Alle Griekse banken zijn eigenlijk failliet

9

In de mailbox van Biflatie.nl een bericht van Maurice (waarvoor dank) met een linkje naar een interessant stuk op de Belgische website Knack.be. De hoofdredacteur aldaar is Johan Van Overtveldt en hij heeft een uitgebreid artikel geschreven over een gesprek dat hij heeft gehad met een hoge piet van de Bank of Greece. Het gaat onder andere over het lot van het Griekse banksysteem en het ELA-mechanisme, ofwel Emergency Liquidity Assistance. Dit is een ‘lender of last resort’ mechanisme dat banken kan helpen tijdens een liquiditeitscrisis. Dit gebruiken banken dan ook als ze niet meer bij de ECB terecht kunnen, bijvoorbeeld omdat ze niet genoeg onderpand hebben.

Maar hoe werk dat precies met het ELA-mechanisme? In het interview op Knack.be staat: ‘Griekenland creëert nu zijn eigen euro’s. De Bank of Greece crediteert de rekening van Griekse banken die de deuren zouden moeten sluiten zonder die noodfondsen. Alle Griekse banken zijn de facto bankroet, zo simpel is het. Deze zombie-banken kunnen alleen in leven blijven via de ELA-injecties. Binnen het ECB-systeem is de enige collateral die tegenover de euro’s – gecreëerd binnen het ELA-mechanisme – staat, de garantie van de Griekse staat. Ik weet niet wat u ervan denkt, maar naar mijn bescheiden mening is die garantie zo goed als waardeloos.’

De Griekse banken hebben sinds de crisis te maken met een stille bankrun. De Grieken hebben namelijk tijdens de eurocrisis veel vermogen weggesluisd. Sinds het begin van de crisis in 2009 zijn de bank deposits in Griekenland in totaal met 70 miljard euro gedaald. Dat liet Evangelos Venizelos, huidig minister van Financiën begin maart weten. Van die 70 miljard aan opgenomen tegoeden is volgens Venizelos ongeveer 23% van deze 70 miljard overgeboekt naar rekeningen buiten Griekenland. Het meeste geld ging naar het Verenigd Koninkrijk.

Uit de nieuwste cijfers blijkt dat er in februari 2012 in totaal 3 miljard euro uit het Griekse banksysteem is verdwenen, verdwenen in de vorm van opnames door bedrijven en huishoudens. 3 miljard in 29 dagen. Dat is dus gemiddeld ruim 100 miljoen euro per dag wat er bij de Griekse banken vandaan wordt gehaald. Niet zo gek dat die in liquiditeiten moeten worden voorzien door de ELA, want steeds minder Grieken vertrouwen hun geld nog aan de banken toe. En als dat vertrouwen niet hersteld wordt, zullen banken in leven blijven doordat Griekenland nu eigenlijk zijn eigen euro’s print.