Als de massa wakker wordt, klinkt doffe gongslag op de beurzen

In plaats van de term “massa” zou ik het woord “gepeupel” kunnen gebruiken, maar dat klinkt nogal ouderwets. Toch was dat in het verleden de gebezigde taal wanneer er opstanden en revoluties over onze aardkloot golfden en in de geschiedenisboeken werden beschreven. Eeuwenlang is de mensheid bezig om de kwaliteit van hun aardse bestaan te verbeteren. Een logische ontwikkeling van het enige soort op aarde met intelligente hersenen. We zijn nu eenmaal verheven boven het dierenrijk en tillen ons aardse bestaan naar een hoger plan ondanks dat we ons daarbij gedragen als beesten. Vooruitgang in de vorm van technologie. Van het stenen tijdperk, de stoommachines, krachtstroom en brandstofmotoren naar een tijdperk van digitalisering, robotisering, kernenergie, en met Elon Musk voorop naar een nog hoger plan. Het houdt nooit op. Echter gaat de technologische vooruitgang gepaard met normvervaging, verloedering en milieuvervuiling. Werkelijk bij de beesten af. Het is een natuurlijke afwijking. Bij het streven naar verbetering hoort ook een vorm van expansie. Is er altijd geweest. Oorlogen zijn niet afgeschaft maar laaien af en toe op wanneer grenzen worden bereikt of zelfs overschreden.

Als de winter nadert

De manier van oorlog voeren verandert wel. Gaat ook met de tijd mee. Niet meer met kanonnen, katapulten en kruisbogen, maar nu met de dreiging van atoomwapens. Ooit 75 jaar geleden gebruikt en daarna alleen nog gebruikt als afschrikkingswapen. Hoe meer landen deze vernietigingswapens bezitten, des te voorzichtiger worden staatshoofden en politici om deze werkelijk te gebruiken. Het menselijke verstand weet inmiddels dat een totale aardse vernietiging volgt als landen deze tegen elkaar gebruiken. Het is net als het bezit van goud. Je kunt het maar beter in huis hebben voor het geval dat. Het is een soort van bescherming tegen een val van het systeem, hoewel niemand precies weet welk systeem. Is het de val van het globalisme, het fiat geldsysteem, de val van het kapitalisme, de ondergang door klimaatverandering, de bezetting door Marsmannetjes of misschien nu van Venus. Zo zijn er tal van bezitsvormingen die de mens wil vergaren. Bezittingen en inkomsten voor de voorziening in levensonderhoud. Maar ook iets meer dan dat. Net als in het dierenrijk waar de eekhoorns nootjes hamsteren voor de winter, proberen wij ook voorraden aan te leggen voor mindere tijden. De tijdgeest van deze 21ste eeuw. Het is weer een nieuwe heersende opvatting om voor te bereiden op mindere tijden. We zien signalen die er op duiden dat de winter nadert. Niet de klimatologische winter maar een economische winter.

De lamme leidt de blinde

Dat er andere tijden naderen is duidelijk te herkennen aan het monetaire systeem dat wordt geleid door centrale bankiers. Al zo vaak heb ik beschreven dat we het einde naderen van een krediettijdperk waarin de schuldenberg is geëxplodeerd en de rente is geminimaliseerd. De mondiale schuldenberg is historisch hoog en de rente historisch laag. Een wake up call. De route die gevolgd is was lang en traag maar lijkt z’n eindpunt te zijn genaderd. De rente verlagen tot beneden nul leidt tot bevriezing. Zeg maar deflatie. De prijzen van consumentengoederen bevriezen omdat we er minder van aanschaffen. Er is overproductie en mensen stellen aankopen uit. Potten hun geld op vanwege coronavrees en de angst voor een recessie. Dat is dus het nieuwe dogma dat momenteel heerst onder de massa. Het is er langzaam in geslopen. Of beter gezegd, de massa is er langzaam naar toe geleid. De lamme leidt de blinde. De gewetenloze monetaire beleidsmakers manipuleren de ongeïnteresseerde massa. Zonder het in te zien zijn we er massaal in getrapt. Centrale bankiers met hun beleid van monetaire verruiming om zogenaamd de economie van de ondergang te redden. Ze hebben 2 werelden gecreëerd. De financiële markten waar de elite hun feestje viert met goedkoop geld en de onderliggende maatschappij waar in steeds meer landen de samenleving worstelt om rond te komen.

De kloof

We zien een enorme verwijdering tussen Wallstreet en Mainstreet. Deze terminologie  wordt de laatste tijd veel gebruikt door monetaire analisten die het beleid van centrale bankiers onder de loep nemen. De oplettende lezer zal het zeker zien wanneer we om ons heen kijken. De enorme verrijking van de elite en de verarming van de onderlaag. Als graadmeter voor de escalerende kloof tussen arm en rijk moeten we de stand van de AEX volgen. De Amsterdamse beursindex klimt vanaf de enorme dip in maart al weer aardig omhoog. Niet omdat het economisch zo voortreffelijk gaat, nee puur vanwege de aanhoudende opkoop van schuldpapier door de ECB en de FED. De centrale banken die proberen het monetaire systeem overeind te houden. Daardoor blijft het krediet spotgoedkoop, blijven aandelen aantrekkelijk en blijft ook de prijs van vastgoed hoog. Onderliggend gaat het grote geld aan de samenleving voorbij. De enorme monetaire stimulering komt voornamelijk terecht op de financiële markten, terwijl de massa aanloopt tegen economische krimp. De geldcirkel in de reële economie beweegt in een recessie nu eenmaal trager dan op de beurzen waar het geld wordt rond gepompt onder de elitaire beleggers. In deze situatie loopt de kloof tussen arm en rijk verder op.

Achterstallig onderhoud

In een normale recessie gaan beurzen naar beneden. Als er minder wordt omgezet in de maatschappij wordt er minder verdiend door (beursgenoteerde) bedrijven en staan consumenten op de rem. Ook de AEX waar beleggers uitstappen. Zolang we in deze vreemde financiële wereld de beurzen zien stijgen, zolang zien we ook de onrust in de samenleving toenemen. Er wordt toegeleefd naar het moment van de explosie. Een plotselinge opstekende beurskrach zal het signaal zijn voor een ontlading van opgebouwde maatschappelijke onevenwichtigheden. Als beurzen crashen, vernietigt zich het kapitaal en vernietigt het verdienmodel van het kapitalisme. Crashen ook vastgoed en multinationale ondernemingen en zijn de rapen gaar. Dan volgt een periode van overschakeling naar andere tijden. Wordt de klok een uurtje of wat terug gezet. Een algehele reset. Net als bij het vastlopen van mijn pc waarbij een paar krachttermen uit mijn mond duiden op een stukje onvrede. Een stukje onbehagen en ongenoegen wat zich op de achtergrond ongezien langzaam opbouwt als we denken dat de dingen goed lopen zonder af en toe onderhoud te plegen.

GW

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: