Als Duitsland niest wordt Nederland verkouden

Met de titel van deze column loop ik vooruit op de komende winter als de ijstijd begint en het koud wordt in onze huiskamers. Als de thermostaat op last van de overheid een paar graadjes lager moet. In plaats van opwarming van het klimaat wacht ons een nieuwe ijstijd door gastekorten en mislukte energietransitie. Over de opwarming van het klimaat zijn de klimaatwetenschappers het niet allemaal eens. Komt het door aardse en buitenaardse invloeden of is de mens de grootste boosdoener.

Energiecrisis

Voorlopig krijgen we te maken met een veelheid aan maatregelen die voortkomen uit het Klimaatakkoord van Parijs(2015) en zijn opgenomen in de Agenda 2030 van het WEF. Of we collectief gehoor geven aan de repressieve maatregelen lijkt twijfelachtig. De afgedwongen maatregelen betekenen een enorme beteugeling van onze levenswijze. Ons leefpatroon moet om en we moeten omschakelen naar andere vormen van energie en andersoortig voedsel. Alleen de impact van de energietransitie is al enorm. Overschakelen op wind- en zonenergie en afschakelen van olie en gas. Het bouwen van enorme windturbines op land en in zee verstoren het landschap en de zeevisserij. Beroepsvissers worden belemmerd in hun beroepsuitoefening en beperken de voedselvoorziening. Omwonenden worden gestoord door het gezoem van enorme turbinewieken die op te korte afstand staan in een overbevolkt landje. Om over onze landbouwers en veehouders maar niet te praten. Door een bureaucratische stikstofcrisis maakt Nederland kennis met boerenprotesten die lijken te ontaarden in een heuse boerenopstand. Tegelijk voelen ook ‘gewone’ burgers veel onzekerheid door de opeenstapeling van crises.

4e Industriële revolutie

De groeiende sociale onrust is een direct gevolg van de Agenda 2030 die zo vol staat met afspraken dat er een inhaaleffect ontstaat in de opeenvolgende plannen die ons moeten redden van de ondergang. Als we niet doen wat ons wordt opgedragen dan is er geen toekomst. Toch zien onafhankelijke onderzoekers een heel ander beeld dan dat van de klimaatalarmisten. De massa neemt echter niet de tijd zichzelf te informeren en volgt het journaal en de talkshowtafels waar een eenzijdig geluid klinkt. Het eentonig geluid van de massamedia die eigendom zijn van grote mediaconglomeraten die weer in bezit zijn van de schatrijke elite. De elite die met het Klimaatakkoord in de hand een nieuw verdienmodel op gang brengt met de energietransitie die zorgt voor flinke investeringen en werkgelegenheid. Ze noemen het de 4e industriële revolutie. Vervolgens strijkt de schatrijke elite met de winst dat zichtbaar is aan de stand van beursbarometer. Een barometer die lang op hoogconjunctuur stond.

‘Energiewende’

De beurzen staan ondanks een aantal dips nog relatief hoog en geven een scheef beeld omdat er wereldwijde onrust heerst onder de bevolking. De inkomens- en vermogensongelijkheid bereikt een cruciaal punt. De sociale onrust in opkomende economieën zoals Sri Lanka en Macedonië slaat over naar welvaartslanden waar ook problemen worden verwacht ingevolge de dreigende mislukking van de energietransitie. Laten we even gluren naar de buren. Duitsland vreest dat er een gastekort dreigt als niet snel maatregelen worden genomen. De oorzaak ligt niet alleen aan de oorlog in Oekraïne en de sancties richting Rusland. Duitsland heeft eind vorige eeuw de ‘energiewende’ in gang gezet waardoor in 2022 alle kerncentrales buiten gebruik moeten zijn. Het overschakelen is een lang proces dat in de eindfase verkeerd waardoor Duitsland meer dan ooit van gas afhankelijk is terwijl Rusland de kraan dreigt dicht te draaien. “Toevallig” is ons gas ook heel duur geworden, mede om reden dat we in Groningen de kraan langzaam dicht draaien. Minder gas en en ook nog eens minder boeren; we slachten de kip met de gouden eieren. Domme vraag, wie gaat dit betalen?

Ursie en Robbie

Omdat we lid van zijn de EU wordt verwacht dat we eendrachtig de handen ineen slaan om olie en gas eerlijk te verdelen. Volgens een verdeelsleutel van de EU-regenten o.l.v. mevrouw Ursula. We moeten ons voorbereiden op een barre winter. Ursie en Robbie(onze klimaatminister) stellen ons gerust dat huishoudens bij strenge vorst als laatste worden afgeschakeld als het gas op raakt. De industrie is eerst aan de beurt en dat heeft enorme gevolgen voor de Duitse economie en nog meer op de onze. Als satellietstaatje naast Duitsland zal de pijn bij kleine broer veel harder aankomen. Kleuters jammeren nu eenmaal sneller. We klagen al samen met onze boeren, maar wat als we straks in de kou zitten? Misschien wordt het wel gezellig met extra dekens en dikke winterjas en gaan we knusjes keuvelen bij de open haard op zoek naar een oplossing zoals het sluiten van vrede tussen Zelenski en Poetin. Als Ursula maar wil.

