De marketingcampagne ‘Weest optimistisch‘, die in 2006 werd gelanceerd om de Nederlanders een positieve boost te geven (het leven door de welbekende roze bril te zien), heeft slechts één jaar effect gehad. In september 2007 daalde de stemming onder de Nederlandse consumenten tot het nulpunt. Een maand later was een meerderheid van de consumenten, volgens het Consumenten Conjunctuuronderzoek (CCO) van het CBS, ‘pessimistisch’ over de economie. Eind 2012 staat de indicator voor het consumentenvertrouwen ver onder nul.

weest optimistish roze bril

Tijden veranderen

De campagne was overigens het werk van een aantal mannen uit de reclamewereld die ernaar streefden om aandacht te geven aan positieve ontwikkelingen in onze samenleving. Op zich geen verkeerd idee natuurlijk. Toentertijd konden ze dan ook nieuws publiceren dat de Nederlandse consument in de jaren ’90 en begin 2000 over het algemeen positiever gestemd was dan de gemiddelde Europese consument. Dat was nog in de tijd dat de AEX-index boven de 700 punten stond (AEX nu: 325) en de waarde van een aandeel KPN nog €33,- was. Voor de goede orde, het aandeel KPN daalde dinsdagochtend tot onder de €4,-.

Consumentenvertrouwen daalt naar -37

pessimistischZes jaar na de start van de ‘roze bril’ campagne is de stemming onder de Nederlandse consumenten niet echt verbetered. Het is economische zelfs heel koud momenteel. Dat terwijl de winter nog moet beginnen. De stemming onder consumenten is in november 2012 verder verslechterd. De Nederlanders zijn zeer pessimistisch. De indicator daalde 5 punten en kwam uit op -37. Consumenten waren veel negatiever over de toekomst van de economie en ook over hun toekomstige financiële situatie waren ze negatiever ten opzichte van een maand eerder.

Een kort onderzoek

Het vertrouwen wordt door het CBS beredeneerd aan de hand van een aantal vragen. Ik zet hieronder even de 5 vragen van de steekproef neer, dan kunnen jullie deze in de reactie ook even beantwoorden;

  1. Wat vindt u van de ontwikkeling van de algemene economische situatie? Is het in Nederland volgens u in de laatste 12 maanden beter of slechter geworden, of hetzelfde gebleven?
  2. Wat zal er volgens u in de komende 12 maanden met de algemene economische situatie in Nederland gebeuren?
  3. Is de laatste 12 maanden de financiële situatie van uw huishouden beter of slechter geworden, of ongewijzigd gebleven?
  4. Hoe denkt u dat het de komende 12 maanden zal gaan met de financiële situatie van uw huishouden?
  5. En als we denken aan meubelen, wasmachine, televisie en andere duurzame artikelen. Vindt u dat het nu voor de mensen een gunstige of een ongunstige tijd is om zulke grote aankopen te doen?

Deelindicator economische klimaat: -56

In het onderzoek worden het aantal ‘optimisten’ (die verwachten dat het beter zal gaan met het economische klimaat en hun eigen financiële situatie) afgewogen tegen het aantal ‘pessimisten’ (de groep die economisch moeilijk tijden verwacht). Uit het laatste onderzoek bleek in ieder geval dat Nederlanders een stuk pessimistischer zijn geworden over het economische klimaat in de komende 12 maanden. Op zich niet gek, want er gaat fors bezuinigd worden door de overheid en steeds meer mensen verliezen hun baan. De deelindicator van het economisch klimaat daalde maar liefst 12 punten en kwam uit op -56. Brrrr…. Dat voelt als een economische winter.

2013 wordt moeilijk jaar

Doordat iedereen iets gaat merken van het nieuwe regeerakkoord en de bijbehorende financiële gevolgen verwacht de consument dat in het komende jaar in de eigen portemonnee te voelen. Over de eigen financiële situatie in de komende 12 maanden waren consumenten in november 2012 namelijk veel negatiever ten opzichte van voorgaande maand. Deze indicator verslechterde 12 punten en kwam uit op -32. Niet eerder, sinds deze metingen worden gehouden stond deze deelindicator zo laag.

Minder aankopen, minder winst, minder belasting

Ook slechts nieuws voor bedrijven, want steeds minder mensen zijn van plan geen grote aankopen te doen. Deze indicator kwam uit op -25, een fractie lager dan oktober. Omdat de consument de hand op de knip houdt (c.q. de schulden aan het afbetalen is en de spaarpot aan het vullen is voor belastingen), maken steeds meer bedrijven minder winst. Hierdoor ontvangt de overheid ook weer minder pecunia, want als er minder winst wordt gemaakt, komt er ook minder winstbelasting binnen.

Fors minder investeringen

Niet alleen de consument durft minder geld uit te geven, ook bedrijven gaan minder investeren, er komt immers minder geld binne. In september 2012 was het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa 8,5% kleiner dan in september 2011. De krimp was daarmee veel groter dan in augustus, toen de bedrijfsinvesteringen 3% lager waren dan een jaar eerder, zo blijkt uit het plaatje van het CBS hieronder. Ondanks de opleving in 2011, liggen de investeringen nu weer op het niveau van begin 2010.

bedrijfsinvesteringen

23 reacties

  1. Iedereen heeft het maar over vertrouwen, maar ik vind dat een beetje de paard achter de wagen spannen.

    Natuurlijk is het vertrouwen belangrijk, maar is het niet een gevolg van een corrupt en vervuild systeem?

    Ik denk niet dat vertrouwen de oplossing is, maar het systeem reinigen. Dan volgt vertrouwen vanzelf.

  2. Als ik ambtenaar was dacht ik ook positief. De staat perst iedereen meer geld af en jij krijgt er weer bij. Als je een loonlijst vol hebt staan denk je echt anders.

  3. Nou Koen, het antwoord op vraag 1 t/m 5 is denk ik deze.

    We zitten aan het eind van een schuldencyclus, het hele opgepompte en aan elkaar geknoopte systeem van al dan niet gefundeerde verplichtingen en garanties gaat onderuit. Wereld debt/gdp is boven 300%. Het is m.i. onmogelijk om de schuld af te bouwen. Zeer hoge inflatie en defaults gaan we zien, en uiteindelijk een nieuw monetair stelsel, na een lange periode van armoede, sociale onrust en helaas ook reeele kans op oorlogen.

  4. Jeuj, een quiz!

    1. De ontwikkeling is slecht en weinig zicht op herstel. In mijn directe omgeving veel bedrijven failliet en ontslagen.
    2. Verslechteren, al zal het niet gaan om Nederland, maar om de zuidelijke landen. Als die gaan, gaan wij mee.
    3. Slechter.
    4. Alles onder controle, geen gekke dingen doen.
    5. Ongunstig, koop zilver (of goud).

  5. Ik bekijk de 5 gestelde vragen eventjes met een roze bril en ik zie geen enkele reden om deze vragen ook maar enigszins positief te kunnen beantwoorden.

    Over precies een jaar hoeft de schrijver van dit artikel geen artikel te bedenken want dan halen we dit artikel opnieuw uit de kast en gaan we, zoals mijn voormalige projectleider dat zo mooi kon zeggen, de boel nog eens ‘evalueren’.

    Ben er vrij zeker van dat ik gelijk zal hebben gekregen in mijn antwoord op de 5 vragen.

  6. Oh ja… om te bewijzen dat ik niet helemaal een zuurpruim ben.

    Balkellende heeft ons het zoet na het zuur beloofd ! Nou ! Dat hebben we dan nog steeds in het verschiet… toch ?… Toch ???

  7. Weet je wat pas pessimistisch is, dat onze Wellink gewoon gaat aantreden als commissaris van de Bank of China!! De man die ABN Amro en Fortis in 2008 voor 16,8 miljard euro kocht. Nog bedankt daarvoor, ahum! Kunnen die Chinezen dat nu niet terugkopen, toch dollars zat.

  8. Dan moeten we die dollars wel snel weer omwisselen voor goud en zilver hahaha.

    Apart is dat mijn collega het aandurft in dit economisch tij van baan te wisselen. Al stelt een vast contract haast niets voor tegenwoordig…het gebeurd tegenwoordig maar heel zelden dat iemand zoiets nog krijgt! En dan zou ik toch nog even op mijn plek blijven zitten als je niet weg hoeft.

    Volgend jaar komt er echt een bak ellende op ons af. En zodra we net over de golf van slecht nieuws heen hebben gesprongen komt er nog een tidal wave aan heftige inflatie achteraan. Je kan de schuimkoppen in de verte al zien. Het is hoogste tijd om een flinke damwand van goud en zilver op te werpen.

  9. Kijk die Spanjaarden zijn zo gek nog niet.

    Zo moet het ! Zelfvoorzienende Spanjaarden.

    Hoewel ik wel moet toegeven dat die Spanjaarden dat makkelijker kunnen verwezenlijken dan wij hier in Nederland. Wel ben ik van mening dat dit vooral lokaal moet gebeuren.
    Banken zijn hier niet welkom en verder hebben ze geen log overheidsapparaat, maar ze voorzien wel in alle basisbehoeften.

    Crisis ? Hoezo crisis ?

    http://nieuwsuur.nl/video/363144-spaans-dorp-immuun-voor-crisis.html

    (Gatver… nou moest ik toch de letters E en vervolgens U in mijn captcha code tikken… getver !…)

  10. @R: Wegvluchten voor je daden, ik denk dat hij zeker wel weet wat er gaat gebeuren met de banken, zou ABN in 2013 niet terug naar de beurs gaan? Ook monetair gezien heeft hij vreemde keuzes gemaakt. Ik walg ervan dat hij verantwoordelijk is voor het verlies van onze soevereiniteit, hij heeft ons overgeleverd aan Europa en zit nu zelf met z’n kont in China. Met miljoen yuan salaris.

  11. Nout Wellink was wel degene, die samen met Wim Kok en Gerrit Zalm in 1998 de soevereiniteit van Nederland aan Europa verkwanselde middels de tweede bankwet.

    Alle drie zijn er nadien niet op achteruit gegaan in de bancaire wereld.

    En voor de rest ?

    De Nederlander vergeet zo snel…

  12. Ik ben zeer optimistisch voor de toekomst dit vermaledijde systeem staat op klappen en dat is allen maar reden tot juichen. Er zullen nog wel hele zware jaren komen wellicht met flink oorlogen (ook in Nederland) maar daarna kunnen we hopelijk puinruimen en iets goed beginnen.

  13. Als ik eerlijk ben hoop ik eigenlijk op het instorten van het systeem ik haat het gevangen zitten in de mallemolen en het web van regels wat uitgestort word over de gewone burger en een overheid en bedrijfstop die alles bij elkaar graait.

    We leven langzamerhand in een soort communistisch systeem waarbij alles voor je bepaalt word door een zichzelf verrijkende linkse elite .

  14. de link werkt niet.

    Maar dit staat er zo’n beetje in:

    Huisuitzettingen VS naar nieuw record
    dinsdag 20 november 2012, 17:06:09
    Het aantal mensen dat in de VS uit hun huis is gezet heeft in augustus voor de derde keer in vijf maanden een nieuw record bereikt.
    +25%
    Het aantal huisuitzettingen steeg in augustus met 25% tot 95.364. Dat is het hoogste aantal sinds in 2005 werd begonnen met het bijhouden van de gegevens. Er werden 5% minder aangiften gedaan avn wanbetaling door huizenbezittes.

    RTLZ.nl

  15. @18, apart, ik dacht dat de US eCONomy er zo rooskleurig voor stond 😉

    Goed, één collega vertrekt volgende maand, de ander is tijdelijk op non-actief gezet. Dus voorlopig heb ik werk zat hahahaha

  16. Ik kan in google weinig informatie vinden als ik op de woorden zoek: vs en huisuitzettingen.
    Ik krijg dan alleen maar links over de huisuitzettingen in spanje.

    Maar als bovenstaand nieuwsbericht klopt dan is het niet best. Wordt dit door rtl bewust buiten het nieuws gehouden?

    Men wist wel te melden dat de bouw van woningen weer op hetzelfde niveau zit als juli 2008.

  17. Heeft iemand enig idee hoeveel mensen nu in tentenkampen leven in de VS?

    En waarom wordt hier niet even wat aandacht aan besteed bij rtl 7?

  18. @Flumunis
    Oorlog ? In Nederland ? In Europa dus ? Doe niet zo gek joh, malle fluim. De EU (…Jakkes…) heeft toch de nobelprijs voor de vrede ontvangen joh ? Komt DUS juist helemaal goed.

  19. @gangpad
    Je snapt ’t niet. Zo is het met mij ook gegaan. De ene collega leunt op z’n knieën kijkt naar de hemel en knijpt z’n handen bijeen [i]dankt[/i] en denkt “ik ben hier weggekomen !” De ander (die van non-actief) moet het voorbeeld voor de resterende collega’s zijn. (nml.: dit is wat er met je gebeurt als je niet hard genoeg werkt) Jij mag (nog eventjes) de rommel van je collega’s ‘opruimen’ maar dan ben JIJ aan de beurt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: