ABN Amro verwacht dat goudprijs nog 33% gaat dalen

55

De goudprijs stond begin 2000 op iets minder dan $300 per troy ounce. Elf jaar later stond de goudprijs op een recordhoogte. Op 22 augustus 2011 noteerde het meest besproken edelmetaal $1899 per troy ounce. De goudprijs is in de hierna volgende 3 jaar gedaald naar de huidige $1170 per troy ounce. Een daling van 40% sinds de top, maar tevens in 15 jaar tijd een rendement van bijna 400%.

goud

ABN Amro verwacht forse daling goudprijs

Het sentiment rondom goud kan bijna niet negatiever. De meeste banken hanteren koersdoelen van rond de $1000. De ABN Amro blijkt in haar voorspellingen een van de grootste zwartkijkers op het vlak van goud. De bank voorspelt voor december 2014 een goudprijs van $1100. In maart van 2015 zou de goudprijs op $1000 staan en in september van 2015 op $850. In december 2015, een verdere verwachting spreekt de bank momenteel niet uit, zal goud op $800 per troy ounce staan. ABN Amro ziet dus een daling van 33% in de goudprijs het komende jaar. Goldman Sachs verwacht een goudprijs van $1050 per troy ounce eind 2014.

Negatief sentiment, maar Goud rendeert goed

Het sentiment rondom goud is momenteel zeer negatief. Zelfs zo negatief dat de goudprijs het wel eens beter kan doen dan de verwachtingen. Het kan alleen maar meevallen wanneer de stemming zo negatief is. In de fysieke markt zien de cijfers er goed uit voor een hogere goudprijs. China en India kopen ongeveer 80% van het jaarlijks gemijnde en gerecyclede goud op. De centrale banken zullen volgens de World Gold Council dit jaar rond de 12% van het gemijnde goud opkopen. Hier worden de goudaankopen door de Centrale Bank van China niet in meegenomen, omdat deze aankopen niet worden gerapporteerd. De Centrale Bank van China koopt volgens calculaties in ieder geval jaarlijks ruim 25% van het totale aanbod op. China is de grootste goudproducent ter wereld en verbied het om goud te exporteren. Naar schatting zal Rusland dit jaar 200 ton goud opkopen.

Daarnaast is er de vraag naar goud van andere centrale banken, vraag vanuit consumenten en beleggers uit andere landen dan de genoemde twee en een relatief kleine vraag vanuit de industrie. De laatste jaren zijn er nauwelijks grote ondergrondse goudreserves gevonden waardoor erop termijn druk komt te staan op de goudproductie vanuit de goudmijnsector. Na 2009 zijn er geen vondsten meer gedaan van boven de 50 ton. Vanaf 1990 tot en met 2009 werd er jaarlijks tussen de 50 en de 190 ton aan goudreserves gevonden. Kortom: er is een aannemelijk tekort aan goud.

Goud in valuta

De goudprijs is dit jaar in Amerikaanse Dollars met 0,4% gedaald. Gemeten in de Japanse Yen is goud gestegen met 11,6%. In Euro’s heeft goud het bijna twee keer beter gedaan dan de AEX. Goud in Euro’s steeg met 9,9%. Japan gaat voor de zoveelste keer weer meer Yennen drukken om de deflatie tegen te gaan en de economie te stimuleren. Ook de ECB heeft aangegeven om klaar te staan voor meer stimulus. Mario Draghi is bereid om rond de €1000 miljard extra aan Euro’s te creëren. Goud blijkt de beschermer te zijn tegen verzwakkende valuta’s.

Russische Roebel en Goud

De Russische Roebel heeft de dit jaar enorm veel van haar waarde verloren. Met name ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. De sancties, die zijn opgelegd door het Westen, raken de Russische munt hard. Beleggers uit Rusland die een jaar geleden kozen voor goud staan inmiddels, gemeten in Russische Roebels, op een rendement van ruim 35%. Hieronder de grafiek van de goudprijs in Russische Roebels:

goud roebel

Geschreven door Reinoud Bogert