Spannende thriller

Blijft een oplossing uit dan zijn de vooruitzichten ronduit negatief. Dan zal de euro verder dalen t.o.v. de dollar waardoor de invoer van olie en gas en andere import nog duurder worden. Dat betekent meer inflatie en sociale onrust onder de burgers die samen met de boeren in opstand komen. Vervolgens zien we een eurocrisis opdoemen, en een bankencrisis omdat bij een krimpende economie de kans op een kredietcrisis groot is en de Deutsche Bank kan omvallen. DB is de grootste bank van Europa en moet bij problemen door de Europese Bankenunie gered worden. Hoe dat afloopt? Misschien wordt de muntunie gered als de ECB versneld de CBDC uitrolt en komt alles op z’n pootjes terecht. Ik voorspel een spannende thriller. Ik houd van spannende boeken, vooral oorlogsboeken kunnen bloedstollend zijn.

GW

33 reacties

 1. Ook de mainstream media worden wakker, zojuist met veel alarm in de Telegraaf: https://www.telegraaf.nl/nieuws/508917421/angst-in-europa-draait-poetin-de-gaskraan-straks-helemaal-dicht

  “PARIJS – De Franse minister van Financiën, Bruno le Maire, liet er dit weekeind op een economieforum in het bloedhete Zuid-Frankrijk geen greintje twijfel over bestaan: de kans is zeer groot dat Vladimir Poetin straks de gaskraan volledig dichtdraait, reden voor Europa om zich onmiddellijk voor te bereiden op een zeer, zeer koude winter. „Laten we uitgaan van een volledige stop van Russisch gas. Dat is de meest waarschijnlijke optie op dit moment”, aldus Le Maire.”

 2. Volgens mij is Duitsland al verkouden en dat Europa grotendeels doodziek, wat tot uiting komt met haar euro die nu vrijwel 1 op 1 gaat met de dollar!

   1. Je ziet inderdaad dat voor Deutsche Bank de prijs van de credit default swaps begint op te lopen. https://www.boursorama.com/cours/cds/3xDB/ Het is nog niet verontrustend maar geruststellend is het ook niet.
    Een sterke Amerikaanse dollar geeft meer koopkracht maar vermindert het concurrentievermogen. Kortom slecht voor de Amerikaanse handelsbalans wat dan weer voor een daling van de waarde van de dollar kan zorgen. Normaliter komt de euro dan terug in trek. Maar garanties heb je nooit…

    1. De ‘concurrentiepositie’ (van de US) doet er even minder toe bij een (te) sterke dollar. Het betekent juist extra cashen in een monopoliepositie van een ‘oorlogseconomie’, waarin de wapenwedloop steeds meer vrij baan krijgt. Terwijl zich voor de uiterst kwetsbare en afhankelijke EU een drama begint af te tekenen.

     1. Het wapentuig moet inderdaad in dure dollars worden betaald. De Verenigde Staten moeten Poetin haast dankbaar zijn en Europa is de pineut.

  1. DB is too big to fail. Een Europese bankenunie is er nog steeds niet, maar de onderlinge verwevenheid van de banken is groter dan ooit. Wat dat betekent hebben we o.a. in 2008 mogen beleven.

 3. “… bij de open haard”

  Dat IS inmidels al in 90% van NL verboden en voor de overgebleven 10% WORDT het dat binnen afzienbare tijd.

  Logisch, daarom woont u dan ook / bent u dan ook in Néé-derland blijven wonen hè ?

  Precies, om te worden KAPOTGEMAAKT door allerlei ecologische LINKSE UTOPIETJES WA-HAA-HAAAA !!!

  Wellicht dat hun klappertandende keendjes de Néé-derlanders wèl gaat wakkerschudden ?

  Oh-nee, da’s waar ook : daarvoor is de Staatsindoctrinatie gewoon TE vakkundig en TE langdurig geweest.

  “Sorry” !!!

 4. Blijft u dus nou maar VOORAL voor uw Eigen Venietiging kiezen door op D66 enz te stemmen hihi

  ( met de Bevredigende Gedachte dat de opwarming van de aarde (*) met enkele tienduizendste graadjes minder hard verloopt !

  * = heeft voor 99,9% alleen maar met zonnencycli en magnetische poolveranderingen van de aarde te maken, maar zoals gebruikelijk wil ik u niet lastig vallen met Gewone Feiten.

  Daar is ’t trouwens ook te laat voor …

 5. Een “beetje” zoals in de film “Code Red” waarin Jack Nicholson tegen Tom Cruise sgreeuwt :

  ” YOU CAN’T HANDLE THE TRUTH !!! “

   1. We hebben een electrische (3kW) houtsplitser, een venijnig kreng dat ruim 5 ton splijtkracht zet.

    Een kloofbijl hebben we natuurlijk ook, voor ’t geval de electriciteit langdurig uitvalt, maar ’t ding is natuurlijk nog nagelnieuw.

