Afzetprijzen stijgen 11% in april 2010

0

De afzetprijzen van de industrie waren in april bijna 11% hoger dan in april 2009. In maart waren de producten van de industrie 8% duurder. De afzetprijzen waren voor de vijfde maand op rij hoger ten opzichte van een jaar eerder. Desondanks was het prijsniveau in april nog altijd lager dan medio 2008, toen de prijzen een top bereikten.

De prijzen in de aardolieverwerkende industrie stegen in april met ruim 55% verreweg het meest ten opzichte van een jaar eerder. Deze prijsstijging hangt sterk samen met de hogere prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent Oil kostte in euro’s 65% meer dan in april 2009. Ook de chemische producten waren veel duurder, de prijzen waren 24% hoger dan een jaar eerder.

De afzetprijzen van producten van de Nederlandse industrie stegen in april met 2% ten opzichte van maart. Na september 2009 zijn de prijzen telkens hoger dan in de voorafgaande maand. Met bijna 3% was de prijsstijging op de exportmarkt groter dan die op de binnenlandse markt (1%). Dit blijkt uit gegevens van het CBS.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.