Alles om de bankenunie erdoor te drukken

De Nederlandsche Bank heeft het Overzicht Financiële Stabiliteit, dat twee keer per jaar wordt gepubliceerd, aangegrepen om de bankenunie erdoor te drukken. Volgens DNB is hernieuwde escalatie van de Europese schuldencrisis het grootste risico voor de financiële stabiliteit in Nederland. Een bankenunie zou alle Europese financiële instellingen in het gareel moeten houden en een nieuwe crisis moeten voorkomen. Eind 2012 deed Klaas Knot ook al een poging om het volk alvast warm te maken voor de Europese bankenunie. Toentertijd zei Knot dat de bankenunie nodig zou zijn om de ‘dodelijk omzelzing‘ tussen banken en overheden aan halt toe te roepen. De beleidsmakers doen wel erg hun best om steeds meer macht aan Europa over te dragen.

bankenunie

Verdragen wijzigen duurt jaren

Om in 2014 een bankenunie te kunnen beginnen moeten er nog aardig wat punten op de agenda  worden weggewerkt. Dijsselbloem is inmiddels, met al zijn staatssecretarissen, druk bezig om het Europese verdrag waar nodig te wijzigen, zodat de bankenunie snel doorgang kan vinden. Een wijziging van een verdrag neemt normaliter jaren in beslag. Daar lijkt geen tijd voor. Op naar één Europa en zo snel mogelijk, luidt de slogan van dit project. Door de bankenunie zal er een gezamenlijk beleid kunnen worden gevoerd. Dat de nood hoog is, blijkt uit het feit dat Timmermans van Buitenlandse zaken heeft laten weten dat er helemaal geen verdragswijziging voor de bankenunie nodig is.

Grote stap naar één Europa

Natuurlijk wordt ons voorgehouden dat de bankenunie er voor de burgers moet komen, om zo het risico, dat de belastingbetaler wederom moet opdraaien voor een bailout van een bank, te verkleinen. De consequentie van een bankenunie is echter wel een vergaande integratie van de banken, de financiële wereld en regelgeving. De taken van DNB zouden worden overgenomen door één centrale toezichthouder, de Europese Centrale Bank. Financieel, maar ook politiek gezien, is de bankunie een zeer grote stap naar één Europa.

Één beleid de juiste oplossing?

Er moeten echter nog wel wijzigingen worden doorgevoerd, want een scheiding tussen prudentieel toezicht (het toezicht dat is gericht op het bevorderen van de financiële degelijkheid van financiële instellingen) en monetair toezicht ( het toezicht op de geldschepping door particuliere banken) moet goed worden gedefinieerd. Één ding is duidelijk, de ECB krijgt in ieder geval veel macht, wellicht wel te veel macht voor één centrale bank. Ook is het nog maar de vraag hoe functioneel het is om alle toezicht bij één partij onder te brengen. We hebben tijdens de eurocrisis gemerkt dat er nog al wat economische verschillen tussen de zwakke en de sterke eurolanden zijn te constateren. Is één beleid voor alle banken in Europa wel de juiste oplossing?

Terug naar de update van DNB

In het persbericht van De Nederlandsche Bank staat het volgende: ‘Verdere voortgang bij de implementatie van een effectieve bankenunie blijft noodzakelijk om de schuldencrisis te bedwingen. Essentieel is dat het Europese toezicht wordt aangevuld met een effectief Europees resolutieregime, resolutiefonds en het deposito garantiestelsel.

Marktpartijen moeten er vertrouwen in hebben dat de bankenunie van start gaat zonder verborgen verliezen. Een grondig balansonderzoek bij Europese banken vergroot dat vertrouwen en vermindert zo de kans op een hernieuwde escalatie van de Europese schuldencrisis. (…) Het gebruik van financiering tegen onderpand (gedekte financiering) door Nederlandse banken is qua omvang nog beperkt, maar vindt steeds vaker plaats. Banken moeten hierover transparant zijn. Gedekte financiering vergroot namelijk risico’s voor andere crediteuren, doordat zij bij een onverhoopt faillissement minder activa ter beschikking hebben om hun claims uit te winnen. Ook vergroot gedekte financiering risico’s voor het depositogarantiestelsel (DGS) en verwevenheid tussen financiële instellingen.’ Meer statements zijn hier te lezen. (PDF alert)

Duitsland ligt dwars

De eurocraten lopen nog wel tegen een groot probleem aan. Hoewel Draghi, Barosso en Rutte graag snelheid achter de bankenunie willen zetten, stapt Duitsland juist nu op de rem. Met de verkiezingen om de hoek zijn de Duitse politici uiterst voorzichtig. Een steeds groter deel van de Duitse bevolking lijkt eurosceptisch te worden en staan waarschijnlijk helemaal niet positief ten opzichte van een verdere financiële integratie. Voorzichtigheid troef dus in de Duitse politiek. Afgelopen week liet de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schaeble, weten dat hij twijfels heeft bij het bankenunie project. Volgens de Duitser, punctueel als ze zijn, moet alles natuurlijk wel goed worden uitgezocht en moeten er geen overhaaste beslissingen worden genomen.

Er is meer aan de hand

Op Bloomberg staat echter te lezen dat het in dit geval niet alleen om de Duitse mentaliteit gaat, maar ook om het feit dat een bankenunie grote gevolgen zou kunnen hebben voor Duitse banken. De nieuwe toezichthouder zou namelijk zo maar eens hoge eisen kunnen gaan stellen. Dit feit is wellicht goed voor de gezondheid van het financiële systeem, maar slecht voor de economie en de grote Duitse banken: ‘In short, one can’t help but wonder whether Germany is less concerned about the banking union’s effectiveness than about what a truly effective banking union would mean for its largest financial institution. Any sensible regulator would demand that institutions such as Deutsche Bank raise large amounts of equity, a move that — while good for the health of the financial system and economy — would adversely affect certain measures of profitability. In turn, that could strengthen calls to break up giant banks into smaller, more manageable units.

17 reacties

   1. Gut, nog iets. Een bankenunie is slechts een krampachtige verlenging van de falende ponzi. Deutsche Bank is zo’n beetje de grootste financiele Mother of all Bombs in het circuit, gemeten naar derivaten in verhouding tot ‘real assets’ op de balans.

    Een ‘bankenunie’; een belachelijke term die overduidelijk het onvermogen binnen de politiek om enig vertrouwen bij burgers in het gedrocht te bewerkstelligen aantoont, is slechts een kreupele matador in de arena van het financieel fascisme.

    Biflaten.

    1. Als de bankenelite al niet 1 elite is en ze hebben daarvoor een unie nodig, gaan er dan geen belletjes rinkelen? Tegengestelde belangen kunnen de meest vreemde effecten opleveren. Ik vermoed zelfs oncontroleerbare en onvoorspelbare effecten, maar wie ben ik.

 1. De ‘belasting’ op deposito’s van Cypriotische rekeningen boven €100.000,- (en binnenkort ook onder die grens) heeft een streep gezet door de vorming van een Europeesche bankenunie. Omdat de rest van Europa dan garant staat voor alles onder die €100.000,-

  Bewust geensceneerd door ‘noord Europa’ dus? Wie weet…

  Inmiddels is de bail in/out opgelopen tot €23 miljard. And counting…

  Van een ‘Unie voor de Burger’, naar een ‘Bankenunie’. Wie had dat gedacht.

  Financieel fascisme biflaten. Of anders….

 2. Samengevat :

  Europa : Inmiddels geworden tot de Natte Droom van iedere (heimelijke) communist …

  De wereld op z’n kop … Lenin krijgt gelijk :
  “Als een rijpe vrucht zal (West-)Europa voor het communisme vallen ”

  … en die zwaffelaars van de AIVD intussen maar hun tijd verdoen met ‘gost chasing’ … de vuilnisbakken van imammekes omkeren, kendewel …

  😉

 3. Klasse artikel en juist gezien.

  Bankenunie verenigt :

  Target II schuld ned bank 124.95 miljard.
  http://www.querschuesse.de/target2-salden/

  ESM, EFSF en onthoud SMP en TARGET2.

  Anders dan korte krediet faciliteiten van de lender in last resort zijn er thans vele herfinancieringsoperaties.

  Dit betreft de LTRO. Long Term Refinancing Operation. Dit bedrag is keurig uit de weekstaat der ECB af te lezen en bedraagt nog iets meer dan er in het kader van TARGETII uitstaat.
  Namelijk 1075 miljard.

  SMP: 211 miljard, TARGET2: 1000 miljard, LTRO 1075 miljard. Samen meer dan 2000 miljard (bijna 2300 miljard). ESM

  ESM/EFSF, onthoud SMP en TARGET2, uitstekend artikel in de vrijspreker voor velen te indringend.

  Bankenunie als samenvoeging ESM- TargetII -SMP-.

  De dodelijke omhelzing= verwurging van o.a je spaargeld- pensioengeld- werkinkomsten en verhogingen heffingen belastingen.

  Kenmerk Eu-ropa sluw als VERWURGING gaat ze langzamer laat je nog een aantal malen ademhalen .

  Verwurging omdat Nederland en Duitsland procentueel het grootse deel draagt in van hun Bankenunie.

 4. De titel zou kunnen zijn:

  De Verwurging om de Bankenunie door te drukken.

  Als je ooit Aikido of Judo hebt gedaan weet je hoe een verwurging voelt. Veel artikelen laten de verwurging zien.

  Opvallend is ook dat de Verwurging samengaat op ander gebied als financieel en economisch zoals bijv. m.b.t .onze privacy.

  Voorbeeld verwurging: Inval bij oma om niet-bestaande hennepkwekerij.
  …Het zogenoemde rooiteam stond vorige week ineens voor de deur van Dolly Paulusse. “Ze dachten dat ik hennep teelde.
  De geschrokken vrouw werd haar voordeur ingetrapt en overvallen tijdens het stofzuigen. “De rechercheurs zeiden dat monteurs van de verwarmingsfirma op zolder een verdachte deur hadden gezien en…

  Ook Als u elk jaar de z.g. meteropnemer van gas en licht langs krijgt weet U hoe laat t is..

  Deze meter-opnemers en monteurs moeten vanuit den haag melden als er iets in de richting kwekerij zou kunnen gaan in je huis……

  Op een of andere manier hangen deze verwurgingen met elkaar samen en is het een nieuwe eu-ropa euro systeem /Global Governance welke zich openbaart.

  Omdat bij de Bankenunie eigen Nederlanders betrokken zijn – als de nsb-ers en koningshuis tijdens WWII- is deze Oranje gekleurd.

  Ze kunnen alleen door trage verwurging komen tot…en als je deze verwurging niet wil begrijpen en wil decentraliseren overvalt ze als je adem stokt.

 5. Vooruitblik wereldwijd:

  1 bank, 1 valuta (digitaal), 1 overheid.

  Is hier een ontsnappen aan? Heeft verzet überhaupt zin?
  Heeft het zin om het hele proces te snappen? Het is toch wat als je heel je leven bezig bent met het gissen naar de grote agenda?

 6. De historie heeft bewezen dat alles wat je in het groot samen moet doen niet werkt. USSR, communistsch China. Als de burgers in Nederland, Dutsland en Finland bemerken dat ze voor 25% voor de zuidelijke zonnige landen werken, zullen zij op de rem trappen en zal een nog grotere megatieve spiraal zijn. Uiteindeljk zal het leven in de zuidelijke landen veel aangenamer zijn dan in de noordelijke. Iedereen even arm, maar de zuidelijke landen hebben het voordeel van een betere kwalteit van het leven.

 7. Door alle angst die er wordt verspreid gaat de economie nog slechter worden. Deze angstberichten worden al sinds 2008 verspreid. Het is een vicieuze cirkel. In plaats dat onze stomme overheid mensen aanzet om veel te leren en nieuwe ideeen en initiatieven te bedenken, maken ze mummies van mensen door ze van alles te verbieden, Prozac voor te schrijven en de regels nog moeilijker en ondoorzichtiger te maken. Nederlanders moeten weer beginnen dingen te maken ipv van troep uit China te kopen.

  1. Volledig mee eens…echter is daar nu wel een beetje te laat voor…
   Wie start er bv nu nog in dit klimaat een nieuwe fabriek? Wie durft dat überhaupt nog?

 8. Timmermans is één van de gevaarlijkste neoliberale wolven die in het donkere Europese bos rondloopt waarin iedereen verdwaalt.
  Ik zweer het, deze in zeven wartalen sprekende promoter de Europese superstaat is een levensgrote bedreiging voor de democratie en de Nederlandse soevereiniteit. Deze man met zijn aureool van beschaving en fatsoen is in werkelijkheid het tegenovergestelde. Een olifant in een porseleinkast. Natuurlijk is hij er voorstander van om verdragen zo uit te leggen zodat nationale parlementen, waar hij van gruwelt ( hij wil niet alleen de eerste kamer opheffen!!! ) het nakijken hebben. Is de Europese grondwet ( Ja, zo mag je het gerust noemen ) er destijds niet ook op dezelfde valse ‘creatieve’ manier doorgedrukt. Het hele volk zou moeten stijgeren om zo’n smerig plannetje, maar helaas het volk is murw geslagen. Deze ondemocratische eurofascist kent alleen in Pechteld zijn evenknie.
  Houdt hem in de gaten, kijk door dat uiterst dunne laagje beschaving want daarachter gaat een monster schuil, kokent van ongeduld om het Nederlandse volk te beroven van haar beschaving en te laten verdwijnen in het Europese gemiddelde, waarin corrupte landen als Italie, Spanje etc een veel grotere wegingsfactor hebben. De deuren gaan, in tegenstelling van de krampachtige indruk die ze willen wekken, wagenwijd open voor de zuid europese cultuur. En dat mag een ieder uitleggen zoals die dat wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: