AEX-index daalt onder de 300 punten

4

Beleggers zijn niet blij met de verkiezingsuitslagen in Frankrijk en Griekenland. De aanpak van de eurocrisis staat namelijk op het spel. Er zal een discussie ontstaan over bezuinigingen en hervormingen versus economische groei. De AEX-index staat maandag in de min en is voor het eerste sinds december 2011 onder de grens van 300 punten gedaald.

Vrijwel de hele beurs kleurt rood, alleen het aandeel CSM is een grote positieve uitschieter. CSM stond maandagochtend maar liefst even 32% in de plus. Het bakkerij concern maakte bekend dat het de divisie die ingrediënten voor bakkerijen maakt in de verkoop gaat zetten. De stijgende grondstofprijzen is volgens CMS één van de redenen voor de verkoop de Bakery Supplies divisie. CSM gaat de opbrengsten van de verkoop gebruiken voor nieuwe investeringen en de afbouw van schulden.

De euro is sinds de uitslag van de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland niet geheel onverwacht fors gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De euro daalde maandagochtend tot onder de $1,30. Ook daalde de euro ten opzichte van de Japanse Yen. De EUR/GBP (euro/Britse pond) daalde maandagochtend zelfs tot het laagste punt sinds november 2008.