    Want er staat gesgreven : “Gij zult preppen” heheh …

 6. Europa pleegt, in opdracht van usa, zelfmoord. Onthoudt de uitspraak van de denktank Statford: een alliantie tussen Duitsland en Rusland moet ten allen tijde voorkomen worden.
  Het is dag EU, het is dag pleuro.
  Arm volk, dat zulke idiote, krankzinnige leiders heeft, die onder invloed van Schwabber staan.

 7. Er speelt ook nog een (technisch) gasturbineverhaal rond de vraag of Duitsland verstoken zal blijven van Russisch gas.
  Nord Stream 1 (Gazprom) is momenteel afgesloten wegens onderhoud, waarbij een in Canada onderhouden turbine weer dient te worden aangesloten.
  De levering van Canada gaat naar Duitsland, waar geen politiek bezwaar i.v.m Europese sancties tegen Rusland bestaat tegen de doorlevering aan eigenaar Gazprom.
  Oekraïne is des duivels, maar Duitsland hoopt natuurlijk dat Rusland door de levering van de turbine geen (technische) reden meer zal hebben om de gaskraan, na het onderhoud, niet weer volledig te openen.

  https://www.tagesspiegel.de/politik/manifestation-der-schwaeche-fuer-moskau-selenskyj-kritisiert-geplante-lieferung-von-gewarteter-gasturbine/28498448.html

  1. “Angst vor der eigenen Courage”?
   De voorbeeldige, westerse eensgezindheid en solidariteit met Oekraïne brokkelen al af, terwijl Rutte nog persoonlijk cadeautjes naar Kiev sleept.

 8. https://www.nu.nl/economie/6211739/euro-voor-het-eerst-in-20-jaar-precies-evenveel-waard-als-1-dollar.html

  Nu ook de rente op de kapitaalmarkten al een tijdje daalt: https://nl.investing.com/rates-bonds/netherlands-10-year-bond-yield , zal de ECB onder druk komen om de aanstaande renteverhoging te cancelen. Dat betekent dat het monetaire beleid van de centrale bank faalt en het vertrouwen in de euro verder kan dalen. Een mogelijke eurocrisis en bankencrisis zou een opeenstapeling van crises betekenen. Gaat de euro dat overleven?
  – Ik voorspel nogmaals een versnelde invoering van de CBDC –

  1. De rente daalt inderdaad door recessievrees, of misschien wel depressievrees. Er is een daling van de toename van het geldvolume M3 gaande gelijk we enkel hebben gezien bij de financiële crisis https://sdw.ecb.europa.eu/home.do?chart=t1.2 ondanks de stevige monetaire verruiming https://fred.stlouisfed.org/series/ECBASSETSW. Dit alles wijst er inderdaad op dat er niet veel zal in huis komen van een verstrakking van het beleid. Maar daarmee komt het voortbestaan van de euro niet in het gedrang. De grootste balansen van centrale banken vind je in Zwitserland en Japan https://twitter.com/Schuldensuehner/status/1539630524712484864. Niemand stelt de vraag of de Zwitserse frank en de Yen zullen overleven.

  1. Volgende week een paar warme dagen hier in NL. Het is aan te raden wat warmte binnen te houden en te bewaren voor een barre winter. Graag tips waar ik hittebestendige opslagdozen kan bestellen.

  1. Het verhaal van Macro Trends(Brecht Arnaert) klinkt als de Great Reset met de Agenda 2030.

   Citaat: “De ECB wil de inflatie aanjagen … de waarde van de euro vernietigen … en de totale controle grijpen.”
   Hiermee is de ECB dus al aardig op weg. Hun laatste redmiddel is de CBDC.

  2. Inderdaad,. @ivo biesmans, en hoe zou dat (kunnen) komen? Misschien door de (technisch/psychologische) verknochtheid aan de knoppenkast, die de illusie overeind moet houden van menselijke maakbaarheid?
   Natuurlijk wordt door duvelkes in het wijwatervat verwoed aan knoppen gedraaid om eigen, economische belangen zoveel mogelijk veilig te stellen, laat daarover geen twijfel bestaan, maar het zal gedane zaken niet ten keer en een dol kompas niet tot rust brengen.

   De ‘kapstok’ van het WEF wordt hier dagelijks als richtsnoer genoemd. Niet meer dan de ‘outlook’, nota bene van een lobbyende, industriële praatclub van de tweede en derde garnituur.
   In de chaos van nu lijken de voorspellingen van Nostradamus, van 500 jaar geleden, in ieder geval beter te passen.

  1. Zoveel zou toch intussen aan iedereen duidelijk moeten zijn: “Brussel” gaat alleen over intern, flankerend beleid, inzake gloeilampen, stofzuigers en plastic zakjes. De opdrachten voor de grote politiek komen van het ‘deep state’ consortium in de VS, die de EU graag en gehoorzaam uitvoert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: