AEX daalt wederom fors door verdere verspreiding Coronavirus in Europa

6

De beurzen veerden vandaag (25-02-2020) na opening op door koopjesjagers. Maar binnen een uur was de daling opnieuw ingezet. Vrij logisch eigenlijk. Als beleggers de berichten in de mainstream media scannen dan slaat de schrik ze om het hart. Het Coronavirus verspreid zich verder, met nieuwe besmettingen in landen waar het nog niet eerder is opgedoken, namelijk Spanje, Oostenrijk, Kroatië en Zwitserland. Ook in Italië nam het aantal besmettingen verder toe. Inmiddels ook 11 doden in Italië. Alle rede tot ongerustheid op de beurzen dus.

Hebzucht en angst

Beleggers zijn mensen maar ook geldduivels. Geraken in een innerlijke tweestrijd. Verkopen of juist kopen als prijzen dalen. De grote vermogensbeheerders en banken handelen met computers die met hun algoritme op de juiste momenten aan- en verkopen. De insteek is dat hun belegd vermogen niet mag kelderen en daarom zijn de dips ook weer aankoopmomenten. Totdat het rekenschema van de pc een dalende lijn ziet die tot ‘uitverkoop’ dwingt ter voorkoming van grote verliezen.

Wie koopt er nog?

Vermogensbeheerders werken allemaal op dezelfde wijze. Als op gegeven moment beleggen te riskant wordt, en ook het geloof in de FED en de ECB wegebt, dan zal een vertrouwenscrisis de beurzen in een rollercoaster veranderen. Hevig op en neer dansende koersen met uiteindelijk een beurscrash. Het lijkt er op dat momenteel wat rijen ontstaan voor de kassa van de achtbaan. Alleen waaghalzen durven een wilde rit aan. Het is nu een kwestie van de wachtrij in de gaten houden. Als deze korter wordt dan zijn er minder waaghalzen, eeeehhh vermogensbeheerders, die nog een ritje willen wagen. Uiteindelijk sloot de Amsterdamse beurs (AEX index) een kleine 2% in het rood. In Amerika staan er ook rode cijfer op de borden. We gaan dus regelmatig een kijkje nemen op de beurs.