Very Concerned about inflation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: