Het is een kwestie van tijd dat door de energiecrisis de eerste bedrijven in Nederland het loodje gaan leggen. Niet in alleen in NL maar ook in de andere EU-lidstaten waar de energieprijzen recht door het dak gaan. De groente en fruittelers, maar ook de siertelers die met de export van bloemen de grootste exporteurs zijn, zullen waarschijnlijk als eerste het loodje leggen. In de glastuinbouw wordt veel energie verbruikt en dat druist in tegen de groene agenda van de EU. De kans bestaat dat de hele sector in de wintermaanden het werk neerlegt. De groene EU-agenda heeft forse gevolgen voor de hele agrarische sector. Investeringen worden stil gelegd en werknemers naar huis gezonden. Door krimpend aanbod zal de kostprijs van bloemen en fruit exploderen.

Dag bakker

Een andere sector waar veel energie wordt gebruikt zijn de bakkerijen. Bij het verwarmen van ovens is veel energie nodig. Bij het afsluiten van nieuwe energiecontracten gaan de maandlasten vele malen over de kop. De kosten doorberekenen in de broodprijs is voor de zelfstandige bakker bijna onmogelijk. De klant zal onder de inflatiedruk naar de supermarkt gaan. Consumenten komen voor moeilijke keuzes en zullen de bakker, de slager en de groenteboer links laten liggen. De vernietiging van ons MKB is ingezet. De vraag is of hun roep om overheidssteun beloond zal worden want het energiesteunpakket van Kabinet Rutte zal pas in januari beschikbaar komen en is voornamelijk bedoeld voor de huishoudens met smalle beurs.

De winter doorkomen

Bedrijven hebben via de NOW-regeling  € 21.547.726.899 aan coronasteun ontvangen en kunnen voor de terugbetaling van teveel uitbetaalde coronasteun een betalingsregeling treffen. Veel bedrijven moeten terug betalen doordat de geschatte inkomensderving vaak te hoog werd doorgegeven. Betalingsregelingen zijn ook getroffen bij de Belastingdienst waar ondernemers voor hun belastingschuld over de jaren voor 2020, toen de corona-lockdown een duit uit hun zakje haalde, 2 jaar uitstel konden krijgen tot 1 maart 2022. De terugbetaling van de belastingschuld start vanaf 1 oktober 2022. En laat dan net de energiecrisis opnieuw een duit uit hun zakje halen. Hoe gaat het MKB straks de winter doorkomen?

“Een stukje armer”

Kleine ondernemers worden in de steek gelaten door een Kabinet dat de oren heeft hangen naar veel grotere zaken dan het midden- en kleinbedrijf. De Minister van Financiën(Sigrid Kaag) zei dat we moeten beseffen dat we samen een stukje armer zullen worden. Er wordt namelijk een oorlog gevoerd op Europees grondgebied. Een oorlog waar de gemiddelde NL-burger weinig mee heeft maar omdat we deel uitmaken van de EU moeten we solidair zijn met een land dat lid wil worden van de club. We moeten net als onze elitaire leiders oog hebben voor wat er in de wereld gebeurt. Er voltrekt zich namelijk een klimaatramp waardoor we zuiniger om moeten springen met energie, vooral met fossiele brandstoffen. Het was ten tijde van de coronalockdowns en avondklok erg stil op straat waardoor de CO2 uitstoot omlaag ging. Nu we zuinig om moeten springen met gas en olie komt een energiecrisis heel goed uit als we de wereld moeten redden van de ondergang. Natuurlijk geeft dat financiële pijn en valt het armoedevoorstel van de Minister van Financiën zwaar in de samenleving. We moeten er maar aan wennen.

Diefstal van de Staat

Een soortgelijk akkefietje hebben de mensen ondervonden die aangifte deden voor de inkomstenbelasting en netjes hun spaarcenten opgaven. Jarenlang werd een te hoog tarief gehanteerd voor spaargeld(box 3) waarvan het rendement zelfs negatief was. Na een jarenlange procedure besliste de Hoge Raad dat deze vorm van heffen niet ethisch was te verantwoorden en haalde het Ministerie van Financiën bakzeil. Enkele duizenden belastingplichtigen die bezwaar hadden aangetekend krijgen nu vermindering van hun definitief opgelegde aanslagen. Mensen die geen bezwaar hebben aangetekend krijgen niets. Hoezo niets? Er was toch sprake van ‘legale diefstal’ van de Staat? Stel je voor dat je fiets is gejat, maar je deed geen aangifte. Nu is de dief aangehouden en staat jouw fiets in zijn schuur. Omdat je geen aangifte deed krijg je mooi je fiets niet terug.

De volgende crisis

Dat is waar het om gaat, als we niet zelf uit onze luie stoel komen dan worden we bedrogen door een overheid waar we bij staan. Het huidige Kabinet heeft de eigen burger niet in de rekening maar houdt wel rekening met de belangen van anderen buiten onze landsgrenzen. Want ja, er was(?) een coronacrisis, er is een klimaatcrisis en er is een oorlog in Europa. Nee, niet in de EU. Hoe kunnen we nu voorkomen dat we weer op een sluwe manier een volgende crisis worden in gerommeld? De inzender van de goede oplossing wordt beloond met een gratis abonnement op deze site.

 GW

33 reacties

  1. Vraag is of olie/gas nu duur is of zelfs nu nog te goedkoop. hoho…hoor ik nu iedereen zeggen. Pokkeduur is het en het moet (voor onze economie) stukken goedkoper worden anders….produceren we geen bloemen meer, kunnen we niet meer naar de andere kant van de wereld op reis gaan of elke 5 jaar een nieuwe auto kopen……en ja mss stort het MKB ook wel in
    Nu…mss is het wel zo dat de olie die we nu massaal verbruiken (meer dan 100.000.000 vaten van 159l per dag) “binnenkort” (tussen nu en 30 jaar of zo) dreigt op te zijn (of dermate moeilijk om eea nog te ontginnen aan een redelijke prijs) en is er eigenlijk geen zicht op vervanging. Enig idee hoe dan de wereld eruit zal zien ie hoeveel welvaart we dan nog over hebben van onze huidige “welvaart”.
    Een heel interessant interview over dit onderwerp vindt je via:
    https://www.youtube.com/watch?v=L8Ff8d9Li7U

    1. Net zoals met het klimaatverhaal, krijgen we opwarming of afkoeling, zal ook het peakoil-verhaal 2 kanten hebben. Zijn we in 30 jaar door de voorraad heen of worden er nieuwe bronnen gevonden en aangeboord. Voorlopig bevinden we ons in het begin van de energietransitie en zal in 30 jaar wel duidelijk worden welke kant het op gaat. Zonne- en windenergie staat nog in de kinderschoenen met allerlei kinderziektes en zal ons eerst wiebelstroom brengen. Zal op den duur stabieler worden als de opslagcapaciteit verbetert. Innovatie staat nooit stil, daar komen we altijd verder mee.

      Het grote probleem van eindige economische groei komt bij ons zelf vandaan. We hebben welvaart gekocht door het geld uit de toekomst naar voren te halen. De schuldenberg staat op instorten en dat kunnen monetaire beleidsmakers niet meer afwenden. Centrale banken proberen met allerlei kunstgrepen de val van het huidige monetaire systeem uit te stellen totdat ze klaar zijn om digitaal centrale bankgeld in te voeren. De CBDC staat in de startblokken. De FED en de ECB zijn er achter de schermen druk mee. De vraag is of wij bankrekeninghouders een totale controle met diverse verplichtingen op onze inkomsten en uitgaven accepteren. Er schuilen addertjes onder het gras.

      Onze huidige welvaart is ten einde en zal nadat de chaos van economische depressie en revolutie achter de rug is weer opnieuw opgebouwd worden. Het is altijd zo gegaan en zal nooit veranderen zolang wij mensen blijven. Tenzij AI(Artificial Intelligence) en robotica de mensheid verandert in supermensen die geen fouten meer maken. Met een beetje fantasie ziet de wereld er straks totaal anders uit. Maar eerst het zuur en dan weer het zoet.

    1. Hier een stukje tekst uit het interview op NPO Radio 1:

      “Rond de 40 tot 60 procent van alle bakkers kan op 1 januari de energierekening niet meer betalen. Dat betekent dat meer dan 1500 bakkers zullen verdwijnen,” zegt bakker en branchevoorman Arend Kisteman.

  2. Een minister van Financiën (en kabinet) die niet snapt dat hoge energieprijzen uiteindelijk doorwerken in echt alles en die de inflatie in stand houdt door de minimumlonen te verhogen en bedrijven op te roepen tot loonsverhoging. Dat is echt kansloos.

    Verder blijft ze maar op haar klimaatpot van 60 miljard zitten. Die pot inflateert weg en moet direct worden ingezet om de energieprijzen te verlagen en zo onze economie (en daarmee de bevolking) weg te houden van de afgrond.

    Vaart is geboden, maar onze minister van Energie woont een bijeenkomst in het buitenland bij i.p.v. dat hij bij de algemene beschouwingen aanwezig is. Die snapt de urgentie en wanhoop dus gewoon echt niet; zoveel is wel duidelijk geworden en daar schrik ik behoorlijk van.

    1. Kortom, onze vaderlandse politici zijn totaal van het padje. Ik maak maar weer de populistische opmerking dat ze een andere agenda volgen. Niet de vergaderagenda van ons parlement waar ze verantwoording afleggen naar het volk maar de agenda van VN/WEF/WHO/EU. De agenda van de ongekozen bestuurders is veel belangrijker, daarmee worden mondiale plannen uitgerold. De 17 SDG’s van de Agenda 2030 leggen veel meer gewicht in de schaal dan de mopperaars in de TK van een klein polderlandje. De arrogantie wordt hun ondergang.

      1. Gooi het voor de leukigheid eens over een andere boeg.
        Als alles gegeten wordt zoals het is voorgekookt, waarom lukt het dan blijkbaar niet echt om je ‘agenda’ soepel ‘uit te rollen’?
        Is het volk weerspannig? Neu, integendeel. Tenminste niet zolang er festivals zijn en Max blijft winnen.

        Zou het kunnen dat er geen sprake is van een ‘homogeen’ routeplan met unanieme ondersteuning van alle hoge belanghebbenden en dat de wereld daardoor hopeloos is verzeild in een echte oorlog van tegengestelde belangen?

        De wereld barst uit haar voegen van egoïsme en hebzucht; zou uitgerekend de cynische 1% met verreweg de grootste belangen daarvan geen last hebben?
        De strijd op het hoogste niveau om de suprematie en het monopolie duurt al eeuwig en nadert nu zijn niets en niemand ontziende ontknoping, met hoogstwaarschijnlijk alleen maar verliezers.

        1. +1

          Goed punt. De tegenstellingen zouden idd niet groter kunnen zijn. Zo ook de tegenstrijdigheden in beleid en de conflictstof. Op het allerhoogste niveau.
          Teveel handen trekken aan teveel verschillende touwtjes, naar gelang hun EIGEN agenda. Verwarring en ontsporing gegarandeerd. Voorbeeld: de dreigende mislukking van de ‘Green Deal’, door een energiecrisis als ’tegenzet’.

  3. Onzin. De arme handel weet best op wie ze kostenverhogingen (én extra cashen!) verhaalt. Op de conusment, wie anders?
    Een terrasstoel werd (‘logistiek’?) 30% (of meer) duurder. Een geluk dat ook de consument na corona even leed aan dezelfde ziekte: inhaaldrang.
    Dat was, samen met de gestegen olieprijs, de motor van de inflatie.
    De gevolgen van de oorlog tegen Rusland, de renteverhogingen en en de leeglopende bubbels komen er nog bovenop.

    ‘Wen er maar aan’: als de consument instort is ook het MKB verloren.
    Het (voorspelde) laatste kunstje van een systeem op zijn sterfbed: de geldspuit die nu, als morfinepomp, rechtstreeks op de consument wordt gericht. Het zal het einde alleen maar versnellen.

    1. Kortom, de neergaande spiraal van dalende omzetten en hogere bedrijfskosten in het MKB wordt versterkt door de consuminderende consument. Hun overtollig (corona)spaargeld is nu verdampt door de versnelling van de inflatie. Wordt tijd voor “The Great Reset.”

  4. Mooi geschreven, Gerrit. Ik ben blij dat deze website er is.
    De verlokking voor de overheid om alle problemen op te lossen door geld bij te drukken zal niet te weerstaan zijn. We hebben een muntunie, dus we hoeven het niet eens zelf te doen. Italië kan het ook verzieken door alle problemen op te lossen door veel geld te lenen. Die inflatie komt ook in Nederland terecht. Dus die inflatie gaat sowieso omhoog.
    Die inflatie zorgt voor armoede en dan wordt het ineens zeer spannend om in Eindhoven over straat te gaan met je boodschappen. Want op de ene hoek staat een streetgang van exotische mensen en op de andere hoek een andere streetgang van andere exotische mensen.
    Wie ga je erbij halen, de politie? Nee, die zijn dan allang gestopt, want door de inflatie loont werken dan niet meer.

    1. Tegen die tijd zal er waarschijnlijk weinig verschil meer zijn tussen ‘inheems’ en ‘uitheems’, tussen ‘inlanders’ en ‘exoten’. Kunnen we de verschillen vergeten en ons eindelijk richten op menselijke overeenkomsten die ons verbinden.
      Luidt de Europese wapenspreuk niet toevallig: ‘Alle Menschen werden Brüder’?

  5. Alles loopt volgens plan. Europa moet kapot. Onthoudt de woorden van de denktank Statford, onder Obama, die luidden: een alliantie tussen Duitsland en Rusland moet ten allen tijde voorkomen worden.
    En dat plan loopt dus.
    Dan nog die wef bende, die de orders via de westerse regeringen uitvoert en dan is de geplande chaos compleet. Dan de faillissementen en de werkloosheid, vervolgens de armoede. Usa blij, een concurrent minder. En Rusland lacht om die domme westerse politici. Arm volk in Europa dat zulke krankzinnige lijders ( geen leiders) heeft.

    1. En dat is een super artikel van Zerohedge Rene.
      Ik vat hem even kort door de bocht samen, omdat hij ingewikkeld is…
      Energie is dus nodig om te produceren en uit die productie haal je dus je hoge marges. Oftewel… met de 25 cent aan energie kosten, 25 cent aan kosten voor meel en 25 cent aan overige kosten haalt de bakker zijn marge van bijvoorbeeld een euro op een brood van 1 euro 75. Als die energie niet geleverd wordt, dan kan dat brood van 1 euro 75 ook niet geproduceerd worden. In dit voorbeeld is dan het hefboomeffect 7x de prijs van de energie. Kennelijk hebben ze berekend dat 20 miljard aan Russisch gas nodig is om in Duitsland 2 triljard aan goederen en diensten te produceren.
      Als die 2 triljard als gevolg van de sancties vanwege Orkraine niet meer geproduceerd kan worden, dan kunnen producenten hun leningen niet meer betalen, etc.. krijg je margin calls, omdat banken nog zo veel mogelijk van hun uitgeleende geld terug willen zien, etc..
      De politiek bepaalt alles… zij hebben dus een mandaat genomen om economische sancties af te vaardigen voor een politieke droom. Daarover hadden economen kennelijk niets te zeggen, want zij stonden erbij en keken ernaar, omdat economie en wetenschap ondergeschikt zijn aan politiek.
      Volgens zerohedge komt de oplossing nu in het bijdrukken van geld om de margin calls en crisis in het stelsel te bezweren… dat dit tot hyperinflatie gaat leiden is een zekerheid… immers wel veel geld, maar geen productie

      1. Ik vraag mij af wat het gaat worden. Hyperinflatie of deflatie? Zou het bijdrukken van geld de consument bewegen om meer geld uit te geven, of staan we nu met ons allen op de rem. Schrok mij vanmorgen een hoedje bij het afrekenen van een half AH-karretje. Ongeveer de helft van de producten waren duurder dan een week geleden. Heb de bonbons en speciaal biertjes deze keer laten liggen. Dat gaan we massaal doen.

        Vergeet niet dat we op een super schuldenbubbel leven. Iedere schuldenberg begint na ongeveer 80 jaar te schuiven, volgens de Kondratieff-theorie. De excessieve schuldenberg is nu uitgedrukt in percentage van mondiaal BBP net zo hoog als in 1929. Een wereldwijde depressie was toen het gevolg. Een nieuwe depressie zal in deze eeuw leiden tot veel meer maatschappelijke vernietiging. Simpelweg omdat er een paar miljard meer poppetjes moeten worden gevoed in een tijd dat de voedselproductie onder enorme druk staat.

        Door de stikstofreductie en de droogte zien we oogsten mislukken. Maar ook de onbetaalbare energie brengt de voedselproductie in gevaar. Wat dit gaan doen met hongersnood en sociale onrust is nauwelijks in te schatten.

        1. “Wat dit gaan doen met hongersnood en sociale onrust is nauwelijks in te schatten.”

          Ik krijg daar eerlijk gezegd maar één gedachte bij : kannibalisme.

          Immers, wààrom die vers overleden eiwitklompen gaan begraven of laten wegrotten, terwijl je al weken gruwelijke honger hebt ?

          Ik kan er niets objectievers van maken.

          Helaas pindakaas.

          1. Wat weet jij, wat weten de meesten op dit forum nu helemaal van honger, zoals de paupers in de derde wereld of de ‘beschaving’ in oorlogstijd? Als honger, door de jaren heen, een deel van je leven wordt en je desondanks weet te overleven, zonder je buurman op te vreten. Want honger went, als je tenminste niet doorlopend aan malse biefstukken loopt te denken.

        2. Beste Gerrit het gaat zeker geen deflatie worden al kunnen er wat tussentijdse deflatie momenten komen. Elke ca 10 jr verdubbeld de schuldenberg in zowat alle westerse landen. Bankroet is eigenlijk hetzelfde als inflatie of deflatie. De mega schulden gaan nooit terugbetaald worden in waardevol fiat geld integendeel. De overheid komt mbv inflatie van haar verplichtingen af en het volk wordt keurig onzichtbaar onteigend. Dan is er ook nog een zwarte balans bij de Ecb hoogstwaarschijnlijk dubbele van de officiele balans en vergeet vooral het euro dollar systeem niet daar zitten ook biljoenen die voor vuurwerk kunnen zorgen.

          Wat we nu meemaken is het eindresultaat dat de meerderheid van het volk het allemaal heeft laten gebeuren de laatste tientallen jaren en enkel nu dat ze niets meer te besteden hebben worden ze wakker veels te laat natuurlijk. De depopulatie agenda heeft een draaiboek en ze zullen er alles aandoen om deze uit te voeren tenzij het volk het initiatief neemt en keihard orde op zaken gaat stellen dat zie ik niet zo snel gebeuren nog.

  6. Hyperinflatie of deflatie of… een systeemcrash?
    Wat weet de Paus wel, wat jij en ik nog niet weten?
    Hij speelt achter de schermen met de elite mee en heeft mogelijk vóórinformatie??

    1. Heb slechts 2 minuten gekeken i.v.m. tijdgebrek, maar de boodschap werd mij direct duidelijk. De manipulatie van de Chinese economische cijfers is al lang bekend. Ook de neergang van de vastgoedreuzen en de banken die wankelen. Het feit dat de beurzen deze harde feiten negeren zegt alles over de enorme verwaandheid op de financiële markten. Beleggers denken nog steeds dat de centrale banken in staat zijn om een implosie op de markten te voorkomen. Op deze site weten wij wel beter.

    2. Let maar op China is al zo vaak afgeschreven, feit is dat het de fabriek van de wereld is en drijft handel met zowat heel de wereld. Het westen staat er velen malen slechter voor dan China. Maar de tijd zal het leren ik ga ervan uit komende eeuw wordt eeuw van China.

  7. Bepaalde economische structuren zullen blijven bestaan. Er zal ruilhandel zijn en uitwisseling van diensten. nieuwe verbonden gesmeed en andere vormen van bestaan.

    Er zullen veel spullen zijn (massaproductie) maar geen geld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: