Al kommer en kwel in Cryptoland, maar drijven we niet wéér lichtjes over…?

(uit: Cryptonieuwsbrief.nlMarket wrap: Bitcoin slides to two-week low, Ether to below $2K as China reiterates crypto ban´, vat Fxstreet de situatie op dinsdag 22 juni 2021 samen. Jawel, China draait de duimschroeven voor bitcoin-mijners en lokale cryptobeleggers nog vaster aan. So what, dat wisten we toch, dat de grootste en oudste digitale munt daar niet welkom meer is? Dat de regering geen concurrentie duldt voor haar CBDC, digitale yuan, die einde 2021, begin 2022 vast nationaal gaat? Vanwaar dan deze bijkomende verkopen door zoveel beleggers; zijn die allemaal pas vanochtend wakker geworden met een kater of een soort aha-erlebnis? Als daar nu nog een soort verrassingselement zou inzitten, zou ik zeggen tot daar nog aan toe maar… Nou ja. Mijn (vrijblijvende – nooit financieel advies) oproep van gisteren van hold the fort is blijkbaar in de spreekwoordelijke dovemansoren gevallen, het zij zo. Misschien moet ik voortaan luider roepen, of de megafoon bovenhalen. Oké, nieuwe dag, nieuwe poging.

Cry-babies

Hoogste tijd dat we nog eens aanhalen wat tijdens en na al de vorige markt-correcties en crashes van bitcoin gebeurde. Kijk eens hier hoe prachtig hodlers tekens beloond werden om even op de tanden te bijten. Geen financieel advies, maar vragen we ons toch weer even af: het geld dat we verondersteld hebben belegd, na de winstnemingen van tijd tot tijd – hebben we dat vandáág nodig? Morgen dan misschien, of dit jaar nog? Dacht van niet, en anders zijn we niet goed bezig. En stél dat in het meest onwaarschijnlijke geval – de hemel valt uit de lucht -we een total-loss meemaken (bitcoin et al. gaan naar nul dollar, hahaha, that´ll be the day!) Staan we dan op straat soms, letterlijk en figuurlijk? Dacht het niet, want anders zijn we helemáál niet goed bezig, toch?

Lesje beleggen

Beleggen doe je voor de lange termijn (vanaf 5 – 10 jaar). Met geld dat we niét nodig hebben, dat ´over´ is. Waar we zeker nooit van wakker liggen. Waarvan we dachten én denken dat dit de beste bestemming is met de grootste kans op een mooie return als beloning voor het risico dat we lopen. Toch? De cryptobeurs is net als alle andere beurzen géén casino, is ook géén pinautomaat waar we naar believen cash uit kunnen halen. Beleggen, lieve dames en heren, is voor Grote Mensen en niet voor cry-babies, whiners en moederskindjes. Ga dan liever postzegels verzamelen, zou ik zeggen, met alle respect voor de filatelisten, want vandaag de dag moet je zeer oppassen niet op andermans tenen te treden (En sommigen hebben wel tenen van anderhalve meter lang zo lijkt ´t…) Zeg dat Ome Joost het gezegd heeft! Dan nu maar over tot de orde van de dag…

Individu versus samenleving

Van pinautomaten gesproken – er staan er reeds 3000 in en rond Beijing die de digitale yuan distribueren! Verwondert het ons dat de overheid reeds in 2013/2014 voorbereidingen trof in deze? Nee hoor, het Chinese bestuur denkt vooruit, vér vooruit. Stelt 5-jaren plannen op en haalt de beoogde doelen ook nog eens. China denkt 10, 20, zelfs 30 jaar vooruit. Dát is besturen, en zo heel anders dan onze westerse politici, die slechts plannen tot de volgende verkiezingen. Aan de andere kant, wie hier niet tevreden is over zijn en haar verkozenen, die zo al bakken kritiek en shit over zich krijgen, moet het volgende maar eens bedenken. In licht verlichte, strak centraal geleide, totalitaire regimes zoals in China, staat het gemeenschappelijke doel voorop en is de mens ondergeschikt. Het individu is minder waard dan de massa. Dat ´gemeenschappelijke doel´ wordt dan ook nog eens door een regering bepaald die benoemd is voor het leven. Net als in westerse democratieën mag je er proberen zo rijk te worden als je maar kunt, maar oh wee wanneer je kritiek durft leveren op het bestuur, op de overheid! 

Kleuterschool annex gevangenis

Het sociaal-krediet systeem kent punten toe voor goed gedrag en trekt eraf voor slecht gedrag. Opnieuw is het de Staat die voor je bepaalt wat goed en slecht gedrag dan wel inhoudt. Hmm, ik zie me nog niet zo snel emigreren naar China – wat u? 

Titaantjes

´Don´t buy crypto!´ waarschuwt de Russische centrale bank. Tuurlijk, want ook de heer Poetin weet wat best voor de Russen is…NOT! Laat ons hopen dat poor little El Salvador snel steun en navolging krijgt van andere landen die het beu zijn om onder de knoet te liggen van anonieme, dominante, Noord-Amerikaans geïnspireerde internationale instellingen. Bitcoin van de mensen voor de mensen? Absoluut mee eens, maar het zal een Titanengevecht worden om te overleven. 

