Afrikaanse economieën groeien 4,8% in 2010

0

Uit het jaarlijkse rapport van de economische commissie van de Verenigde Naties en de African Union Commission blijkt dat de Afrikaanse economieën in 2010 met gemiddeld 4,8% zullen groeien. Door het herstel van de wereldeconomie stijgt de vraag en tevens de prijzen van Afrikaanse goederen en diensten. Voornamelijk de grondstoffen en het toerisme doen het goed. In 2009 groeiden de economiën in Afrika gemiddeld nog met 2,4%.

Ook verwacht de commissie van de VN dat de buitenlandse directe investeringen in Afrika zullen stijgen in 2010, dit komt voornamelijk ten goede van de infrastructuur, omdat er veel projecten tijdens de kredietcrisis zijn stilgezet. Wel waarschuwde de commissie dat het Afrikaanse continent te afhankelijk is van de grondstoffenexport. Als het herstel van de wereldeconomie niet doorzet zullen de Afrikaanse landen dat zeker gaan voelen.

De economieën in het westen van Afrika zullen naar verwachting het snelst groeien in 2010. Dit komt doordat er veel olie wordt geproduceerd. Deze regio groeit naar verwachting met 6,4%, volgens de VN. De economieën in Oost-Afrika, Noord-Afrika en centraal-Afrika en Zuid-Afrika groeien naar verwachting respectievelijk met 5,4%, 4,8%, 4,6% en 3,8%.