Alleen nog maar rijken en armen deel 2

11

poor richIn navolging van deel 1 | Dat de middenklasse verdwijnt geldt voor Europa en de Verenigde Staten.  In Azië daarentegen zoals in India en China is het net het tegenovergestelde : daar is een nieuwe, tevoren onbestaande middenklasse in volle ontwikkeling.  Is het een wonder dat wij achteruit gaan en zij vooruit?

99 % versus 1 %

“Wij zijn de 99 %” is een politieke slogan gebruikt door de Occupy beweging die strijdt voor een eerlijker verdeling van de middelen, de rijkdom.  De frase refereert naar de concentratie van inkomen en welvaart bij de top 1 % van de bevolking, en de 99 % die ook nog eens de prijs betaalt voor de fouten van die minderheid.  “A 1765 letter to the editor of the New York Gazette reads: “Is it equitable that 99, or rather 999 should suffer for the Extravagance or Grandeur of one? Especially when it is consider’d, that Men frequently owe their Wealth to the Impoverishment of their Neighbours”.

2000 Miljardairs

Uit een nieuwe studie van Wealth-X en UBS blijkt dat het aantal miljardairs in de wereld nu meer dan 2000 bedraagt, met een gecombineerde rijkdom van 6500 miljard, meer dan het BNP van Frankrijk en Duitsland tezamen.

Kloof groter dan ooit

De besparingspolitiek van de overheden kan ertoe leiden dat tegen 2025, niet zo veraf meer, 15 tot 25 miljoen Europeanen in de armoede belanden, waarschuwt Oxfam.  In België bijvoorbeeld is de kloof tussen arm en rijk nu al nooit groter geweest.  Tussen 1990 en 2009 verkleinde het inkomen van de 30 procent armste Belgen met 8,3 tot 11,2 procent, terwijl de 10 procent rijksten hun inkomen zagen toenemen met 27,3 tot 31,9 procent.  De reden : arbeid wordt zwaarder belast dan kapitaal!

Vroeger was het nog slechter

Na WO II ging de “gewone man” er flink op vooruit en werd het enorme verschil dat tevoren bestond aanzienlijk kleiner.  Volgens Jules Theeuwes, hoogleraar emeritus Toegepast Economisch Onderzoek, zal er de komende tien jaar weer veel veranderen…en niet ten goede van die gewone man en vrouw.  Die zal nog kunnen profiteren van het feit dat de babyboomers stilaan stoppen met werken – werkplaatsen die vrijkomen dus – maar vooral gespecialiseerde vakmensen en hoger opgeleiden zullen gewild zijn.

Verschillen worden weer groter

Mogelijkheden voor laaggeschoolden komen er voor werk dat de rijken niet graag doen of waarvoor ze geen tijd hebben, zoals vervoer, kleding, kappers, schoonheidsspecialisten, secretaressen, klussen en poetsen.  Personeel in dienst van die rijken dus.  “Er zal weer een groot verschil komen tussen het gewone salaris dat zij verdienen en de toplonen van de mensen met een topbaan”, aldus de professor.  Geen prettig vooruitzicht dus…

11 REACTIES

 1. Er zijn twee benaderingen van rechtvaardige verdeling / armoede:
  – relatief
  – absoluut

  Dat verschillen groter worden, zegt nog niet dat de armoede groter wordt. Wat is beter:
  – iedereen 1 dollar per maand
  – 1% 10 dollar per maand en 99% 2 dollar per maand?

  Ik zou me over die 1% niet zoveel zorgen maken. Laat ze maar lekker hun gang gaan. Belangrijkste is dat de gewone mens kan leven. En wat dat laatste betreft is het de afgelopen eeuwen alleen maar vooruit gegaan.

  En nu gaan we een tijdperk betreden dat nog veel mooier is. Namelijk een waarin niemand meer hoeft te werken. Het streven naar werkgelegenheid kan in de prullenbak. Robots nemen alles over. Geef iedereen een basisinkomen en we hebben een paradijs op aarde.

  Geld kan ook afgeschaft. Er is namelijk geen schaarste meer. Eerder teveel van alles. Dus er is geen behoefte meer aan een schaars ruilmiddel. Dat stamt nog uit de middeleeuwen.

  Echt, we gaan een geweldige wereld in!

  Het handhaven naar het streven naar werkgelegenheid werkt bullshitjobs in de hand: http://libcom.org/library/phenomenon-bullshit-jobs-david-graeber

  Maar eerst moet die negatieve publieke opinie om. Dat gaat langzaam als een mammoettanker. Mensen zijn bange wezens. En van angst word je rechts. Dat blijkt ook uit neurologisch onderzoek: rechtse mensen blijken een actieve amygdala te hebben en dat zorgt voor angst. Mensen klampen zich vast aan het oude en worden rechts-conservatief. Dat zie je ook aan oudere mensen: die worden banger en rechtser naarmate ze ouder worden. Door die zwartgallige blik bekijken ze de wereld en worden ze nog rechtser en negatiever.

  Maar er is dus niks om bang voor te zijn. Het wordt alleen maar beter!

  • @Dave
   Over dat afschaffen van geld:
   Maak dit nou eens concreet. Ik geef vast een voorzetje. Zelf mag je natuurlijk een beter voorbeeld geven, dat maakt me niet uit.

   Oud vrouwtje, geen kinderen en met de buren heeft ze nooit contact haar vriendinnen zijn allemaal haar leeftijd maar wil dat de keuken geschilderd wordt. Zelf kan ze niet zoveel meer, zelfs het koken heeft ze afgezworen. Hoe zit dat dan ? Arbeid en vergoeding ? De wereld zal echt niet zo geweldig worden (zoals jij zegt) dat de schilder dat voor niets doet. Die ‘voor wat, hoort wat’ mentaliteit heb je voorlopig nog niet uit de mensheid.

   Huidige situatie:
   Is ongeveer: Vrouwtje heeft AOW + pensioentje.
   Spaart geld (als dat nodig is) neemt contact op met een schilder en samen komen ze tot een prijs. Schilder doet de keuken en ontvangt daarna zijn geld.

   ‘Jouw’ situatie:
   ?

   (Sh*t, dat antwoord van Dave kan ik natuurlijk op m’n buik schrijven. Ik lees in zijn andere reactie dat ie alleen kan internetten als ie in bij z’n zwager in Rotterdam is. Tegen de tijd dat ie er weer ’s is, dan is dit artikel allang ouwe meuk).

 2. Je moet jezelf ook niet ingraven met spullen. Werkt enkel angst in de hand. Plaats jezelf buiten de samenleving. Ikzelf woon in een hutje op de hei, heb geen TV, auto of wat dat ook en internet is ook de deur uit. Af en toe als ik in Rotterdam bij mn zwager ben internet ik nog bij hem op de pc, en dan lees ik al die chagrijnige BS weer op het net. Blij dat ik niet meer hoef!

 3. Als je een beetje bereisd bent heb je het snel door. Weinig belasting en aanverwante profiteurs, weinig wetten, regels en boetes om aanverwante vrienden te beschermen en het gaat snel berg opwaarts. Hoef je niet voor naar de universiteit te zijn geweest. Profiteurs, (wan)bestuurders, zichzelf hoog inschattende managers, bankiers en toren hoge staatsschuld en ik hoef u niet te vertellen waar we heen gaan. Het is niet moeilijk te voorspellen , alleen uw doppen openen en niet te veel tv kijken.

 4. Gut, het zoveelste fiat geld systeem gaat ten onder. Niets nieuws onder de zon. Begrijpt u ‘geld’? Nee he?

  History doesn’t repeat, but it does rhyme.

 5. Teveel rijken en armen en geen middenklasse gaat hoe dan ook niet werken .
  Een volksopstand is het uiteindelijke resultaat.
  Verdeel en heers. Niet plunder en heers onrechtmatig .
  Dat gaat fout en zal zich wreken.
  Tis simpel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.