U ziet maar…

Valt hier dan nog iets te verdienen?, hoor ik hier en daar vragen. Tuurlijk, antwoord ik daarop, maar je moet stalen zenuwen bezitten of kweken. Stap je volledig uit dan ben je d´r wel vanaf – maar verlies je tevens alle kansen wanneer de markt, zoals telkens weer in het verleden sinds 2009, een plotse opleving kent. Dat is wat nogal wat kleine beleggers en traders – de retail investor – blijkbaar doen. Zit je daarentegen de zoveelste downtrend uit, hodl je omdat dit altijd al het meest profijtelijk is gebleken, dan moet je vandaag ook weer niet zeuren. C´est vous qui voyez!

CBDC – we zitten ermee

´s Werelds eerste cryptopensioen-app heeft het licht gezien. ´America’s #1 Bitcoin IRA platform officially launches its mobile app today. It is the world’s first app to allow users to buy, sell and swap cryptocurrencies inside a self-directed retirement account. The mobile app was purpose-built to meet the growing demand from its users looking for a simple and secure way to invest in crypto assets using their retirement accounts. ´ Bitcoin voor je pensioen, je loon ontvangen in crypto, bitcoin pinnen – het bestaat allemaal en ontwikkelt zich verder. Dus zo kan het ook en deze beweging zal gewoon verder gaan, waar ze maar welkom is. Bitcoin, crypto is niet dood en zal ook zeker overleven, alleen heeft het fenomeen ook machtige opponenten, die liever géén concurrentie van te groot belang naast zich weten. Als cryptobelegger is de Overheid niét uw vriend, dat moet geweten zijn. En wacht tot ook in ons Europa de CBDC geïntroduceerd wordt. De digitale euro. Want die Overheid wil dolgraag in onze portefeuille – wallet dan – kijken, wees daarvan maar verzekerd. Big Brother in China? Soon coming to a place near us!

The trend is (not) your friend

MicroStrategy CEO en stichter Michael Saylor heeft zulke diepe zakken dat hij toch tegen de trend ingaat en blijft gaan. ´Michael Saylor, MicroStrategy’s founder and chief executive, said that it had spent $489 million in cash on its 13,005 new bitcoins. It now holds 105,085 bitcoins, worth about $3.3 billion at current prices.´ Met deze laatste aankoop kocht hij aan een gemiddelde bitcoinkoers van $37.617, en BTC staat momenteel zo´n $5000 lager. Don´t try this at home!

Crypto-diamonds are forever

Eén van ´s werelds grootste veilinghuizen, Sotheby´s, heeft de cryptomicrobe ook flink te pakken, want durft het aan opnieuw digitale munten te accepteren. Dit keer kan ermee geboden worden op een van de zeldzaamste diamanten ooit gevonden. 

Dood is misschien niet écht dood?

De koers van bitcoin heeft technisch het zogenaamde Death Cross (DC) gevormd. Het 50-daags gemiddelde heeft het 200-daags gemiddelde naar beneden doorkruist en dat betekent meestal weinig goeds voor de toekomstige koersontwikkeling. Toch kan en zal bitcoin vast weer verrassen, zoals de munt zo vaak doet. Just my 2 Satoshi´s opinion! Dat is namelijk wat in maart 2020 plaatsvond. Er werd zo´n DC gevormd in de koers, om kort daarop van richting te veranderen en net het tegenovergestelde te vormen: een Golden Cross! Zo snel en zo onverwacht kan het gaan, jawel. Dat is wat ik denk, dat is wat ik hoop, alleen: is het wishful thinking of heb ik daar een valabele reden voor, om opnieuw contrair te denken? 

Bull/bear

Want toen iedereen (nou ja…) super-bullish en overoptimistisch was en bitcoin to the moon schoot, tot wel 64.500 dollar, in april jl., nam ondergetekende winst van de tafel. Vervolgens halveerde bitcoin in no time want in juni reeds, vandaag, kost de digitale munt nog maar de helft. Naar mijn onbescheiden mening is dit opnieuw een teken van fel overdrijven; ditmaal dan zwaar-bearish en donkerzwart pessimisme. (Maar dat niemand het in z´n hoofd haalt me hierin te volgen en vervolgens en masse aan m´n voordeur komt klagen als dit misloopt hoor!)

De markt ondertussen…

Bitcoin staat aan $32.300 wanneer we deze nieuwsbrief beëindigen, de dominantie van BTC is nog wat vergroot tot 46,5 procent, wat betekent dat de altcoins het nog slechter doen. De total market cap bedraagt nog slecht 1,3 trillion – biljoen dollar. 

...en morgen gezond weer op!

Waarom ik de laatste dagen twee keer nog wat bijkocht, en daar volledig tevreden over ben, zalig om slaap en elke ochtend verlekkerd wakker word, benieuwd of ik weer een stukje rijker ben geworden? Omdat ik naar de Fear & Greed Index kijk, elke dag weer. En tjonge, wat ben ik verrukt dat die op zo extreme fear staat van 10?! Zo extreem pessimistisch heb ik het al in héél lang niet meer geweten. En dát maakt dat ik er vandaag een gewéldige dag van ga…maken. U ook, toch? Ik wens het u! En morgen ´spreken´ we elkaar weer, afge..sproken? See y´all, en wat u ook doet of niet doet – don´t bet the farm…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.