AEX maakt skydive door Spaanse zorgen: -2,3%

De AEX-index daalde dinsdag 23 oktober met 2,3%. Een dag eerder waarschuwde Marc Faber al dat aandelen wel eens een slechte periode tegemoet zouden kunnen gaan. We zullen moeten afwachten of dit de start van een verdere daling is. De AEX-index sloot op 326,75 punten. De zware verkoopgolf had verschillende oorzaken. Hoewel de futures voor de start van de beurshandel nog in het groen stonden, begon de beursindex in mineur door tegenvallende bedrijfsresultaten van KPN en Douwe Egberts. KPN eindigde bijna 3,5% in het rood, terwijl DE bijna 5,5% moest inleveren. De laatste candle in de onderstaande grafiek geeft de daling van dinsdag weer (zie pijl).

aex 23 oktober

Moody’s downgrade Spaanse regio’s

De kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde dinsdag de kredietrating van 5 Spaanse regio’s, namelijk: Andalusië, Extremadura, Castilië-La Mancha, Catalonië en Murcia. Deze regio’s zullen, als ze in de problemen komen, moeten aankloppen bij de Spaanse overheid voor noodkrediet. De financiële markten wachten echter nog altijd op het moment dat Spanje zich officieel zal melden voor Europese steun. Nu blijkt dat president Mariano Rajoy Brey nog geen aanstalten maakt om steun te vragen, verliezen beleggers vertrouwen en gooien hun posities in de verkoop, wat in heel Europa voor rode koersen op de borden zorgde.

Spaanse economie krimpt 1,7%

De centrale bank van Spanje verwacht dat de economie in het derde kwartaal van 2012 door de omvangrijke bezuinigingen van de Spaanse overheid niet zal verbeteren. De Spaanse economie kromp op jaarbasis met 1,7%, in vergelijking tot een krimp van 1,3% op jaarbasis in het tweede kwartaal.

Consumentenvertrouwen fractie beter

Ondanks de forse dalingen op de beurzen wereldwijd, is de index voor het consumentenvertrouwen van de eurozone gestegen van -25,9 naar -25,6. Het is slechts een kleine verbetering, echter hadden analisten verwacht dat het vertrouwen verder zou dalen. Het cijfer, dat wordt gemeten door Eurostat, kon het sentiment echter niet keren, want de aandelenkoersen bleven kelderen nadat het cijfer bekend werd gemaakt.

7 reacties

 1. Ach, het plunge protection team houdt alles goed in de gaten. Word het te gek , ingrijpen!

  De elite controls it all.Maak geen illusies.

  Net als target 2 …realtime overzicht over alle bankjes in de eu…iedereen instant redden.

  Uiteindelijk is altijd de burger de dupe van de reddingsacties.

  De werkelijke top , de elitefamilies bewegen zich boven het spel van de fiatgeldpelletjes.

  Ze hebben het helemaal voor elkaar dat de massa zich er mee bezighoud en trekken als marionettenspelers uiteindelijk toch aan de touwtjes.

  Ze zijn maar op 1 ding uit, controle en macht.

  En ik ben het eens met ktm, ze zullen de onderlagen die voor de normale massa de macht lijken te hebben net zo makkelijk opofferen wanneer ze op die manier de haat van het volk kunnen temperen…

  Zelf zijn ze onbereikbaar en onzichtbaar. En ze hebben zich in de laatste eeuwen volledig ingedekt op allerlei mogelijke manieren. Goud , zilver, onroerend goed, bedrijven, schuilkelders, enz.

  Sad but true.

 2. Shit-shit …

  De laatste week van oktober zei ik, verdomme !

  Afijn, de laatste keer (aug ’11) zat ik er ook een week naast ; zal wel door de whiskas komen-gn-gnnn …

 3. De crisis is in ons hoofd.

  We zijn ontheemd wat betreft onszelf reddend zijn.
  We hebben ons laten verleiden om afhankelijk te zijn van energie , eten, en drinken tegen betaling van fiat geld.

  Vandaar dat de elite van fiat geld nu ons in hun macht hebben.

  Maak je vrij, en wordt zo veel mogelijk zelfvoorzienend.

 4. Ik hecht steeds meer aan de fim :The Matrix.

  Ik denk dat de elite via de media een projectie maakt in ons hoofd waar wij naar leven of proberen te leven, om zo ons te controleren.

  En totdat we dat beseffen zijn we gevangenen en slaven van hun systeem.

  In de film wordt dat op een mooie manier beschreven. Kijk m eens als je tijd en zin hebt. Het is denk ik een echte eye-opener.

 5. De beurskoersen geven geen reeel beeld meer van de economie en ik vraag me af of dat ooit wel eens wel het geval is geweest. De VS spelen een vies spelletje door de koersen op Wall Street kunstmatig veel hoger te houden dan in Europa. Her er der in de wereld staan computers die versneld aandelen en kopen en dumpen. Hetzelfde gebeurt met de $$. Een crash zou wel eens heel snel kunnen gaan.

 6. @Madman
  Follow the white rabbit. The Blue pill or the red pill.

  @artikel
  Nee, de politiek hangt naar de pijpen van de financiële markten en de AEX grafiekjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.