AEX maakt skydive door Spaanse zorgen: -2,3%

7

De AEX-index daalde dinsdag 23 oktober met 2,3%. Een dag eerder waarschuwde Marc Faber al dat aandelen wel eens een slechte periode tegemoet zouden kunnen gaan. We zullen moeten afwachten of dit de start van een verdere daling is. De AEX-index sloot op 326,75 punten. De zware verkoopgolf had verschillende oorzaken. Hoewel de futures voor de start van de beurshandel nog in het groen stonden, begon de beursindex in mineur door tegenvallende bedrijfsresultaten van KPN en Douwe Egberts. KPN eindigde bijna 3,5% in het rood, terwijl DE bijna 5,5% moest inleveren. De laatste candle in de onderstaande grafiek geeft de daling van dinsdag weer (zie pijl).

aex 23 oktober

Moody’s downgrade Spaanse regio’s

De kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde dinsdag de kredietrating van 5 Spaanse regio’s, namelijk: Andalusië, Extremadura, Castilië-La Mancha, Catalonië en Murcia. Deze regio’s zullen, als ze in de problemen komen, moeten aankloppen bij de Spaanse overheid voor noodkrediet. De financiële markten wachten echter nog altijd op het moment dat Spanje zich officieel zal melden voor Europese steun. Nu blijkt dat president Mariano Rajoy Brey nog geen aanstalten maakt om steun te vragen, verliezen beleggers vertrouwen en gooien hun posities in de verkoop, wat in heel Europa voor rode koersen op de borden zorgde.

Spaanse economie krimpt 1,7%

De centrale bank van Spanje verwacht dat de economie in het derde kwartaal van 2012 door de omvangrijke bezuinigingen van de Spaanse overheid niet zal verbeteren. De Spaanse economie kromp op jaarbasis met 1,7%, in vergelijking tot een krimp van 1,3% op jaarbasis in het tweede kwartaal.

Consumentenvertrouwen fractie beter

Ondanks de forse dalingen op de beurzen wereldwijd, is de index voor het consumentenvertrouwen van de eurozone gestegen van -25,9 naar -25,6. Het is slechts een kleine verbetering, echter hadden analisten verwacht dat het vertrouwen verder zou dalen. Het cijfer, dat wordt gemeten door Eurostat, kon het sentiment echter niet keren, want de aandelenkoersen bleven kelderen nadat het cijfer bekend werd gemaakt.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.