AEX daalt 6% in 3 dagen tijd – angst onder beleggers neemt fors toe

3

Nadat de AEX index ( Neerlands grootste beursindex) eind juli nog een jaarrecord in de boeken had gezet (van 586 punten), heerst er momenteel angst onder de beleggers. In de afgelopen 3 beursdagen is de AEX met zo’n 6% gedaald. De hoofdreden is de vrees voor verdere escalatie van het handelsverdrag en de bijbehorende handelsoorlog (en currency wars).

Duikvlucht AEX

Alle beurzen wereldwijd kleuren fors rood en wij concentreren ons even op de Nederlands beursindex. Hieronder is te zien dat we momenteel met een heuse duikvlucht te maken hebben. Met flinke gaps bij de opening van de beurs. Vanuit een technisch oogpunt worden gaps over het algemeen wel weer gevuld.

De angstindex stijgt juist wel: VIX

De VIX, een volatiliteitsindex, die spuit juist weer omhoog, want onzekerheid, de premies in de optiemarkt gaat skyhigh. Niemand weet precies hoe ze de huidige ontwikkelingen moeten inprijzen. De VIX van de AEX is in afgelopen week bijna verdubbeld, zoals hieronder is te zien.

1,4 biljoen verdampt (alleen al van de S&P)

In Amerika is er op de S&P ( de breedste beursindex) alleen al in een paar dagen 1,4 biljoen dollar aan waarde verdampt, zo staat te lezen bij CNBC:

It took just four brutal trading days for a $1.4 trillion wipeout in the S&P 500 stock value. From the Federal Reserve’s disappointing comments on the future of interest rates to President Donald Trump’s surprise tariffs to China’s weaponizing of the yuan, the record-long bull market took a big hit in a relatively short time.

Rente blijft dalen (en is steeds meer negatief)

De rente daalt vrijwel overal en elke dag lijken we nieuwe historische dieptepunten te bereiken. De Duitse tienjarige staatsobligatie noteert inmiddels op -0,52%. We verwijzen u nog even naar de negatieve rentekever. Vorige week verlaagde Powel in de VS de rente, maar de markt wil méér, dat is inmiddels wel duidelijk. Het financiële systeem is verslaafd…. En kan niet afkicken. Dat is inmiddels meer dan duidelijk.

Recessie op komst?

De omgekeerde rentecurve helpt ook niet, normaliter een recessie indicator. Momenteel is het duurder om op korte termijn geld te lenen dan op lange termijn. Economisch gezien geen normaal signaal. Alle recessies in Amerika sinds de Tweede Wereldoorlog werden 12 tot 18 maanden daarvoor ingeluid met een omgekeerde rentecurve. Dat u het even weet…